Η αποταμίευση αποτελεί μια σπουδαία έννοια που τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, τείνει προς «εξαφάνιση».
Πολλοί είναι αυτοί που ακούγοντας τον όρο αυτό σίγουρα θα σκέφτονταν τον συσχετισμό υψηλού μισθού και λίγων εξόδων. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι στην Ελλάδα της κρίσης, η λέξη «αποταμίευση» έχει χάσει την ουσία της.
Στην πραγματικότητα όμως, αξίζει να σημειωθεί πως η αποταμίευση ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να διαχειριστεί τα οικονομικά του σε τέτοιο βαθμό, που να μπορεί να εναποθέσει στην άκρη κάποια χρήματα… Μπορεί όμως να το κάνει σήμερα;
Σε μια πόλη που έχει βιώσει με άσχημο τρόπο την οικονομική κρίση όλα αυτά τα χρόνια και έχει φτάσει σε σημείο να συρρικνώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, οποιοδήποτε περιθώριο για αποταμίευση φαίνεται πως έχει χαθεί κυρίως από το νου των κατοίκων.
Τα αποτελέσματα της κρίσης είναι ενδεικτικά τόσο από τον όρο της αποταμίευσης, όσο και από την κατάσταση που βιώνει η πόλη του Πύργου που σιγά σιγά «ερημώνει», αφού γίνεται προσπάθεια για εξοικονόμηση όσο το δυνατόν περισσότερων οικονομικών πόρων από οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Μακρινό όνειρο…
Απελπισμένοι από την οικονομική στενότητα που βιώνουν καθημερινά σχεδόν μια δεκαετία τώρα, οι κάτοικοι του Πύργου χαρακτηρίζουν την αποταμίευση ως ένα μακρινό όνειρο. Η κάλυψη των βασικών αναγκών έχει τεθεί ως προτεραιότητα για το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς, αφού οι αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις και η μείωση μισθών έχει «τσακίσει» κάθε προσδοκία τους για αποταμίευση.
Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η εφ. «Πατρίς», γίνεται ορατή η απαισιοδοξία των κατοίκων και η άποψή τους για τους υπαίτιους της κατάστασης αυτής, που δεν είναι άλλοι από τους πολιτικούς.
Αντώνης Κουβελιώτης: «Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο σφιχτά και οι μισθοί δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο παλαιότερα. Πλέον έχουμε μπει σε μέρες λιτότητας και είναι δύσκολο να μείνουν λεφτά. Δεν προλαβαίνει κανείς να βγάλει πέρα τις υποχρεώσεις του. Για αυτή την κατάσταση σίγουρα φταίει ότι δανειζόμαστε αφειδώς και φτάσαμε σε σημείο να μας στριμώξουν οι Ευρωπαίοι και να πληρώνουμε πολλά τοκοχρεολύσια και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να έχουμε ένα ευρώ παραπάνω στην τσέπη μας για να καταφέρουμε να αποταμιεύσουμε. Βρεθήκαμε και βρισκόμαστε ακόμα σε άσχημη κατάσταση, διότι τα προηγούμενα χρόνια ξοδεύαμε ασύστολα».
Πέτρος Σταθόπουλος: «Η αποταμίευση πλέον αποτελεί μακρινό όνειρο για τους Έλληνες, διότι έχουν γίνει περικοπές στα έσοδά μας και πλέον προσπαθούμε να καλύψουμε μόνο τις βασικές ανάγκες. Προσπαθώ και είμαι συνεπής στο κράτος μέχρι τώρα, όμως αυτό δε φαίνεται να δείχνει ανάλογη συνέπεια προς τους πολίτες του. Περιμένουμε σε τυχόν αυξήσεις που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Για την κατάσταση αυτή υπεύθυνες είναι αποκλειστικά οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον περιμένουμε να δούμε τα μελλούμενα».
Νικόλαος Πέπας: «Δεν γίνεται αποταμίευση όταν δεν έχεις καθόλου χρήμα. Παλαιότερα ο κόσμος είχε καλύτερους μισθούς και γενικά μεγαλύτερα εισοδήματα, γεγονός που πρόσφερε τη δυνατότητα της αποταμίευσης. Τώρα έχουν αλλάξει οι εποχές, υπάρχει ακρίβεια παντού και όλα είναι δύσκολα. Έχει χαθεί πλέον η έννοιά της και ακόμα και οι νέοι δεν την έχουν γνωρίσει. Υπεύθυνες θεωρώ όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, διότι πολλά λεφτά περνούσαν από τα χέρια τους και προτιμούσαν να τα «τρώνε» παρά να βοηθούν τη χώρα και τον κόσμο της».
Θοδωρής Νεοφώτιστος: «Οι καλές εποχές δυστυχώς πέρασαν. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός λαός υποφέρει. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μη μπορεί να καλύψει βασικές του ανάγκες, ποσώς δε να αποταμιεύσει. Όλα τα νοικοκυριά σήμερα υποφέρουν, έχοντας αυξημένα έξοδα και μειωμένους μισθούς που έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποταμίευση. Πλέον θεωρώ ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να αποταμιεύσουν, με τα νοικοκυριά να είναι υπερχρεωμένα. Πως μπορούμε τη σήμερον ημέρα με αυτούς τους πενιχρούς μισθούς που παίρνουμε να κάνουμε αποταμίευση; Ένας μισθός ίσα που φθάνει πλέον για να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός νοικοκυριού».
Αλέξανδρος Αθανασόπουλος: «Οι εποχές είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ο κόσμος καθημερινά δίνει τεράστιο αγώνα προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αναγκών, με πρώτες τις βασικές και μετά όλες τις υπόλοιπες. Τα τελευταία χρόνια και με τις καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός, ο όρος αποταμίευση πλέον είναι άγνωστος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να βάλουν στην άκρη ένα μέρος από το εισόδημά τους».
Αθηνά Κανελλοπούλου: «Κανείς Έλληνας πλέον δεν μπορεί να κάνει αποταμίευση, καθώς η κατάσταση που ζούμε είναι τραγική. Οι συνεχείς οικονομικές μας υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να το έχουμε στο νου ούτε ως σκέψη. Υπεύθυνοι για την κατηφόρα που βιώνουμε όμως είμαστε και εμείς, αφού είχαμε ανοιχτεί ιδιαίτερα με δάνεια και τώρα δεχόμαστε τα αρνητικά αποτελέσματα των πράξεών μας. Έχει ακουστεί η αύξηση ορισμένων φόρων το επόμενο διάστημα, οπότε η κατάσταση προβλέπεται χειρότερη. Έχουμε φτάσει στο σημείο να γευματίζουμε μια φορά τη μέρα».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου