Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, στον απόηχο του σοβαρού ναυτικού επεισοδίου στα ανοιχτά της Κριμαίας. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει τελευταίας γενιάς πυραύλους S-400 στη χερσόνησο, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις παραμεθόριες περιοχές. Στη φωτογραφία, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επιθεωρεί στρατόπεδο εκπαίδευσης.
Σε μια νέα επίδειξη ισχύος έναντι της Ουκρανίας, η Ρωσία δημοσιοποίησε χθες την πρόθεσή της να ενισχύσει τη στρατιωτική θωράκιση της Κριμαίας, εγκαθιστώντας τελευταίας γενιάς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400. Οπως δήλωσε ο Βαντίμ Αστάφιεφ, εκπρόσωπος Τύπου της νότιας πτέρυγας του ρωσικού στρατού, οι πύραυλοι θα μεταφερθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στην Κριμαία και θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η απόφαση για την εγκατάσταση των S-400 φαίνεται ότι είχε ληφθεί πριν από το σοβαρό ναυτικό επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στον πορθμό του Κερτς, την πρώτη απευθείας ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών ύστερα από την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014. Η δημοσιοποίησή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μεταφράζεται ως συμβολική απάντηση της Μόσχας στην επιβολή στρατιωτικού νόμου από την ουκρανική κυβέρνηση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο – μια εξίσου συμβολική κίνηση, χωρίς άμεσο πρακτικό αντίκρισμα στη διένεξη μεταξύ των δύο κρατών.
«Προβοκάτσια»
Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για το συμβάν της Κυριακής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε χθες τον Ποροσένκο για «προβοκάτσια» με στόχο να ενισχύσει την πολύ χαμηλή δημοτικότητά του ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία τον Μάρτιο. «Ο πρόεδρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση με βάση τις δημοσκοπήσεις, επομένως έπρεπε να κάνει κάτι. Χρησιμοποίησε το ναυτικό επεισόδιο ως πρόσχημα για να επιβάλει στρατιωτικό νόμο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, στη Μόσχα. Την Τρίτη, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση Ποροσένκο για περιορισμένη εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας με διάρκεια 30 ημερών. Οπως έγινε γνωστό χθες από το Κρεμλίνο, ο Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον Ρώσο ομόλογό του.
Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα απειλεί να ματαιώσει τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20, που αρχίζει αύριο στο Μπουένος Αϊρες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «μπορεί να μη γίνει η συνάντηση» και ότι θα λάβει την οριστική απόφασή του μόνον αφού ενημερωθεί αναλυτικά για το επεισόδιο στην Κριμαία από τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.
Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου NordStream 2 δεν θα επηρεαστεί από το πρόσφατο συμβάν, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για το ενδεχόμενο και νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
REUTERS, TASS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου