Έντονοι ρυθμοί ζωής, άγχος, στρες, κακές διατροφικές συνήθεις, καθιστική ζωή προκαλούν συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την φυσιολογική του λειτουργία.
Συχνοί πονοκέφαλοι, κόπωση, αδυναμία, έντονο φούσκωμα, μειωμένη λειτουργία του μεταβολισμού, ακόμα και ορμονικές διαταραχές δείχνουν ότι ο οργανισμός χρειάζεται αποτοξίνωση.
Σίγουρα βλέπετε κι εσείς καθημερινά δημοσιεύματα για μεθόδους αποτοξίνωσης του οργανισμού που υπόσχονται θαύματα. Αποτοξίνωση με νερό, χυμούς, λαχανικά ή διάφορες τροφές. Το πρόβλημα σε όλες αυτές τις μεθόδους που υπόσχονται πολλά και γρήγορα είναι ότι δεν συνοδεύονται από μια συνολικά υγιεινή διατροφή, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι μάλλον αμφίβολα…
Τροφές που περιέχουν χρήσιμες ουσίες για αποτοξίνωση
- Κρεμμύδι, σκόρδο, σχοινόπρασο και πράσο, τα οποία περιέχουν την ουσία αλλικίνη.
- Πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, κινεζικό λάχανο, λάχανο kale, ραπανάκια, σπανάκι, σέλινο, αγγούρι, λεμόνι και κάρδαμο.
- Φρούτα, όπως αβοκάντο, βακκίνια, βατόμουρα, μήλα, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και φλούδες εσπεριδοειδών.
- Όσπρια, όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια.
- Λίπη, όπως ελαιόλαδο, έλαιο canola, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, φουντούκια και φιστίκια.
- Βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο, κύμινο, κουρκούμη, σπόροι και έλαιο από άνηθο.
- Θαλασσινά, όπως σολομό και σαρδέλες.
- Ζωικές πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής, γαλοπούλα και κρέας κυνηγιού.
Τέλος, ασκηθείτε! Η γυμναστική, ακόμα και η ελαφριά άσκηση που γίνεται τακτικά, βοηθά στην αποβολή των τοξινών, μέσω του ιδρώτα.
Τι είναι οι τοξίνες
Οι τοξίνες εισέρχονται στον οργανισμό μέσω επεξεργασμένων τροφών, κυρίως όσων περιέχουν ζάχαρη και λευκό αλεύρι, των φαρμάκων, του καπνίσματος, του αλκοόλ και της καφεΐνης.
Επίσης, περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως τα βαρέα μέταλλα και τα φυτοφάρμακα, επιβαρύνουν τον οργανισμό.
Όμως και το ίδιο το σώμα μπορεί να παράγει τοξίνες. Στην ουσία πρόκειται για τα τελικά προϊόντα του φυσικού μεταβολισμού, τις ορμόνες του στρες και τα υποπροϊόντα της λειτουργίας των βακτηρίων που υπάρχουν στον οργανισμό.
Τι είναι η αποτοξίνωση
Είναι μια συνεχής διαδικασία, την οποία εκτελεί φυσικά ο οργανισμός. Από την στιγμή που εν δυνάμει βλαβερές ουσίες μπαίνουν στο σώμα, ενεργοποιούνται αυτόματα τα συστήματα αποτοξίνωσης του οργανισμού. Το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό πραγματοποιείται στο συκώτι και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.
Η αποτοξίνωση πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις:
Στην πρώτη φάση, ορισμένα ένζυμα συμβάλλουν στις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα αναγνωρίζει τις βλαβερές ουσίες.
Στην δεύτερη φάση, οι ουσίες αυτές πρέπει να περιοριστούν και να μετατραπούν σε ακίνδυνες και διαλυτές, προκειμένου να απορριφθούν φυσικά από το σώμα.
Στην τρίτη φάση, τα τελικά προϊόντα αποβάλλονται από το δέρμα μέσω του ιδρώτα, από τους πνεύμονες μέσω των πτυέλων, από τα νεφρά μέσω των ούρων και της πεπτικής οδού μέσω των κοπράνων.
Οι ορμόνες του στρες, τα φάρμακα και το κάπνισμα δημιουργούν πολλά ένζυμα της πρώτης φάσης. Αν ο οργανισμός δεν συμπληρώσει κατάλληλες θρεπτικές ουσίες από μια μεγάλη ποικιλία τροφών, το συκώτι επιβαρύνεται πάρα πολύ και αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και σε διάφορες ασθένειες.
Τροφές για σωστή αποτοξίνωση
Ο οργανισμός χρειάζεται όλα τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως παράδειγμα καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ, που υποστηρίζουν τα ένζυμα και τις μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται σε όλες τις φάσεις της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Στη διάρκεια της αποτοξίνωσης είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες.
- Καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία από φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
- Επιλέγετε τροφές ολικής άλεσης, όχι επεξεργασμένες και χωρίς συνθετικές ουσίες.
- Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα.
- Εξασφαλίστε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του εντέρου καταναλώνοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως κριθάρι, κινόα, καλαμπόκι, νιφάδες βρώμης και άγριο ή καστανό ρύζι.
Πηγή: valueforlife
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου