«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τα αποθέματα και τη ζήτηση σε μια λογική διακύμανση και πιστεύουμε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν», ανέφερε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Χαλίντ αλ Φαλίχ (στο κέντρο της φωτογραφίας). Το Ριάντ ανέτρεψε ξανά τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά, προαναγγέλλοντας μείωση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα.
Η Σαουδική Αραβία, ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, ανέτρεψε ξανά τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου με μια μονομερή κίνησή της που εξώθησε ανοδικά τις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Προανήγγειλε μείωση της παραγωγής της από τον επόμενο μήνα, ενώ συνέστησε στους εταίρους της στον ΟΠΕΚ να κάνουν το ίδιο. Οδήγησε, έτσι, το Brent στα 71,63 δολάρια το βαρέλι, από τα 69 δολάρια στα οποία είχε υποχωρήσει την Παρασκευή. Δεν είχε, ωστόσο, καταλήξει σε συμφωνία η συνάντηση που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας.
Οι άλλες χώρες του ΟΠΕΚ συνήθως συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Τώρα, όμως, επικρατεί προβληματισμός στους κόλπους του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου εξαιτίας της αβεβαιότητας για το τι θα γίνει, τελικά, με το ιρανικό πετρέλαιο, πόσο και για πόσο καιρό θα μπορεί ακόμη να εξάγει το δικό της πετρέλαιο η Τεχεράνη. Δεν είναι, άλλωστε, σίγουρο ότι θα συμμετάσχει στη μείωση της παραγωγής η εκτός ΟΠΕΚ Ρωσία, που εδώ και περίπου δύο χρόνια αποτελεί άτυπο συνεργάτη του καρτέλ πετρελαίου.
Η στάση της Μόσχας
«Δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ πλήρως στη μείωση της παραγωγής», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, και τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τις εξελίξεις στην αγορά». Σύμφωνα, άλλωστε, με το Bloomberg, ο Βάτζιτ Αλέκπεροφ, διευθύνων σύμβουλος της Lukoil PJSC, δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής της Ρωσίας, επιμένει πως δεν συντρέχουν λόγοι να μειώσει τώρα την παραγωγή της. Οπως τονίζει η Ελίμα Κροφτ, αναλύτρια αγοράς Εμπορευμάτων στην RBC Capital Market LLC, «τα πάντα τώρα εξαρτώνται από τη Ρωσία που αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να μειώσει τα βαρέλια πετρελαίου που παράγει».
Την απόφαση του Ριάντ ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Χαλίντ αλ Φαλίχ, που τόνισε πως η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, η Aramco, θα μειώσει τον Δεκέμβριο την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, περίπου κατά το ήμισυ δηλαδή σε σύγκριση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε τα αποθέματα και τη ζήτηση σε μια λογική διακύμανση και πιστεύουμε πως οι αγορές θα ηρεμήσουν», τόνισε ο κ. Αλ Φαλίχ σε ομιλία του στο Αμπού Ντάμπι. Ζητούμενο για το Ριάντ είναι να ανακόψει την υποχώρηση που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει εξαίρεση από το εμπάργκο κατά του Ιράν σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Επί αρκετούς μήνες η ανησυχία πως η επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν θα δημιουργούσε έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά είχε οδηγήσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» σε άνοδο μέχρι τα 86 δολάρια το βαρέλι.
Ομως η κρίσιμη απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ αντέστρεψε πλήρως το κλίμα, καθώς τουλάχιστον τους επόμενους έξι μήνες το Ιράν θα εξάγει πετρέλαιο. Δεδομένου, άλλωστε, ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της ενεργοβόρας Κίνας και των αναδυόμενων οικονομιών, επανήλθε η ανησυχία πως μπορεί να συγκεντρωθεί και πάλι πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου. Γι’ αυτό και την Παρασκευή η τιμή του Brent είχε υποχωρήσει σε επίπεδα γύρω στα 69 δολάρια το βαρέλι.
Αλλαγή πλεύσης
Η αλλαγή στάσης από πλευράς της ντε φάκτο ηγετικής δύναμης του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου σηματοδοτεί τη δεύτερη στροφή 180 μοιρών του βασιλείου μέσα στους τελευταίους μήνες. Εχει προηγηθεί αντίστροφη κίνησή του τον Ιούνιο, οπότε έπεισε τους εταίρους της στον ΟΠΕΚ αλλά και τη Ρωσία να αυξήσουν την παραγωγή. Τότε επικαλέστηκε την ανάγκη να αναπληρώσουν τα κενά που θα άφηναν το ιρανικό πετρέλαιο και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Στην πραγματικότητα, τότε, το Ριάντ και η Μόσχα ανταποκρίθηκαν στο επίμονο αίτημα του Αμερικανού προέδρου για μείωση των τιμών του πετρελαίου. Από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία αύξησαν την παραγωγή τους συνολικά κατά δύο εκατ. βαρέλια ημέρα. Η πρωτοβουλία που πήρε το Ριάντ τον Ιούνιο έδωσε τέλος σε μια ιστορική συμφωνία που συνήψαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2016, ΟΠΕΚ και Ρωσία, να μειώσουν την παραγωγή τους. Η συμφωνία αυτή είχε συναφθεί όταν η αγορά είχε συσσωρεύσει τεράστιο πλεόνασμα εξαιτίας εκρηκτικής αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ και της επιστροφής του Ιράν στην παγκόσμια οικονομία.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου