Σάββατο, 30 Απριλίου, 2019
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Κρητικός Σύλλογος «Ραδάμανθυς Ιδη» Βοστώνης και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσιάζουν από κοινού το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Κέντρου τον γνωστό καλλιτέχνη τραγουδιστή και λυράρη Βασίλη Σκουλά από την Κρήτη.
Γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης στις 3 Φεβρουαρίου του 1946. Η οικογένειά του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.
Συναντήσαμε τον Βασίλη Σκουλά το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαρτίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο όπου παρακολούθησε μέρος της πανομογενειακής συνεδρίασης για την παρέλαση και έκανε πρόβες για την εκδήλωση του Σαββάτου.
Ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με αφορμή το μέλος της ορχήστρας του, τον Δημήτρη Ξυλούρη, ο οποίος παίζει λαούτο και με την ερώτηση αν συγγενεύουν, ο κ. Σκουλάς είπε πως «με τον Ξυλούρη ήμασταν δεύτερα ξαδέλφια, οι παππούδες μας ήταν αδέλφια, η μάνα μου κι ο πατέρας του πρώτα ξαδέλφια».
Οταν τον ρωτήσαμε τι είναι η μουσική για εκείνον, απάντησε πως «είναι η προέκταση της ψυχής μου, αυτό είναι, είναι απέραντη». Συμπλήρωσε πως «η μουσική γαληνεύει, ημερεύει, εγείρει».
Αναφορικά με τα τραγούδια που τραγουδά αν έχουν δρόμους Βυζαντινής μουσικής, είπε ότι «πρέπει να έχουν, ειδικά τα ριζίτικα».
Αναφορικά με τα τραγούδια που τραγουδά αν έχουν δρόμους Βυζαντινής μουσικής, είπε ότι «πρέπει να έχουν, ειδικά τα ριζίτικα».
Μιλώντας για την Ομογένεια, ανέφερε πως «κι εγώ είμαι μισός μετανάστης, η γυναίκα μου είναι από το Κλίβελαντ του Οχάιο, είναι γεννημένη και αναθρεμμένη εδώ στην Αμερική».
Ο Βασίλης Σκουλάς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του χρόνια κατάφερε να καθιερωθεί ανάμεσα στους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης.
Εχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Γερμανία, όπου υπάρχουν Ελληνες και ιδίως Κρητικοί.
Τον πρώτο του δίσκο ηχογράφησε το 1965, ο οποίος περιείχε κοντυλιές με τον Θανάση Σταυρακάκη και τον Νίκο Ξυλούρη. Ακολούθησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος 33 στροφών το 1969.
Ο Βασίλης Σκουλάς, όμως, έκανε τη σημαντικότερη δισκογραφική του δουλειά και άρχισε να συνεργάζεται με έντεχνους Ελληνες συνθέτες από το 1980, με τον δίσκο «Σεργιάνισμα στην Κρήτη». Ακολούθησαν η «Κρητική ανθολογία», «Τα τραγούδια του σίδερου και του νερού» σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, και πολλοί άλλοι.
Η τιμή του εισιτηρίου για την εκδήλωση του Σαββάτου 30 Μαρτίου έχει ορισθεί στα 55 δολάρια κατ’ άτομο, στην πόρτα $65 και για τους φοιτητές $45. Το πρόγραμμα με τίτλο «Μουσικά Μονοπάτια» θα αρχίσει στις 7:30 μ.μ.
Ο καθηγητής Μουσικής Βασίλης Κορδής από το Μουσικό Κολέγιο Βοστώνης, Berklee School of Music και η τραγουδίστρια Παναγιώτα Χαλουλάκου θα συμμετάσχουν με τον Βασίλη Σκουλά και την ορχήστρα του.
Επί πλέον, η νεοσυσταθείσα χορωδία του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου θα εμφανισθεί στο ομογενειακό κοινό για πρώτη φορά.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου