ΒΟΣΤΩΝΗ. Με ενθουσιασμό, ποιήματα, τραγούδια και χορούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ελληνικών Σχολείων γιορτάσθηκαν τα Ελληνικά Γράμματα στη Βοστώνη το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου. Η προσέλευση των γονέων, γιαγιάδων και παππούδων των παιδιών ήταν αθρόα και πλημμύρισαν κυριολεκτικά το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επίκαιρους ύμνους που έψαλλε η χορωδία της Θεολογικής Σχολής, ακολούθησε ο χαιρετισμός της Κικής Κολοκυθά προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Εκπαιδευτικών και η εισήγηση της Λένας Τριάντου, διευθύντριας του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της κοινότητας Αγίου Γεωργίου του Λιν.
Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αξία της μόρφωσης και τόνισε ότι «χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια». Παρότρυνε τους γονείς να βάζουν τα παιδιά τους να μιλούν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους μέσω «Σκάιπ» στην Ελλάδα και να πηγαίνουν στην Ελλάδα μία φορά τον χρόνο. Αναφέρθηκε ακόμα στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη θέσπιση απευθείας αεροπορικής πτήσης Βοστώνη – Αθήνα από το έτος 2020.
Τον πανηγυρικό της εκδήλωσης εκφώνησε η Μαρία Μπούρα, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας επί μακρά σειρά ετών στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ, με τίτλο: «Η σημασία της γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων για μια αφοσιωμένη δασκάλα».
Η κυρία Μπούρα στην ομιλία της ανάμεσα στα άλλα είπε πως «εμείς οι δασκάλες της Διασποράς προσπαθούμε να διδάξουμε ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό και αγάπη προς την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες».
Η κυρία Μπούρα στην ομιλία της ανάμεσα στα άλλα είπε πως «εμείς οι δασκάλες της Διασποράς προσπαθούμε να διδάξουμε ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό και αγάπη προς την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες».
Υπογράμμισε πως «τα σχολεία της Ομογένειάς μας βασίζονταν και βασίζονται στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών που έκαναν και κάνουν τρομερή δουλειά» και τόνισε πως «ο Ελληνας δάσκαλος και η Ελληνίδα δασκάλα είναι οι αφανείς ήρωες και ηρωίδες που με ευσυνειδησία και προσωπικές θυσίες πολλές φορές συμβάλλουν στη διατήρηση, προώθηση και διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας και πνευματικής μας κληρονομιάς. Δύσκολο έργο για όλους εμάς που καθημερινά προσπαθούμε να προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια σε αυτά τα παιδιά για να κατανοήσουν και αγαπήσουν μια χώρα που δεν γνωρίζουν και ίσως δεν γνωρίσουν και ποτέ».
Η Ιωάννα Χατζηζήση μαθήτρια του Ελληνικού σχοελίου του Καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης , εκφωνεί σε άπταιστα ελληνικά ομιλία για τον Αγιο Γρηγόριο το Θεολόγο. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Ακολούθησαν οι ομιλίες μαθητών. Ο Ιάκωβος Λουρωτός από το σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης μίλησε για τον Μέγα Βασίλειο, ο Βαλεντίνος Δάρδας από το σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ για τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και η Ιωάννα Χατζηζήση από το σχολείο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης για τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Μικροί μαθητές και μαθήτριες από το Ημερήσιο της Αγίας Τριάδος του Λόουελ απέδωσαν το τραγούδι «η συνταγή της αληθινής ζωής».
Ακολούθησαν χοροί από το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης, θεατρική παράσταση από τα παιδιά του σχολείου της κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ, ποιήματα και τραγούδια από διάφορα σχολεία και ελληνικοί χοροί από τους μαθητές και μαθήτριες του Ημερήσιου του Λόουελ.
Η γιορτή διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εκπαιδευτικών.
Στο τέλος έγινε η επίδοση των πιστοποιητικών Ελληνομάθειας και ακολούθησε δεξίωση για όλους.
Το κατάμεστο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρο στη γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος ΚαλμούκοςΤο χορευτικό συγκρότημα των μικρών παιδιών της Μητρόπολης Βοστώνης χόρεψε με καμάρι όμορφους Ελληνικούς χορούς. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου