Της Ιωάννας Μάνδρου
Η υπόθεση Novartis, που αποτέλεσε την κορωνίδα των υποθέσεων διαφθοράς, οι οποίες ερευνήθηκαν επί σημερινής κυβέρνησης, πέραν όλων των άλλων (προστατευόμενοι μάρτυρες, ανυπαρξία στοιχείων για χρήμα) δέχθηκε πλήγμα και από το γεγονός ότι η ίδια η εταιρεία προ ημερών ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε «μαύρο» χρήμα σε Ελληνες πολιτικούς.
Κορυφώνονται οι διεργασίες για τις δικαστικές έρευνες που «τρέχουν» πάνω από δύο χρόνια, για πιθανή ανάμειξη πολιτικών στην υπόθεση της Novartis, στην οποία έχουν επενδυθεί πολλά από κυβερνητικής πλευράς, καθώς η εν λόγω υπόθεση είχε χαρακτηρισθεί από την πρώτη στιγμή μέγα σκάνδαλο.
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται τις έρευνες –έχει ήδη συμπληρωθεί ένας χρόνος από την επιστροφή της δικογραφίας από τη Βουλή– βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κρίσιμη φάση καθώς πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να αποφασίσουν αν θα αποδώσουν ενδείξεις ενοχής σε κάποιον από τους δέκα πολιτικούς, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.
Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που αμφισβητήθηκαν και δέχθηκαν πυρά λόγω του περιεχομένου τους που δεν ήταν τεκμηριωμένο, αλλά και της ανωνυμίας τους λόγω του καθεστώτος προστασίας στο οποίο έχουν υπαχθεί, παραμένουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βασικοί πυλώνες στην έρευνα της υπόθεσης για τους πολιτικούς.
Πέραν αυτών, υπάρχουν και αξιολογούνται πάσης φύσεως ευρήματα, αλλά και το πόρισμα του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο οποίο επόπτευσε η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
Πάντως, νεότερες πληροφορίες από το πεδίο των ερευνών κάνουν λόγο για προσπάθειες των εισαγγελέων «να δέσουν» κατηγορία για ξέπλυμα για κάποιον από τους δέκα πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα χρήματα δεν έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς ούτε περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορεί να θεωρηθούν ύποπτης προέλευσης.
Δύσκολο το ξέπλυμα
Η προσπάθεια στοιχειοθέτησης κατηγορίας για ξέπλυμα, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτόν ανώτατες εισαγγελικές πηγές δεν απέκλειαν τελικώς η κατηγορία που θα αποδοθεί, αν αποδοθεί, να είναι εκείνη της δωροδοκίας με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι έχουν μείνει πλέον δύο, καθώς ο τρίτος έχει αποκαλύψει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και δεν μπορεί να θεωρείται ουσιαστικά ούτε προστατευόμενος ούτε μάρτυρας κατηγορίας.
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες δικαστικές πηγές, η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται, μόλις καταλήξει στο αδίκημα που θα αποδοθεί και στο ποια πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν ως ύποπτοι, ένα ή περισσότερα, να αποστείλει σχετικό αίτημα στη Βουλή προκειμένου να της δοθεί άδεια για άρση της βουλευτικής ασυλίας, μια και όλες οι πληροφορίες κατατείνουν ότι θα πρόκειται περί μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Η κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος για την οποία επιχειρούν να βρουν λύση οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, προκρίνεται και για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν προσκρούει στην ειδική παραγραφή για τους υπουργούς, κίνδυνος που υπάρχει σαφώς, αν αποδοθεί σε πολιτικό ή πολιτικούς η κατηγορία της δωροδοκίας για την υπόθεση της Novartis. Και τούτο, διότι η δωροδοκία με βάση αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο υψηλότατο επίπεδο του Αρείου Πάγου είναι αδίκημα που εμπίπτει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αν και η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε το αντίθετο και με όχημα την απόφασή της αυτή έστειλε εκ νέου τη δικογραφία για τους δέκα πολιτικούς πίσω στην Εισαγγελία Διαφθοράς, όταν απέτυχε η προσπάθεια διερεύνησής της σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μέσω προανακριτικής επιτροπής.
Ομως, είτε αποδοθεί κατηγορία δωροδοκίας είτε τελικά ξεπλύματος, αυτή θα αφορά έναν ή δύο πολιτικούς από τους δέκα, και επιπλέον θα βασίζεται σε στοιχεία που θα αντληθούν είτε από τους προστατευόμενους μάρτυρες είτε από τα ευρήματα των ερευνών, πάντως όχι σε χρήμα και σε περιουσιακά στοιχεία. Για τον λόγο αυτόν, θα πρόκειται ουσιαστικά για νομική κατασκευή, η οποία θα κριθεί από τη θεμελίωσή της και από τα στοιχεία που θα τη στηρίζουν.
Το βέβαιο είναι πως με αυτά τα δεδομένα η υπόθεση Novartis, στην οποία είχαν επενδυθεί πολλά για το κυβερνητικό αφήγημα της σύγκρουσης με φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής της πολιτικής, δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα, πέραν του ότι θα επικριθεί ως ατεκμηρίωτη και θα εκληφθεί από πολλές πλευρές ως σπίλωση πολιτικών αντιπάλων.
Αρχείο και ομηρία
Παράλληλα με την αποστολή αιτήματος στη Βουλή από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, γεγονός που θα πυροδοτήσει εκ νέου το πολιτικό κλίμα και μάλιστα στη δεδομένη πολιτική συγκυρία προ των ευρωεκλογών, οι εισαγγελείς Διαφθοράς θα επιχειρήσουν να κλείσουν τον φάκελο για ορισμένους από τους δέκα πολιτικούς, καθώς ήδη ο χρόνος της έρευνάς τους είναι μεγάλος και δέχονται επικρίσεις ότι κρατούν σε ομηρία πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργούς.
Η τοποθέτηση της υπόθεσης στο αρχείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά πολιτικά πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση για την περίοδο 2011-2014, περί τους τρεις συνολικά, ενώ για τους υπόλοιπους η έρευνα θα παραμείνει ανοικτή με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς ουσιαστικά θα πρόκειται για παρατεινόμενη δικαστική ομηρία, με το επιχείρημα ότι αναμένονται στοιχεία προς διερεύνηση.
Η μη αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους περισσότερους πολιτικούς θα προκαλέσει, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις και ενδεχομένως νομικές ενέργειες από τους πληττόμενους πολιτικούς, οι οποίοι από καιρό επιθυμούν είτε να παραπεμφθούν είτε να κλείσει ο φάκελος γι’ αυτούς ελλείψει στοιχείων.
Πάντως, η υπόθεση Novartis, η οποία αποτέλεσε την κορωνίδα των υποθέσεων διαφθοράς που ερευνήθηκαν επί σημερινής κυβέρνησης, πέραν όλων των άλλων (προστατευόμενοι μάρτυρες, ανυπαρξία στοιχείων για χρήμα) δέχθηκε πλήγμα και από το γεγονός ότι η ίδια η εταιρεία, η Novartis, προ ημερών ανακοίνωσε ότι δεν έδωσε «μαύρο» χρήμα με αποδέκτες Ελληνες πολιτικούς, γεγονός που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία, ενόψει του γεγονότος ότι ελέγχεται στις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές στο πεδίο του ανταγωνισμού.
Ανάλογη έρευνα πριν από χρόνια σε άλλη υπόθεση, εκείνη της Siemens, είχε αποδώσει ευρήματα για «μαύρο» χρήμα, ποσά που εντοπίστηκαν από τις έρευνες που ακολούθησαν στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Χρήματα δεν βρέθηκαν
Εδώ όμως χρήματα δεν βρέθηκαν, όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, ούτε σε ελεγχόμενους πολιτικούς ούτε σε συγγενικά τους πρόσωπα ή σε συνεργάτες τους, παρά τις επισταμένες έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι δεν βρέθηκαν ούτε περιουσιακά στοιχεία, ακίνητα και λοιπά, που θα δικαιολογούν ενδείξεις για ύποπτη προέλευση χρημάτων.
Η υποψία ότι το πολιτικό χρήμα μπορεί να διακινήθηκε μέσω τρίτων –για παράδειγμα εταιρειών επικοινωνίας– ελέγχεται, αλλά πρέπει να αποδειχθεί και πρωτίστως να βρεθούν συνδετικοί κρίκοι με τους ελεγχόμενους πολιτικούς και επιπλέον το χρήμα να είναι χρήμα, δηλαδή ποσά που μπορεί να θεωρηθούν μίζες και προϊόντα δωροδοκίας.
Εισαγγελία Διαφθοράς, η ηλεκτρική καρέκλα
Σε κάθε περίπτωση «κοντός ψαλμός...», μια και η έρευνα για τη Novartis, που «τρέχει» πάνω από δύο χρόνια και έχει κοστίσει σε παραιτήσεις εισαγγελέων, με πρώτη την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, φαίνεται ότι ολοκληρώνει τις επόμενες ημέρες έναν κύκλο της. Αλλωστε, η θητεία της σημερινής επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη λήγει σε λίγο, περί τα μέσα Απριλίου, οπότε και θα κριθεί αν θα ανανεωθεί ή αν θα προκριθεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός για τη νευραλγική αυτή θέση. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν στην «Κ» ότι δεν υπάρχουν πολλοί εισαγγελείς προσφερόμενοι για την ηλεκτρική καρέκλα της Εισαγγελίας Διαφθοράς και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί προσεχώς για να αποφασίσει, δεν θα έχει ευχέρεια λόγω του μικρού αριθμού των υποψηφίων. Πάντως, προς το παρόν, η κ. Ελένη Τουλουπάκη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αν επιθυμεί να παραμείνει ή όχι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ήθελε να ολοκληρώσει το έργο της. Ούτως ή άλλως, πριν από τη λήξη της θητείας της θα κλείσει το πρώτο κεφάλαιο στην έρευνα της Novartis, με την υπόθεση ωστόσο να μένει ανοικτή...
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου