Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2019
Η Philip Morris International έχει ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα με την εταιρεία «Παπαστράτος». H τελευταία έχει πραγματοποιήσει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού (iQOS) και διαθέτει μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο στις νέες δεξιότητες. Γι’ αυτό και σήμερα εξάγει το 80% των προϊόντων της στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιαπωνία.
Ο κολοσσός της βιομηχανίας καπνού Philip Morris (ΡΜΙ), που πωλεί τσιγάρα σε όλον τον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να συγχωνευθεί εκ νέου με την άλλοτε μητρική του, τον όμιλο Altria, από τον οποίο αποσχίστηκε το 2008. Οι δύο εταιρείες συνομιλούν επιχειρώντας την επανένωσή τους σε έναν νέο κολοσσό με χρηματιστηριακή αξία άνω των 210 δισ. δολαρίων. Επιβεβαιώνουν, έτσι, τις προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου που θεωρούσαν πάντα πιθανή μια επανένωσή τους. Οπως, βέβαια, τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΡΜΙ, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί η συγχώνευση.
Η Philip Morris International έχει ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα με την εταιρεία «Παπαστράτος». Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει για την «Παπαστράτος» η συγχώνευση, αν βέβαια υλοποιηθεί, επιχειρηματικοί κύκλοι με βαθιά γνώση του αντικειμένου και του επενδυτικού τοπίου δήλωναν ότι είναι νωρίς για κάποιο σχόλιο, δεδομένου ότι η PMI είναι εισηγμένη εταιρεία. Αυτό που με σαφήνεια τόνιζαν είναι ότι η «Παπαστράτος» έχει κάνει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού (IQOS) και διαθέτει μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο στις νέες δεξιότητες. Γι’ αυτό και σήμερα εξάγει το 80% των προϊόντων της στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιαπωνία, και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε νέα ευκαιρία και πρόκληση που μπορεί να παρουσιαστεί, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη έγκριση που έδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πώληση του IQOS στις ΗΠΑ. Διατηρεί, παράλληλα, το έντονο αποτύπωμα στην ελληνική παραγωγή και οικονομία
Την απόφαση για την απόσχιση της Philip Morris έλαβε από το 2007 η ίδια η Altria εκτιμώντας ότι επρόκειτο να αποβεί προς όφελος και των δύο και θα τους έδινε τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η ίδια επικεντρώθηκε στην αμερικανική αγορά όπου και κυριαρχεί με τις πωλήσεις των τσιγάρων Marlboro. Στο μεταξύ, η παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία έχει οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων τσιγάρων. Ετσι η Phiilip Morris στοιχημάτισε στις λεγόμενες θερμαινόμενες ράβδους καπνού, τα γνωστά iQOS, που θερμαίνουν τον καπνό αντί να τον καίνε. Εχει ήδη προωθήσει τα iQOS σε 48 αγορές ανά τον κόσμο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διαθέτει ήδη 11 εκατ. χρήστες τους παγκοσμίως. Σχεδιάζει, άλλωστε, να τα πουλάει και στην αμερικανική αγορά μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ήδη δώσει την έγκρισή της.
Στην αγορά των iQOS προτίθεται να μπει και η Altria, που στο μεταξύ έχει δαπανήσει 12,8 δισ. δολάρια για την αγορά του 35% της Juul, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ. Κι ενώ η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί, η Juul αντιμετωπίζει επικρίσεις και πιέσεις τόσο από πολιτικούς κύκλους όσο και από τις ρυθμιστικές αρχές. Οπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες του κλάδου, η Altria έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει την Juul στην επέκτασή της στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ, αλλά η Juul δεν μπορεί να τη βοηθήσει στη διεθνή επέκτασή της. Μια συγχώνευση με την ΡΜΙ, όμως, θα αλλάξει τα δεδομένα. Σημειωτέον ότι μία ημέρα προτού διαρρεύσει η είδηση ότι οι δύο καπνοβιομηχανίες εξετάζουν την επανένωσή τους, η Μπόνι Χέρτζογκ, αναλύτρια της Wells Fargo, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Philip Morris θα είναι ο ιδανικός εταίρος της Juul για τη διεθνή επέκτασή της.
Οι δύο κολοσσοί της καπνοβιομηχανίας, αν τελικά συσπειρώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους, θα ελέγχουν παράλληλα την αγορά των παραδοσιακών τσιγάρων, την αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις ΗΠΑ και με δυνατότητες επέκτασης διεθνώς, αλλά και την αγορά των iQOS. Παράλληλα, οι δύο εταιρείες στρέφονται και στην αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων με κάνναβη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου