Υστερα από έναν πρώτο κύκλο μετεκλογικής νηνεμίας, η πολιτική ζωή εισέρχεται σε βαθιά νερά, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβουν κατακόρυφα με διπλή αιχμή τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής «μακράς πνοής» για την υπόθεση της Novartis και το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.
Ομως, στην κορυφή της προσωπικής ατζέντας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το προσφυγικό: οι συνεχιζόμενες ροές από την Τουρκία και η εκκρεμότητα με τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αγκυρας δημιουργούν ένα εκκρηκτικό μείγμα. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον εκφράζονται φόβοι ότι εάν δεν αποδώσουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα για την καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας και η Τουρκία δεν κλείσει τη «στρόφιγγα», μέχρι τον Μάρτιο οι πρόσφυγες και μετανάστες στο ελληνικό έδαφος μπορεί να αυξηθούν μέχρι και κατά 30.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με το Βερολίνο και εκτιμά πως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα θέσει το προσφυγικό και θα ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με την Τουρκία στην αμέσως επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά, ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί ένα «πακέτο» που θα ικανοποιεί τον Ερντογάν: ο Τούρκος πρόεδρος ζητεί να είναι ταχύτερες οι διαδικασίες εκταμίευσης των κονδυλίων που θα δοθούν στην Αγκυρα, να έχει μεγαλύτερη ελευθερία χειρισμών στη διάθεσή τους, ενώ βάζει στο τραπέζι και το ζήτημα της βίζας.
Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει αναφορικά με το προσφυγικό είναι ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να επισκεφθούν την Αγκυρα οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας, Ζεεχόφερ και Κασαντέρ, και στη συνέχεια να έλθουν για επαφές και στην Αθήνα.
Παράλληλα, ενόψει της συνόδου, η Αθήνα προετοιμάζει «φακέλους» με το δυσβάστακτο βάρος που σηκώνει η χώρα από τη νέα έκρηξη του προσφυγικού, οι οποίοι θα αποσταλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ η κυβέρνηση θα ζητήσει την ένταξη και της Ελλάδας στο σύστημα αυτόματης κατανομής μεταναστών που συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη Μάλτα.
Τα «μέτωπα» στο εσωτερικό
Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, στην εγχώρια πολιτική σκηνή την αντιπαράθεση θα μονοπωλήσουν η πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο και η νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Παρά την αρχική αίσθηση ότι η Προανακριτική σε κάποια φάση θα επέστρεφε τον φάκελο της Novartis στη Δικαιοσύνη, τα υφιστάμενα δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι η επιτροπή θα ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της και η υπόθεση είναι πιθανόν να οδηγηθεί μέχρι το Ειδικό Δικαστήριο. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, κρίσιμο ήταν εάν τα υπό διερεύνηση τυχόν αδικήματα τελέσθηκαν από τον κ. Παπαγγελόπουλο κατά την «άσκηση» ή «επ’ ευκαιρία» των καθηκόντων του, καθώς στη δεύτερη περίπτωση η υπόθεση θα ήταν δυνατόν να επιστραφεί για περαιτέρω έρευνα στη Δικαιοσύνη. Πλέον, ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν πως με δεδομένο ότι στο άτυπο «κατηγορητήριο» κατά Παπαγγελόπουλου περιλαμβάνεται το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος», δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό διαπράχθηκε επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του.
Η διαδικασία που επιλέχθηκε ικανοποιεί τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Ν.Δ., καθώς η Προανακριτική θα χειριστεί μέχρι τέλους την υπόθεση, ενώ, θεωρητικά, στο κάδρο μπορεί να μπει –εάν προκύψουν επαρκή στοιχεία– και ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνει την πάγια θέση του κ. Μητσοτάκη ότι οι πρώην πρωθυπουργοί «κρίνονται από τις κάλπες και την Ιστορία». Επίσης, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι η Προανακριτική να μην αποτελέσει το όχημα για μια πολιτική αρένα. Οπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση της επιτροπής κατατέθηκε ενώ ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν εκτός Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου, αλλά και στη θέση ότι η ψήφος των αποδήμων θα πρέπει να είναι «ισότιμη», δηλαδή να προσμετρείται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί με αμφότερες της προτάσεις. Η ψήφος των αποδήμων πιθανότατα θα μετατραπεί σε blame game και θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς για να ισχύσει ο νέος νόμος, απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ διαθέτουν 101.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου