Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2019
Ο ΟΟΣΑ εκιτμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και 2% του χρόνου έναντι 2,8% και 2,3% της προηγούμενης πρόβλεψής του.
Ο ΟΟΣΑ εκιτμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και 2% του χρόνου έναντι 2,8% και 2,3% της προηγούμενης πρόβλεψής του.
Πολύ δυνατά καμπανάκια χτυπάει ο ΟΟΣΑ για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πρώτη φορά μετά την κρίση τον υποχρεώνει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τη συνολική του εκτίμηση, αλλά και τις επιμέρους για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ειδικά δε για τη Βρετανία, η οποία τελεί σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση ενόψει της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο οργανισμός την προειδοποιεί ότι κινδυνεύει με ύφεση εάν δεν ακολουθήσει συντεταγμένη διαδικασία. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2019 θα αυξηθεί στο 2,9% εν συγκρίσει με το 3,6% το 2018 και όταν η προηγούμενη πρόβλεψή του ήταν για 3,2%. Είναι ενδιαφέρον το ότι οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται μόλις μία ημέρα μετά τη δεύτερη φετινή μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ υπαινίχθηκε ότι ο εμπνεύσεως Τραμπ σινοαμερικανικός πόλεμος επηρεάζει τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.
Το 2020 θα παρουσιάσει σχετική ανάκαμψη η παγκόσμια ανάπτυξη στο 3%, κατά τον ΟΟΣΑ. Αναφορικά με το 2019, πρόκειται για τον χαμηλότερο –προβλεπόμενο– ρυθμό από την κρίση του 2008 και αυτό οφείλεται στον σινοαμερικανικό πόλεμο. Αυτός επιδρά δυσμενώς στις επενδύσεις και στο διεθνές εμπόριο. Ειδικότερα, ενώ το 2017 οι παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές αυξάνονταν με ρυθμό 5%, σήμερα έχουν αρνητικό πρόσημο. Ενας λόγος ακόμη που συνέβη αυτό, είναι η περιστολή των επενδύσεων, των οποίων ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε από το 4% στο 1%. Οπως υπογράμμισε η πρώτη τη τάξει οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν, «η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να εισέλθει σε μια μακρά περίοδο σταθερά χαμηλής ανάπτυξης, ιδίως εάν οι αρμόδιες κυβερνήσεις παραμείνουν αμήχανες ως προς το ποια μέτρα πρέπει να λάβουν». Η επιδείνωση για τον διεθνή οργανισμό παρατηρήθηκε από φέτος τον Μάιο, όταν προέβη σε αντίστοιχες προβλέψεις για την οικονομία, μιλώντας για ανάπτυξη 3,2% την τρέχoυσα χρονιά και 3,4% την επόμενη. «Πρέπει να επισημάνουμε πως σήμερα ό,τι αρχικά μάς είχε φανεί ως προσωρινή ένταση στις εμπορικές σχέσεις (μεγάλων οικονομιών) τείνει να γίνει κάτι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας», προσέθεσε η αξιωματούχος.
Μία ακόμα διαπίστωση που έκανε ο ΟΟΣΑ είναι πως η παλαιά τάξη, που καθόριζε τους κανόνες του εμπορίου διεθνώς, καταλύθηκε και την επαύριο υπάρχει αβεβαιότητα, πιο πολλές διμερείς σχέσεις αντί πολυμερών και μάλιστα μερικές φορές έντονες εμπορικές σχέσεις. Η κ. Μπουν επισήμανε πως στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο εμπορικός πόλεμος έχει αρνητικές επιπτώσεις και αυτό φαίνεται σε ορισμένα προϊόντα του κλάδου της μεταποίησης, καθώς και πτωχεύσεις στις αγροτικές μονάδες. Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,4% φέτος και 2% του χρόνου έναντι 2,8% και 2,3% της προηγούμενης πρόβλεψης. Η δε Κίνα, η οποία επίσης θα υποστεί συνέπειες, αναμένεται να έχει αύξηση ΑΕΠ φέτος στο 6,1% και στο 5,7% το 2020 (έναντι 6,2% και 6% ). Ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε ακόμη ότι εάν η κάμψη στην εγχώρια ζήτηση της Κίνας διαμορφωθεί στις 2 ποσοστιαίες μονάδες κατ’ έτος, τότε αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία εν γένει. Τέλος, ο διεθνής οργανισμός επισήμανε πως εάν η συρρίκνωση της ζήτησης στην Κίνα συνοδευθεί από χειρότερες συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και εντεινόμενη αβεβαιότητα, ίσως το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να περισταλεί κατά 0,7 της ποσοστιαίας μονάδες ετησίως την πρώτη διετία αυτού του σοκ.
REUTERS, BLOOMBERG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου