Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2019
Ειδυλλιακός φαίνεται ο όρμος του Ταϊτζί. Εκεί, όμως, οδηγούνται εκατο-ντάδες δελφίνια και θανατώνονται ή πωλούνται σε θαλάσσια πάρκα.
Η Ιαπωνία ξεκίνησε την Κυριακή, πάλι, το άκρως αμφιλεγόμενο ετήσιο κυνήγι δελφινιών στην παράκτια πόλη Ταϊτζί, της επαρχίας Γιακαγιάμα. Σύμφωνα με τις παραδοσιακές τεχνικές, τα δελφίνια οδηγούνται σε έναν ορμίσκο, όπου σφαγιάζονται με μαχαίρια στα αβαθή. Στόχος των αλιέων είναι το κρέας τους. Αλλα δελφίνια αιχμαλωτίζονται και πωλούνται σε ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα.
Το κυνήγι του Ταϊτζί πραγματοποιείται επί δεκαετίες, αλλά προσείλκυσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον όταν αποτέλεσε το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «Ο όρμος», το 2009, κερδίζοντας βραβείο Οσκαρ. Φέτος, εξάλλου, η Ιαπωνία ξανάρχισε τις εμπορικές φαλαινοθηρικές δραστηριότητές της προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.
Παρότι το κυνήγι δελφινιών ξεκίνησε την Κυριακή, τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα καΐκια επέστρεψαν χωρίς δελφίνια, κάτι που είναι μάλλον αναληθές. Σύμφωνα με την περιβαλλοντολογική ομάδα «The Dolphin Project», τουλάχιστον πέντε σταχτοδέλφινα (Grampus griseus) θανατώθηκαν. Συνολικά αυτή την περίοδο επιτρέπεται να θανατωθούν ή να αιχμαλωτιστούν 1.700 πανέμορφα θαλάσσια θηλαστικά. Οι οικολόγοι επιμένουν ότι το κυνήγι των δελφινιών είναι κτηνώδης πρακτική, καθώς συνήθως τα ζώα κάνουν μισή ώρα να πεθάνουν από ασφυξία ή πνιγμό. Οι ψαράδες του Ταϊτζί αντιπαραθέτουν ότι αυτός είναι ο τρόπος βιοπορισμού τους. Η περίοδος θήρας των όμορφων ζώων αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες.
Τα τελευταία χρόνια η καταναλωτική ζήτηση για κρέας φάλαινας και δελφινιού μειώνεται διαρκώς, ενώ σύμφωνα με αναλύσεις και τα δύο είδη έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
Τα ζώα που αιχμαλωτίζονται ζωντανά και πωλούνται σε θαλάσσια πάρκα φέρνουν στους ψαράδες σημαντικά υψηλότερο κέρδος από το κρέας, παρότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις προς τις διευθύνσεις τέτοιων κέντρων να μην αγοράζουν τα δελφίνια της Ταϊτζί.
Δεν είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η Ιαπωνία αποπειράται να σοκάρει τη διεθνή κοινή γνώμη.Το ίδιο έκανε με την επανέναρξη των φαλαινοθηρικών δραστηριοτήτων της, αφού εγκατέλειψε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας. Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά σαλπάραν φέτος την 1η Ιουλίου και ήδη πολλές φάλαινες έχουν θανατωθεί και πωληθεί. H Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας είχε επιβάλει μορατόριουμ στη φαλαινοθηρία από το 1986, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτά κάποια παράθυρα στην απαγόρευση, η οποία δεν ίσχυε για κοινότητες αυτοχθόνων που κυνηγούσαν φάλαινες για να επιβιώσουν αλλά και για «ερευνητικούς σκοπούς».Το Τόκιο έκανε ακριβώς χρήση αυτού του «παραθύρου», υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιεί «επιστημονικές και ερευνητικές αποστολές» σκοτώνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες κήτη. Ωστόσο, το κρέας των φαλαινών που θανατώνονταν στην «επιστημονική έρευνα» κατέληγε στις ψαραγορές.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι φάλαινες βρέθηκαν στο κατώφλι του αφανισμού εξαιτίας της φαλαινοθηρίας τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού και ήδη από το 1960 ήταν σαφές ότι η πρακτική έπρεπε να ρυθμιστεί προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν τα ζώα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου