- Η ενθουσιώδης παρουσία τους και το θερμό χειροκρότημά τους κατά την ομιλία της στο ΕΒΕΑ καταδεικνύουν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ της και την αποδοχή που έχει στον κόσμο.
Την κα Αυγερινοπούλου προλόγισε η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαππα, υποψ. Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος, η οποία σηματοδότησε τους νέους επιστήμονες που βρίσκονται κοντά και συνεπικουρούν το έργο της Δρος Αυγερινοπούλου και η συνεργάτιδα της κ. Αυγερινοπούλου, κα Άσπα Κλοκανά, σύμβουλος τουρισμού με καταγωγή από τα Λεχαινά, η οποία σηματοδότησε τους Ηλείους ετεροδημότες που παρότι κατοικούν στην Αθήνα, αγωνιούν για το μέλλον του τόπου καταγωγής τους και συνασπίζονται γύρω από το πρόσωπο της κας Αυγερινοπούλου για να προβάλλουν τον τόπο μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Σμυρνής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας που ευχαρίστησε την κα Αυγερινοπούλου για το άοκνο έργο της το οποίο προβάλλει στηρίζοντας την τέως επαρχίας Ολυμπίας αλλά και όλον τον ορεινό όγκο και τα χωριά της Ηλείας. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των νέων παιδιών που έλκουν την καταγωγή τους από την Ηλεία τα οποία υπομονετικά να συνομιλήσουν με την κ. Αυγερινοπούλου ενώ πολύ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που ο μαθητής λυκείου Μάνος Μπήλιος έδωσε στην υποψήφια βουλευτή μια πολύ όμορφη ανθοδέσμη
Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Ευρωβουλευτές και Βουλευτές με την Ν.Δ., και απόδημοι Ηλείοι από την Αμερική και τον Καναδά.
«Από την 8η Ιουλίου ξεκινά μια νέα σελίδα για τη χώρα μας και την Ηλεία μας. Μια σελίδα όπου το πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας μας θα υλοποιείται,- και θα υλοποιείται με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ορθολογισμό. Η κοινή λογική είναι εκείνη που μας έλειπε όλη αυτή την πενταετία και η χώρα μας πήγε πίσω. Και την κοινή λογική προσπαθούμε να επαναφέρουμε στη χώρα μας», μ΄ αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η κα Αυγερινοπούλου αφού ευχαρίστησε όλους όσους την τίμησαν με την παρουσία τους ενώ ειδική αναφορά έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προσωποποιεί «τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής, του φιλελεύθερου και κοινωνικού ταυτόχρονα κράτους»
«Είναι αξιοσημείωτο ότι προσφάτως δώσαμε τη μάχη για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος και την κερδίσαμε» τόνισε η κ. Αυγερινοπούλου και συνέχισε «έχουμε εκλέξει μετά από πολλά χρόνια, έναν περιφερειάρχη ο οποίος κατανοεί και θα συνδράμει το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα. Ο ίδιος ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Δυτική Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο το ότι, παρότι κατάγεται από την Κρήτη, κατέρχεται ως Βουλευτής Ν. Αχαΐας και το ότι ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από την Ηλεία και την Αρχαία Ολυμπία. Κερδίσαμε τις εκλογές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κερδίσαμε τις Ευρωεκλογές. Και με τη δική σας βοήθεια, με τη δική σας στήριξη, με την δική σας αγάπη για την Ελλάδα και τον τόπο μας θα κερδίσουμε και τις εθνικές εκλογές! Για να πρυτανεύσει επιτέλους η λογική και σε αυτόν τον τόπο και να ζήσουμε σε μια Ελλάδα που μας αξίζει, σε μια φωτεινότερη Ελλάδα!».
Η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε επιγραμματικά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα, το οποίο κινείται γύρω από 16 στόχους και όπως τόνισε είναι το σχέδιο για «Ισχυρή Ανάπτυξη στην Αυτοδύναμη Ελλάδα».
Ο πρώτος στόχος αφορά στις επιχειρήσεις και την ισχυρή ανάπτυξη που θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 20%, εντός μιας διετίας και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, αμέσως, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού είναι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η ΝΔ από τις οποίες θα ωφελήσουν κάθε ελληνική επιχείρηση -μεγάλη, μεσαία και μικρή- που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Ως δεύτερος στόχος και απόρροια του πρώτου έχει τεθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ ο τρίτος στόχος αφορά στη μείωση της φορολογίας για κάθε Έλληνα. Άλλοι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν στην μείωση των εισφορών στην κύρια σύνταξη, την κατάργηση του το νόμου Κατρούγκαλου και δημιουργία νέου σχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επίσης η μείωση του ΦΠΑ αναλόγως των προϊόντων και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% οριζόντια για όλους.
Βασικός πυλώνας της πολιτικής της ΝΔ είναι η στήριξη της οικογένειας και ειδικά της νέας οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων. Είναι πλέον γνωστό το επίδομα των 2.000 ευρώ που θα δοθεί για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως του αριθμού παιδιών. Επίσης η στήριξη των επιδομάτων και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στους επόμενους πυλώνες- στόχους, η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια είναι σημαντικά δικαιώματα που πολίτη που θα τα ενισχυθούν. Προτεραιότητες αποτελούν η προστασία των συνόρων μας και η διαχείριση του Μεταναστευτικού, η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι βλαπτική και δεν συμφέρει την χώρα μας και θα τύχει εκ νέου επαναδιαγμαπραγμάτευσης.
Κλείνοντας την ομιλία της ζήτησε την στήριξη όλων στην κάλπης της 7ης Ιουλίου για να μπορέσει να συνεχίσει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό της έργο για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Ηλεία που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες. Για να υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στην Ηλεία, για να δημιουργηθούν μέσω των νέων επενδύσεων – θέσεις εργασίας για όλους και καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης στα παιδιά μας και εν τέλει για να μπει, πάλι τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης.
«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα, η Ηλεία να αλλάξει σελίδα.
Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είμαστε όλοι μαζί» τόνισε.
Μετά το πέρας της ομιλίας η κα Αυγερινοπούλου πρόσφερε στους καλεσμένους της τοπικά κρασιά από το Νομό Ηλείας και έκανε ειδική μνεία για την εξαιρετική ποιότητα των οίνων στο Νομό μας το οποίο αξίζει περαιτέρω προβολής.
Το σχέδιο μου για την Ηλεία
Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Διαβάστε τις ιδέες και τους στόχους της υποψ. βουλευτή
Βασιζόμενη στις τεχνοκρατικές γνώσεις τόσο τις δικές μου, όσο και των συνεργατών μου, θα ήθελα εν συντομία να σας παρουσιάσω το δικό μου σχέδιο ανάπτυξης για το Νομό.
Παραδοχή μας είναι ότι ο Νομός Ηλείας, διαθέτει ένα από τα πλέον πλούσια φυσικά περιβάλλοντα σε βιοποικιλότητα, την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ελλάδας και τοπία υψηλής αισθητικής αξίας, τα οποία φιλοξενούν μερικά από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, (την Αρχαία Ολυμπία, τον Επικούρειο Απόλλωνα, την Ήλιδα κ.α.) τα οποία όμως έχουν υποστεί πιέσεις λόγω των κλιματικών αλλαγών, των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, της εγκατάλειψής τους και της έλλειψης πόρων για την συντήρησή και την ανάδειξή τους.
Ο νομός αυτός, ο οποίος συν τις άλλοις επλήγη και από τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2007, με τις πληγές του να μην έχουν κλείσει ακόμα, είναι κατάλληλος για να δεχτεί υπεύθυνες επενδύσεις βιωσίμου αναπτύξεως (responsible sustainable investments)
Οι βιώσιμες, υπεύθυνες επενδύσεις, είναι επενδύσεις που σέβονται το φυσικό περιβάλλον, συγκλίνουν στην αύξηση του ισοζυγίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην οικονομία για να επιτύχουμε την οικονομία χαμηλού άνθρακος και καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, και λαμβάνουν υπόψη κοινωνικά κριτήρια, τον άνθρωπο και την τοπική κοινωνία, για αυτό ονομάζονται «υπεύθυνες». Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι σε αυτούς τους χώρους που προωθούν τις επενδύσεις αυτού ακριβώς του τύπου που χρειαζόμαστε. Μέσα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Συνεργασίας για το Νερό, το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, αλλά και διεθνείς επενδυτές και θεσμικές τράπεζες της ΕΕ, τρίτων χωρών και διεθνών οργανισμών κινούνται προς τις περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις. Και αφιερώνουν μεγάλα ποσά για αυτό το σκοπό.
Οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και η Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές έχουν ήδη κατά τα τελευταία χρόνια δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις περιβαλλοντικές, κλιματικές και βιώσιμες επενδύσεις. Αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού χώρου, η ΕΕ έχει δεσμεύσει τουλάχιστον το 20% των επενδύσεών της προς τα Κράτη Μέλη γι’ αυτούς τους τομείς. Το συνολικό ποσοστό των επενδύσεων μπορεί να αγγίξει και το 30% το συνολικού Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια. Η χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων μέχρι το 2020 σε επενδυτικούς περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους μπορούν να αγγίξουν τα 500 δις. Για τις ενεργειακές υποδομές θα δοθούν 873 εκατ. ευρώ ως το 2020 και 981 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή απόδοση, τα κτήρια, την τηλεθέρμανση και για τα έξυπνα δίκτυα. Θα δοθούν 2 δις μέσα από το Horizon 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το ποσό να ενδέχεται να αγγίξει, αν χρειαστεί, τα 3 δις.
Η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει ενεργά αυτές τις επενδύσεις και να λάβει και τις χρηματοδοτήσεις που δικαιούται, ώστε να φτιάξει τις υποδομές της και να δημιουργήσει νέες, πράσινες, θέσεις εργασίας.
Ο δικός μου στόχος, λοιπόν, το δικό μου σχέδιο για την Ηλεία, είναι να κατευθύνω θεσμικούς και μη επενδυτές, καθώς και πόρους από τα εθνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή ταμεία προς την Ηλεία και να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου, την κοινωνία των πολιτών και την επιχειρηματική κοινότητα του Ν. Ηλείας, να υλοποιήσουν τα δικά τους αναπτυξιακά σχέδια για τον τόπο μας.
Η ερχόμενη σε λίγες πλέον ημέρες Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται και στο Κυβερνητικό Σχέδιο, θα δημιουργήσει το κατάλληλο σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Θα απλοποιήσει και τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και τη γραφειοκρατία, ώστε να ολοκληρώνονται έργα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ένας από τους στόχους της περιβαλλοντικής διαχείρισης της Ηλείας πρέπει να είναι η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Με την αύξηση των φωτοβολταϊκών, της γεωθερμίας που διαθέτουμε, την βιοενέργεια, με μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικά έργα, και πιλοτικό θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η Ηλεία μπορεί να γίνει ενεργειακά αυτόνομη. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί με Ευρωπαϊκούς πόρους και με ένα «ενεργειακό ομόλογο» (energy bond) που φτιάχνουμε για την Ηλεία.
Μέσω του Πράσινου Ταμείου και άλλων μικρότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα επενδύσουμε σε φωτισμούς πόλεων και χωριών, στα οδικά δίκτυα και τις πλατείες, αλλά και απομακρυσμένων κτηνοτροφικών, γεωργικών και τουριστικών εγκαταστάσεων με ΑΠΕ. Θα ενισχύσουμε, όπως και για όλη τη χώρα, το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», ώστε όλες οι οικογένειες που επιθυμούν να μπορέσουν να ευεργετηθούν από το πρόγραμμα και να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας. Θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια που ταλαιπωρεί και στην Ηλεία του 2019 πολλά νοικοκυριά. Θα αναβαθμίσουμε ενεργειακά όλα τα δημόσια κτήρια. Οι πόλεις μας πρέπει και μπορούν να μετατραπούν σε «έξυπνες πόλεις» με νέα υλικά, με νέες διαδρομές νερού και ρύθμιση του κλίματος, με καθαριότητα, με νέα φιλοσοφία για την διαχείριση αποβλήτων. Για τα απόβλητα, η ιεραρχία είναι μία και απαρέγκλιτη – πρώτα η μη δημιουργία αποβλήτων με αλλαγή στον τρόπο παραγωγής και συσκευασίας των προϊόντων μας, μετά η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, ο διαχωρισμός στην πηγή και η ενεργειακή αξιοποίηση τελευταία. Στην Ηλεία οι μονάδες διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να σέβονται αυτή την προτεραιότητα και πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως το εργοστάσιο διαχείρισης. Επίσης, πρέπει να ξεκινήσει και η απορρύπανση ρυπασμένων περιοχών των οποίων η διαχείριση βρίσκεται στα όρια του περιβαλλοντικού εγκλήματος, όπως το «Ποτόκι» στον Πύργο. Η περιβαλλοντική διαχείριση βέβαια είναι θέμα παιδείας.
Και η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι στο κέντρο και της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της δικής μου. Έχω δε ήδη δρομολογήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη βιώσιμη διαχείριση υδάτων την Αμαλιάδα και την Ανδρίτσαινα. Στην Αρχαία Ολυμπία δρομολογούμε την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος για management και δίκαιο τουρισμού. Θα επενδύσουμε στο βιώσιμο τουρισμό με σύγχρονα, οικολογικά και ενεργειακά ουδέτερα καταλύματα, και ειδικότερα για την Ηλεία θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ιαματικό τουρισμό και την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, σε όλο το τόξο του Νομού μας, από το Κουνουπέλι και την Υρμίνης ως τον Καϊάφα.
Θα οργανώσουμε την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας μέσω της συστημικής προσέγγισης των μεγάλης κλίμακας συστημάτων. Θα ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς χάρτες, διορθώνοντας όμως τα λάθη και τη δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση τα οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια κατά των πολιτών. Επίσης, θα εκσυγχρονιστούν τα πολεοδομικά και χωροταξικά δεδομένα, καθώς και οι ζώνες ανάπτυξης και δόμησης. Η ΖΟΕ που επιτάσσει τουριστικές περιοχές μας να παραμείνουν αγροτικές, ενώ είναι δίπλα στη θάλασσα και πρέπει να αναπτυχθούν και τουριστικά, θα πρέπει να καταργηθεί, και νομικά καθεστώτα, όπως το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου με αφορμή την προστασία της carreta-carreta, θα αντικατασταθούν, ώστε να προσφέρουν δυνατότητες ισόρροπης ανάπτυξης σε όλους τους νομούς και σε όλες τις περιοχές της Ηλείας.
Με κονδύλια από την ΕΕ και εθνικούς πόρους, θα εντάξουμε σπουδαία οικοσυστήματα σε προγράμματα υποστήριξης, όπως τους καταρράκτες και το φαράγγι της Νέδας τους καταρράκτες της Νεμούτας, το Κοτύχι, τις αλυκές των Λεχαινών, τη λίμνη του Καϊάφα, τα δάση της Στροφυλιάς και της Φολόης, τη λίμνη Μουριάς και τον επαναπλημυρρισμό της, την ακτογραμμή της Ηλείας και τα εδάφη της που διαβρώνονται. Έχω ήδη καταθέσει πρόταση προγράμματος στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Ηλεία και Αχαΐα, και έχω προτείνει να ενταχθούν σε προγράμματα LIFE πολλά από τα ανωτέρω οικοσυστήματα.
Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στο νομό Ηλείας είναι πρώτιστης σημασίας. Τόσο οι λίμνες, Καϊάφα και Πηνειού, όσο και οι ποταμοί και τα φράγματα, αλλά κυρίως το πόσιμο νερό και οι εγκαταστάσεις για το νερό σε χωριά και πόλεις μας, απαιτούν έργα τα οποία πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα. Σήμερα που μιλάμε, πολλά χωριά στο Νομό Ηλείας δεν έχουν καλό ποιοτικά πόσιμο νερό και πολλοί αγρότες μας δεν έχουν νερό για άρδευση. Πολλές από αυτές τις δράσεις, πέραν από την κεντρική κυβέρνηση και φορείς της Ευρώπης και του εξωτερικού, θα τύχουν χρηματοδότησης και από την Περιφέρεια.
Δείτε Φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου