Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζοντας πως ο χρόνος μετράει έτσι κι αλλιώς αντίστροφα, θα επιχειρήσουν να δώσουν το στίγμα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με νομοσχέδια
Ποιος είναι ο ευσεβής πόθος για το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα; Η εξάντληση του συνταγματικού χρόνου για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών. Κοινώς, εκλογές τον Οκτώβριο του 2018. Ανώτερα στελέχη του Μαξίμου επαναλαμβάνουν στο ίδιο μοτίβο αυτό που «σπινάρει» καιρό στους συνομιλητές του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πως ο χρόνος είναι αρκετός – μέχρι τον Οκτώβριο – για να αφήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση το αποτύπωμά της στην κοινωνική και εξωτερική πολιτική.
Τσίπρας: Θέλει Οκτώβριο αλλά είναι πολλά τα εμπόδια
Βεβαίως, το παραπάνω σενάριο περνά μέσα από αρκετές παραμέτρους κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα σενάρια. Εδώ βάλτε τα ενδιάμεσα ή πρόωρα σενάρια του εκλογικού χρόνου. Σενάριο πρώτον: η εμπλοκή με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολη συγκυρία τον Πρωθυπουργό και οι κάλπες θα έλθουν πιο κοντά. Μιλάμε για το σενάριο του Μαρτίου, αν τα λεγόμενα κουκιά δεν βγαίνουν για την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Το Μαξίμου, κάθιδρο, το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ασκήσεις χάρτου και εξισώσεις μετά τη μεταγραφή Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ – στο πρωθυπουργικό επιτελείο τον προσμετρούσαν στους υπερψηφίσαντες της συμφωνίας. Και βέβαια ένα ακόμη εμπόδιο αρχίζει να εγείρεται με τη διαφαινόμενη στροφή του Ποταμιού για το ίδιο θέμα. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπερψήφιση της συμφωνίας από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάτι που πονοκεφαλιάζει το Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτή την περίπτωση η νέα πλασματική πλειοψηφία που θα προέκυπτε από το ποιοι θα ψήφιζαν τη συμφωνία μεταβάλλεται και επίσης ανασυνθέτει και όλη τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στον δεξιό του εταίρο, που λέγεται ΑΝΕΛ και που εκτός απρόοπτου θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ετσι και η πρόταση μομφής έρχεται πιο κοντά και οι εν δυνάμει συμμαχίες του Πρωθυπουργού δυναμιτίζονται και σχεδιάζονται εκ νέου και μάλιστα σε εναπομείναν λιγότερο πολιτικό χρόνο. Ακόμη και το δεύτερο σενάριο για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο θα είναι δυσμενέστερο και αυτό κάτω από το εξής πρίσμα: με μια ακυρωμένη συμφωνία, μια δυναμιτισμένη πλειοψηφία, θα είναι δυσκολότερο να διαμορφωθούν όροι προοδευτικών πόλων ανά δήμο ή περιφέρεια. Αν και οι υποψηφιότητες για Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν πως η κυβερνώσα παράταξη θα κινηθεί στενά κομματικά για τουλάχιστον τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σκληρό παιχνίδι. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζοντας πως ο χρόνος μετράει έτσι κι αλλιώς αντίστροφα, θα επιχειρήσουν να δώσουν το στίγμα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με νομοσχέδια, ενώ η ατζέντα τον Ιανουάριο θα έχει μια επιπλέον σελίδα: το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με το οποίο ευελπιστούν να τραβήξουν μέρος της αριστερής δεξαμενής. Το σκληρό επίσης παιχνίδι κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενταθεί, επιχειρώντας να οριοθετηθεί στο πρόσωπό του και στη «στροφή» του κόμματός του με αφορμή το Μακεδονικό. Το παιχνίδι θα το αναλάβει δε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας που θα προκαλεί πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια λογική man to man που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Ο δε Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει και τις επαφές του στο εξωτερικό, προσδοκώντας στην καλοσύνη των ξένων, και στο κομμάτι διεμβολισμού της Σοσιαλδημοκρατίας και στο κομμάτι των δεσμών του με τον ατλαντικό και ευρωπαϊκό παράγοντα ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα του φορέα κανονικότητας της χώρας.
Μητσοτάκης: Ο Μάιος το «απώτατο χρονικό όριο για κάλπες»
«Αν φύγει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση δεν βλέπω πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά, έχοντας χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη. Γι" αυτό βλέπω ως απώτατο όριο των εκλογών τον Μάιο». Η εκτίμηση διατυπώθηκε μεταξύ ψαρόσουπας και μπαρμπουνιών στο γεύμα που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συντάκτες που καλύπτουν το νεοδημοκρατικό ρεπορτάζ την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο γαλάζιος πρόεδρος δεν έδωσε, βέβαια, κανένα – κατά το δημοσιογραφικό κλισέ – λαβράκι στους καλεσμένους του. Κι αυτό γιατί στην Πειραιώς έχουν πειστεί εδώ και καιρό πως ο Μάιος είναι το deadline για να στηθούν οι εθνικές κάλπες. Απόδειξη; Οχι μόνο το λένε δημοσίως σε κάθε ευκαιρία, αλλά και ο κομματικός τους μηχανισμός είναι πλέον έτοιμος για να αντεπεξέλθει σε μια πεντάμηνη προεκλογική περίοδο.
Η επιλογή, πάντως, της ατάκας «απώτατο χρονικό όριο» από τον Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν ήταν. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ναι μεν δεν μπορούν να προβλέψουν με σιγουριά πότε θα γίνουν οι εκλογές – κυρίως επειδή πιστεύουν πως οι πολιτικοί τους αντίπαλοι δεν κινούνται ορθολογικά -, από την άλλη, όμως, φρονούν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει πολιτικά μέχρι τον Οκτώβριο, μετά την λαϊκή ετυμηγορία σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές – η οποία προεξοφλούν ότι θα είναι καταδικαστική για τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
Παράλληλα, είναι ευρέως διαδεδομένη στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης μια ανάλυση, σύμφωνα με την οποία το Μαξίμου θα επιθυμούσε να στήσει τετραπλές κάλπες τον Μάιο, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που περιγράφονται με το μαοϊκό τσιτάτο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Ελπίζοντας έτσι να αυξήσει τα συριζαϊκά ποσοστά – ή έστω να αποδυναμώσει τη ΝΔ.
Η συμφωνία των Πρεσπών. Στην επίσημη γαλάζια ανάγνωση, ωστόσο, ο χρόνος των εκλογών είναι συνδεδεμένος με τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως λένε, ακόμη και να βρεθούν τα «ναι» που χρειάζεται το Μαξίμου για να την κυρώσει, στην περίπτωση που ο Ανεξάρτητος Ελληνας πραγματοποιήσει την απειλή του περί αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση λόγω Μακεδονικού, οι συγκεκριμένες 151 ψήφοι δεν θα μπορούν να εκληφθούν ως ψήφοι εμπιστοσύνης στην κυβερνώσα Αριστερά.
Ορισμένοι, βέβαια, από εκείνους που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές νεοδημοκρατικές πόρτες πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανέναν λόγο να επιθυμεί εκλογές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί οι συνεχείς – για να το πούμε κομψά – παλινδρομήσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου λόγω Μακεδονικού, που προβλέπουν ότι θα επαναλαμβάνονται πιο συχνά από εδώ και πέρα, δημιουργούν μια εικόνα για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μόνο καλό μπορεί να κάνει στη ΝΔ. Οχι μόνο γιατί όσοι ψηφοφόροι έχουν απομείνει στο καμμενικό κόμμα ίσως λόγω αυτών στραφούν προς την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει εκφράσει σαφή θέση για το Σκοπιανό. Αλλά κι επειδή όσο περισσότερο μένει στην εξουσία η πρώτη φορά Αριστερά τόσο θα αυξάνεται η φθορά που ήδη υφίσταται.
Σε ετοιμότητα. Με βάση όλα αυτά ο γαλάζιος αρχηγός έχει θέσει τη ΝΔ σε προεκλογική ετοιμότητα μήνες τώρα. Από τη νέα χρόνια, όμως, αυτή η ετοιμότητα θα γίνει εμφανής και στο εκλογικό σώμα, μιας και αρκετοί γραμματείς αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Οπως σημείωσε δε ο Μητσοτάκης στο γεύμα της Παρασκευής, «θα γίνουν κι άλλες αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό ενόψει προεκλογικής μάχης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου