Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Fiat Chrysler Automobiles εστιάζει ως επί το πλείστον σε αγροτικά και αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου. Αυτό της δίνει την ευκαιρία να έχει περιθώρια κερδών άνω του μέσου όρου του κλάδου και σχεδόν ανάλογα με των ανταγωνιστριών της στις ΗΠΑ, General Μotors και Ford.
Σε μεγάλο αναβρασμό βρίσκονται οι διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ενδιαφέρονται ζωηρά για συμμαχίες με την ιταλοαμερικανική Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και κτίζουν κοινές πλατφόρμες δράσης, ώστε να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης και των αυστηρότερων προδιαγραφών ρύπων – όπως συμβαίνει με τις συνεργασίες Daimler και ΒΜW στην Κίνα. Tο ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η FCA σημαίνει το εξής: Ο όμιλος έχει ένα περιζήτητο μερίδιο 12% στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, η εν λόγω κατασκευάστρια οχημάτων εστιάζει ως επί το πλείστον σε αγροτικά και αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου. Αυτό της δίνει την ευκαιρία να έχει περιθώρια κέρδους άνω του μέσου όρου του κλάδου και σχεδόν ανάλογα με των ανταγωνιστριών της στις ΗΠΑ, General Μotors και Ford. Η The Wall Street Journal αποκάλυψε ότι πριν από λίγο καιρό η γαλλική Reugeot Citroen (PSA) προσέγγισε τη Fiat για ενδεχόμενη συγχώνευση, ενώ στη συνέχεια οι Financial Times ανέφεραν ότι η επίσης γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ενδιαφέρεται να συγχωνευθεί πλήρως με την ιαπωνική και επί χρόνια εταίρο της Nissan και στη συνέχεια να αγοράσουν την FCA.
Ενδεδειγμένο πάντρεμα
Tελικά, μετά όλα αυτά, ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός; Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ίσως η Peugeot να αποδεικνυόταν η καλύτερη επιλογή. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει επικριθεί σφόδρα, επειδή έχει υπερβολικά μεγάλη έκθεση στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα 9 στα 10 αυτοκίνητά της πωλούνται στην Ε.Ε., δηλαδή σε μια αγορά όπου οι αναλυτές έχουν διαπιστώσει ότι ο κύκλος έχει κλείσει. Εκτιμούν ότι οι πωλήσεις εκεί έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους και στη συνέχεια θα αρχίσουν να επιβραδύνονται. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που υπαγορεύουν μια συμμαχία PSA - FCA», παρατηρεί ο αναλυτής της Jefferies Equities Research, Φιλίπ Ουσουά. Η PSA θα αποκτήσει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, ενώ από την πλευρά της η Fiat Chrysler θα ενισχυθεί σε όρους μεγέθους και θα έχει μεγαλύτερη παρουσία σε μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός αδυνατίζει. Λόγω αυστηρότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών στην Ευρώπη, οι Ford, Honda και General Motors είτε αποχωρούν είτε περιορίζουν δραστηριότητες. Οπότε, το κενό αυτό θα το καλύψει δυνητικά η FCA.
Εάν τώρα, όπως αναφέρει το CNBC, επιλεγεί η πρόταση των Renault - Nissan, έχει και αυτή τα πλεονεκτήματά της. Ενας όμιλος με Renault - Nissan - Fiat Chrysler θα αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο στις ηγετικές δυνάμεις των Volkswagen (Γερμανία) και Toyota (Ιαπωνία). Στην προοπτική αυτή πιθανώς η Renault, όντας χωρίς παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ από το 1987, να αποφασίσει να ελαττώσει το μεγάλο της μερίδιο στη Nissan και να διοχετεύσει την επένδυση στη Fiat Chrysler. Τώρα, βέβαια, θα μπορούσε να τεθεί το ερώτημα για το ενδιαφέρον κινεζικών ανταγωνιστριών. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας δεν ελέγχουν, όπως οι ιαπωνικές, λόγου χάριν, την εγχώρια αγορά τους και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να επεκταθούν διεθνώς είναι μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και συνεργασιών. Προχθές, η γερμανική Daimler ανακοίνωσε την κατασκευή της επόμενης γενιάς ηλεκτροκίνητων Smart στην Κίνα, σε κοινοπραξία με την Geely, στοχεύοντας να τονώσει τις οικονομίες κλίμακος και να ελέγξει την υψηλή δαπάνη, που απαιτεί η έρευνα για τα «πράσινα οχήματα». Επιπλέον, η επίσης γερμανική BMW ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει ηλεκτρικά Mini στην Κίνα χάρις στο χαμηλό κόστος παραγωγής και το ζωηρό ενδιαφέρον για τέτοια αμάξια.
BLOOMBERG, REUTERS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου