Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στο... τούνελ της ηλεκτροκίνησης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι η Γερμανία, και μαζί της όλη η Ευρώπη, αφήνει σε άλλες χώρες, κυρίως στην Κίνα, την πρωτοκαθεδρία στον τομέα. «Αν θέλουμε να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικοί, δεν μπορούμε να αφήνουμε σε άλλους την κατασκευή μεγάλων τμημάτων των αυτοκινήτων του μέλλοντος».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Απασχολεί πάνω από 800.000 εργαζομένους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογίζεται πως συνεισφέρει έως και 5% στο ΑΕΠ της, κατακλύζει με τα προϊόντα της την αμερικανική αγορά και είναι η εμβληματική βιομηχανία συνώνυμη του οικονομικού θαύματος της Γερμανίας. Βρίσκεται, ωστόσο, κάτω από ένα συνδυασμό πιέσεων, που απειλούν να την κάμψουν. Ισχυρότερες όλων είναι όσες πιέσεις προέρχονται από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, που φαίνεται πως για πρώτη φορά μπορούν να οδηγήσουν στην παρακμή της ακόμη και στο εγγύς μέλλον.
Ο λόγος για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχοντας με δυσκολία αντιπαρέλθει το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων, αγωνίζεται να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών και στο κόστος που συνεπάγεται αυτή η προσαρμογή. Εχει παράλληλα εγκλωβιστεί στη δίνη του εμπορικού πολέμου, όπως προδίδουν διαρκώς οι αλλεπάλληλες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών γερμανικών κολοσσών σαν τις BMW, Daimler και Volskwagen. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει, όμως, φαίνεται πως είναι η στροφή της παγκόσμιας οικονομίας στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Μια στροφή που είναι μονόδρομος για την επιβίωση του κλάδου, αλλά μπορεί να συνεπάγεται μεγάλες δυσκολίες για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, να εξαφανίσει ολόκληρες βιομηχανίες εξειδικευμένων τεχνολογιών που την εξοπλίζουν και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στη Γερμανία.  Παράγοντες της βιομηχανίας εκτιμούν πως σε μία δεκαετία περίπου, γύρω στο 2030, τουλάχιστον το 1/3 των αυτοκινήτων θα είναι ήδη ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά. Οπως τόνισε τον Μάρτιο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, για να επιτύχει η Γερμανία τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά 42% μέχρι το 2030, δεν έχει παρά έναν και μοναδικό τρόπο, τη στροφή στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. «Δεν μπορούμε να το επιτύχουμε με τις παλιές τεχνολογίες», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή της. Εμπειρογνώμονες του κλάδου επισημαίνουν, πάντως, πως αυξάνεται η σημασία του λογισμικού και των μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και, επομένως, αρχίζει να μειώνεται η αξία της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει επί δεκαετίες η γερμανική βιομηχανία.
Το σημαντικότερο είναι, όμως, πως η Γερμανία δεν έχει έως τώρα κατορθώσει να παράγει σε μεγάλη κλίμακα βασικά στοιχεία απαιτούμενα για τη μαζική παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Μιλώντας στο Νταβός τον Ιανουάριο, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι η Γερμανία, και μαζί της όλη η Ευρώπη, αφήνει σε άλλες χώρες, κυρίως στην Κίνα, την πρωτοκαθεδρία στον τομέα. Οπως έχει χαρακτηριστικά τονίσει: «Αν θέλουμε να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικοί, δεν μπορούμε να εναποθέτουμε σε άλλες ηπείρους την κατασκευή μεγάλων τμημάτων των αυτοκινήτων του μέλλοντος». Εν ολίγοις, η Γερμανία, και μαζί της η Ευρώπη, θα πάψει να είναι το κέντρο της παραγωγής αυτοκινήτων αν δεν κατορθώσει να παράγει μπαταρίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε κλίμακα ανάλογη με εκείνη της Κίνας.  Στο μεταξύ, στην Ε.Ε. οι αυτοκινητοβιομηχανίες οφείλουν να μειώσουν την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και αν δεν το επιτύχουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτα πρόστιμα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να μην επιτυγχάνουν τους στόχους, καθώς οι καταναλωτές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία έχουν μεγάλη προτίμηση στα λεγόμενα οχήματα ελεύθερου χρόνου, τα γνωστά SUV, και γενικότερα στα αυτοκίνητα πολυτελείας, που καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Και βέβαια, οι γερμανικοί κολοσσοί BMW, Audi και Mercedes-Benz αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της παγκόσμιας αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων. Σύμφωνα, έτσι, με την εταιρεία ερευνών JATO Dynamics, συνολικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί να αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον πρόστιμα ύψους έως και 34 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Oι εξειδικευμένες μονάδες παραγωγής αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης
Το πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και έμμεσα η ίδια η Γερμανία, φαίνεται στη μονάδα ZF στο Ζααρμπρίκεν που παράγει αυτόματα κιβώτια οκτώ ταχυτήτων και τα εξάγει σε 21 χώρες. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η μονάδα αποτελεί ζωντανό μνημείο της τεράστιας επιτυχίας που έχει σημειώσει η Γερμανία καινοτομώντας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Παράγει κάθε μέρα περισσότερα από 10.000 αυτόματα κιβώτια οκτώ ταχυτήτων και το περασμένο έτος οι πωλήσεις της έφτασαν σε αξία τα 4,7 δισ. ευρώ.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα διευθυντικό στέλεχος του εργοστασίου δηλώνει με υπερηφάνεια πως «αυτή η μονάδα έχει αναπτύξει τεχνολογία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο». Και προσθέτει πως το προσωπικό της «όχι μόνον έχει κάνει σχετικές σπουδές αλλά έχει συγκεντρώσει εμπειρία δεκαετιών». Οπως επισημαίνουν οι FT, αν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πράγματι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, οι καινοτομίες της μονάδες του Ζααρμπρίκεν δεν θα έχουν καμιά αξία πια. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν χρειάζονται κιβώτια πολλών ταχυτήτων, καθώς οι ηλεκτροκινητήρες παράγουν σταθερή ισχύ. Το θέμα έχει απασχολήσει όχι μόνον τα στελέχη της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και την πολιτική ηγεσία του Ζάαρλαντ, της περιοχής στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη μονάδα.
Ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ δεν έκρυψε την ανησυχία του όταν μιλώντας στους FT παραδέχθηκε πως η περιοχή βασίζεται στην παραγωγή αυτών των κιβωτίων πολλαπλών ταχυτήτων. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «το 2030 το 1/3 των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτροκίνητα και αυτό προφανώς θα έχει αντίκτυπο επάνω μας». Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αρχίσει να κλονίζεται ένας από τους πυλώνες της γερμανικής οικονομικής ισχύος.  Το Ζάαρλαντ είναι μια μικρή περιοχή ενός εκατομμυρίου κατοίκων στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Είναι όμως κυριολεκτικά η χώρα των αυτοκινήτων. Υπήρξε άλλοτε κέντρο παραγωγής χάλυβα και άνθρακα και έκανε τη μεγάλη στροφή τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν εξελίχθηκε σε έδρα μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Ford αλλά και η ZF που προμηθεύει μοντέλα της Audi και της Jaguar Land Rover.
Η μονάδα στο Ζααρμπρίκεν είναι η μεγαλύτερη από τις 230 μονάδες της ZF και είναι ο σημαντικότερος εργοδότης στην περιοχή. Τον Απρίλιο έκλεισε τη μεγαλύτερη παραγγελία της ιστορίας της αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ για να προμηθεύσει την BMW με κιβώτια οκτώ ταχυτήτων, στα οποία έχει ενσωματωθεί ένα είδος άξονα μετάδοσης κίνησης για υβριδικά αυτοκίνητα. Τα στελέχη της όμως δεν έχουν αυταπάτες και παραδέχονται πως «αν όλοι στραφούν σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα είναι πολύ δύσκολα για εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου