Της Μαριάννας Κακαουνάκη
Eργαζόμενοι στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μίλτον Κέινς, στην κεντρική Αγγλία. Το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας έχει απόλυτη ανάγκη τους Ελληνες και τους άλλους ξένους γιατρούς που εργάζονται σε αυτό. REUTERS / HANNAH McKAY
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η γιατρός Κατερίνα Τσεντεμεΐδου ετοιμαζόταν για τον πρωινό καθιερωμένο γύρο στην πανεπιστημιακή δερματολογική κλινική του Νόριτς. Μαζί με οκτώ συναδέλφους και τον διευθυντή της κλινικής πέρασαν από όλα τα δωμάτια και συζήτησαν την πρόοδο των ασθενών. Είχαν σχεδόν ολοκληρώσει τις επισκέψεις όταν ο διευθυντής τους ανακοίνωσε πως είχε έρθει η ώρα να συζητήσουν για το Brexit. Oλοι τον κοίταξαν κάπως απορημένοι.
Η Κατερίνα είχε ξεκινήσει να εργάζεται στη συγκεκριμένη κλινική από τον Σεπτέμβριο του 2018 και της είχε κάνει εντύπωση πως κανείς δεν μιλούσε για το θέμα αυτό. «Hταν σαν να συμβαίνει σε μια άλλη χώρα», εξηγεί στην «Κ». Να, όμως, που μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την 29η Μαρτίου (τη θεωρητικά καταλυτική ημερομηνία για το διαζύγιο Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης που τελικά πήρε παράταση), είχε έρθει η στιγμή. «Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να ανησυχείτε. Το NHS (σ.σ. το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας) σας χρειάζεται. Δεν θα μπορούσα εγώ με την Μπέκι να σηκώσουμε όλο το βάρος της κλινικής μόνοι μας», είπε αναφερόμενος στη μοναδική Βρετανίδα γιατρό της ομάδας τους.
«Θα ήταν όμως μια καλή ιδέα να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ κάποια πράγματα πρώτης ανάγκης», τους προειδοποίησε. «Είναι δεδομένο πως ο κόσμος θα παρασυρθεί. Ειδικά οι ηλικιωμένοι θα τρέξουν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, θα γεμίσουν μπετόνια με βενζίνη. Προβλέπουμε πως θα δημιουργηθεί μια τεχνητή έλλειψη για ένα μικρό διάστημα». Τους υπενθύμισε βέβαια πως ως γιατροί του NHS, δείχνοντας την ιατρική τους ταυτότητα έχουν προτεραιότητα στα πρατήρια καυσίμων και πως στις καντίνες του νοσοκομείου θα μπορούν να βρουν φαγητό ό,τι και αν γίνει. Της Κατερίνας δεν της είχε περάσει από το μυαλό να εφοδιάσει τα ντουλάπια της κουζίνας της, ίσως τώρα το κάνει, πάντως η συζήτηση δεν την άγχωσε. Το βλέπει περισσότερο σαν μια εμπειρία, πως θα ζήσει από κοντά μια ιστορική στιγμή για τη χώρα που τη φιλοξενεί. Ιστορίες πανικού με εφοδιασμούς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης έχει ακούσει και ο Γιώργος Σταμάτης, ελεύθερος επαγγελματίας στο Λονδίνο. Εκείνος προσπαθεί ψύχραιμα να παρακολουθεί τις πληροφορίες που βγαίνουν από το home office –με το σταγονόμετρο βέβαια– όπως λέει. «Ούτε και εκείνοι ξέρουν τι γίνεται», προσθέτει. Πέρυσι –σε μια περίοδο αβεβαιότητας– έτρεξε κι αυτός να βγάλει μια κάρτα «κατοίκου του Ηνωμένου Βασιλείου», η οποία βέβαια μέχρι σήμερα δεν του έχει χρησιμεύσει σε κάτι. Αυτό που ξέρει είναι πως από την επομένη του διαζυγίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα καταγραφής όλων των Ευρωπαίων που μένουν στην Αγγλία, το οποίο θα αποδίδει καθεστώς μονίμου διαμένοντος (σε όσους έχουν μείνει εκεί ήδη 5 χρόνια) ή προσωρινού διαμένοντος. Οι λεπτομέρειες βέβαια για το τι ακριβώς θα σημαίνει η κάθε κατηγορία σε σχέση με τα δικαιώματά τους, παραμένει ασαφής.
Αντίστοιχα ασαφείς είναι και οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων στη μετά Brexit εποχή.
Η περίπτωση της Eunomia
Για παράδειγμα, τα στελέχη της βρετανικής εταιρείας Εunomia με το ελληνικό όνομα (τυχαία έμπνευση ενός εκ των ιδρυτών) είναι υπ’ ατμόν. «Ολοι είμαστε κάπως μουδιασμένοι, περιμένοντας να δούμε τι μας επιφυλάσσει η νέα κατάσταση», εξηγεί στην «Κ» η Χαρά Ξηρού που εργάζεται στην εταιρεία από το 2014. Η Εunomia, που ιδρύθηκε το 2001 στο Μπρίστολ, είχε ξεκινήσει αρχικά να κάνει περιβαλλοντικές μελέτες για δήμους, περιφέρειες και υπουργεία στην Αγγλία, αλλά όσο μεγάλωνε επεκτάθηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη αναλαμβάνοντας και έργα για την Κομισιόν. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν βασικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούν την επόμενη ημέρα του Brexit –με ή χωρίς συμφωνία– με τους πελάτες τους εκτός Αγγλίας. «Βέβαια από το καλοκαίρι του δημοψηφίσματος προετοιμάζαμε το plan B (B όπως Brexit) και μέσα σε αυτό ήταν και η ίδρυση ενός ανεξάρτητου γραφείου σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πολή», εξηγεί η κ. Ξηρού. Είχαν εξετάσει διάφορες επιλογές (στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία) και τελικά κατέληξαν στην Αθήνα όπου και εγκαινίασαν τα γραφεία τους τον Δεκέμβριο του 2018. Εχουν ξεκινήσει επαφές για να επεκταθούν στα Βαλκάνια, αλλά κυρίως οργανώνονται ώστε να μπορούν να αναλάβουν άμεσα όποια λειτουργία δεν θα γίνεται πλέον εύκολα από την Αγγλία. Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει τα λογιστικά τους, δεν είναι οι μόνοι με τέτοιο σχέδιο: ο κ. Ιωάννης Τέντες της RCM, εξήγησε στην «Κ» πως είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης της ίδρυσης τριών ακόμη επιχειρήσεων στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει σχέση με την απασχόληση προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία, μια άλλη με προϊόντα χημικής βιομηχανίας και σταθερούς πελάτες στην Ελλάδα και μια τρίτη που κάνει πωλήσεις από απόσταση. Και οι τρεις –μαζί με την Εunomia– είχαν έδρα στην Αγγλία και φοβούμενες την αλλαγή καθεστώτος με το Brexit τρέχουν τώρα να προλάβουν ευνοϊκούς όρους», καταλήγει.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου