Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητά η Διεθνής Κοινότητα, για να του εκφράσει την υποστήριξή του
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ζητά η Διεθνής Κοινότητα, για να του εκφράσει την υποστήριξή του, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
«Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου», είπε ο Ερντογάν στον Μαδούρο κατά την τηλεφωνική επαφή που είχαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
Ο Καλίν παρέθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter την ετικέτα #WeAreMADURO σε ένδειξη υποστήριξης στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο Ερντογάν και ο Μαδούρο διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και αρκετά χρόνια.
Σε επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο στο Καράκας ο Ερντογάν εξέφρασε δημοσίως την υποστήριξή του στον Μαδούρο όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις ΗΠΑ.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης τότε να βοηθήσει τον Μαδούρο να αντιμετωπίσει την σοβαρή οικονομική κρίση στη χώρα του.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη προσωρινός «πρόεδρος» ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του που διαδήλωναν στο Καράκας για να διαμαρτυρηθούν κατά της δεύτερης θητείας του Μαδούρο στην προεδρία, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση και δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Η κίνηση αυτή του αντιπολιτευόμενου Γκουαϊδό μπορεί να προκαλέσει χάος, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος και ένα άλλο πρόσωπο αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και ορισμένες χώρες το αναγνωρίζουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο ειδησεογραφικό δίκτυο A Haber. «Τασσόμαστε κατά της απομόνωσης των χωρών. Ελπίζω ότι η κατάσταση θα επιλυθεί ειρηνικά», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, με πρώτες την Βραζιλία και την Κολομβία, αναγνώρισαν τη νομιμότητα του Χουάν Γκουαϊδό.
Η ΕΕ από την πλευρά της ζήτησε να ακουστεί η φωνή του λαού της Βενεζουέλας και ζήτησε ελεύθερες εκλογές, χωρίς να ακολουθήσει σε αυτό το στάδιο τις ΗΠΑ.
Αντιπολιτευόμενοι και υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο κατέβηκαν χθες μαζικά στους δρόμους σε όλη τη χώρα, εν μέσω ενός ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος. Δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Τρίτη σε επεισόδια που προηγήθηκαν των διαδηλώσεων, σύμφωνα με μκο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου