ΑΝΟΙ. ΒΙΕΤΝΑΜ. Η σύνοδος για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατέρρευσε, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία που θα μπορούσε να απασφαλίσει μία παγκόσμια απειλή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέδωσε την ξαφνική λήξη των συνομιλιών στην επιμονή της Βόρειας Κορέας, ότι θα έπρεπε να αρθούν όλες οι τιμωρητικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγιανγκ, χωρίς όμως να δεσμευτεί στην εξάλειψη του πυρηνικού της οπλοστασίου.
«Κάποιες φορές οφείλεις να αποχωρείς», εξήγησε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι είχε έτοιμη μία προτεινόμενη συμφωνία για υπογραφή. «Θα προτιμούσα να το κάνω σωστά από ιτο να το κάνω βιαστικά», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι το πολύ ιδιαίτερο».
Ετσι, εκεί που όλα έδειχναν ελπιδοφόρα για μία συμφωνία, οι αυτοκινητοπομπές των Τραμπ και Κιμ τράβηξαν αντίθετους δρόμους, αφού ακυρώθηκε το μεσημεριανό γεύμα. Και η συνέντευξη Τύπου του Τραμπ επισπεύσθηκε και αμέσως μετά αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, δύο ώρες νωρίτερα από το πρόγραμμά του.
Ο Τραμπ σκόπιμα ενέτεινε την πίεση στην Πιονγιάνγκ, εγκαταλείποντας την φλογερή του ρητορική και κηρύσσοντας ότι ήθελε μία σωστή συμφωνία κι όχι μία βιαστική. Από την πλευρά του ο Κιμ, όταν ερωτήθηκε εάν ήταν έτοιμος για αποπυρηνικοποίηση, απάντησε «δεν είμαι πρόθυμος να το κάνω τώρα εδώ».
Πάντως, ο Τραμπ επέμενε ότι οι σχέσεις του με τον Κιμ παραμένουν θερμές, αλλά δεν δεσμεύτηκε για τρίτη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, λέγοντας ότι μία πιθανή συνάντηση «δεν θα γίνει μάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, τόσο αυτός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μίλησαν για φανερή πρόοδο που σημειώθηκε στο Ανόι, την ώρα που οι δύο πλευρές απέχουν γαλαξίες μεταξύ τους για μία πιθανή συμφωνία.
«Βασικά θέλουν ολοκληρωτική άρση των κυρώσεων και εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο Τραμπ.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του, όμως «όχι αυτές που θέλαμε εμείς». Γι’ αυτό «δεν μπορούσαμε να άρουμε όλες τις κυρώσεις», υπογράμμισε ο Τραμπ από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει στο Ανόι.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν είναι απαραίτητο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας. Δεν χρειάζεται «να μιλάμε για ενίσχυση των κυρώσεων (…) Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα που πρέπει να ζήσουν», εκτίμησε.
Παράλληλα, ο Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ φιλική» τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τον Κιμ. «Συμπαθεί ο ένας τον άλλο. Υπάρχει μία θέρμη μεταξύ μας και ελπίζω ότι αυτό θα παραμείνει έτσι», επεσήμανε.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, η Πιονγκγιάνγκ δεν θα προχωρήσει σε νέες πυρηνικές δοκιμές, καθώς ο Κιμ «δήλωσε ότι δεν θα κάνει δοκιμές πυραύλων ή ρουκετών ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τα πυρηνικά».
Ο Μάικ Πομπέο ανέφερε από την πλευρά του ότι «ο Κιμ φάνηκε πρόθυμος να κλείσει την κύρια πυρηνική εγκατάσταση της χώρας του, το ερευνητικό πυρηνικό κέντρο ‘Yongbyon’, εάν αρθούν οι κυρώσεις. Αλλά θα του έμεναν οι πύραυλοι, πυρηνικές κεφαλές και τα οπλικά συστήματα», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο. Παράλληλα υπάρχουν υποψίες για κρυμμένες τοποθεσίες παραγωγής πυρηνικών καυσίμων.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ανέφερε ότι «δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον.
Η «ΝΥΤ» για την τέχνη της διαπραγμάτευσης
Στο μεταξύ, η «New York Times» έγραψε πως έκανε καλά ο πρόεδρος Τραμπ που αποχώρησε από τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν από το να δεχθεί μία κακή συμφωνία για τα πυρηνικά, αλλά από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ξεγέλασε τον Τραμπ στην περσινή τους συνάντηση. Ανεξάρτητα από τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου που έχει ο Τραμπ, «η τέχνη της διαπραγμάτευσης», όπως ονομάζεται ένα από τα βιβλία του, δεν είναι το δυνατό του σημείο.
Στην συνάντηση του, ο Κιμ προφανώς πίεσε για την πλήρη άρση των αμερικανικών κυρώσεων με αντάλλαγμα το κλείσιμο κάποιων πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτή δεν είναι μία καλή συμφωνία και ο Τραμπ είχε δίκιο που δεν την δέχθηκε.
Η «ΝΥΤ» υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος Ρίγκαν είχε αποχωρήσει το 1986 από το συνέδριο του Ρέκιαβικ, αρνούμενος να δεχθεί μία συνθήκη με την Ρωσία, την οποία θεωρούσε προβληματική. Ενα χρόνο αργότερα οι Ρώσοι επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλύτερους όρους και μία συμφωνία επετεύχθη – και όλοι ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και αυτή τη φορά.
Βέβαια, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι. Ο πιο σημαντικός είναι ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ξεκινήσει και πάλι να δοκιμάζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και τους βαλλιστικούς της πυραύλους, κλιμακώνοντας την ένταση και επαναφέροντας τις ανησυχίες για διπλωματικά επεισόδια ή και εμπόλεμες συρράξεις μεταξύ των δύο χωρών. Δυστυχώς, η Βόρεια Κορέα είναι μία κατά τα άλλα «ασήμαντη» χώρα, η οποία εμφανίζεται στο προσκήνιο, μόνο όταν συμπεριφέρεται προκλητικά.
Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου