ΗΠΑ 69 - Ελλάδα 53
Πολύ άστοχοι οι Έλληνες παίκτες
Η πρόκριση της Εθνικής ομάδας στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου κυπέλλου της Κίνας, απέχει... δώδεκα υπερπολύτιμους πόντους στην νίκη που είναι «καταδικασμένη» να πετύχει, κόντρα στην Τσεχία, την Δευτέρα (9/9, 11.30), ύστερα από την ήττα που γνώρισαν στο παιχνίδι με τις Ηνωμένες Πολιτείες (69-53). Απομένει, πλέον, η τελευταία ευκαιρία για την «εφτάψυχη» Εθνική ομάδα που συνεχίζει να μην αποδίδει το μπάσκετ που θα μπορούσε, παρά την θέληση που έχει, αλλά συνεχίζει να κρατά την τύχη στην κατοχή της, διεκδικώντας την δεύτερη θέση του ομίλου και την πρόκριση.
Όποιος κι αν έλεγε στους Έλληνες παίκτες ότι ύστερα από τέσσερα παιχνίδια στο Μουντομπάσκετ και ρεκόρ δυο νικών και δυο ηττών, θα είχαν απέναντι τους, την...πρωτάρα της διοργάνωσης, Τσεχία για να προκριθούν στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου, κανείς δεν θα τον πίστευε. Οι Τσέχοι παίζουν εντυπωσιακά και άξια έχουν «αγγίξει» την πρόκριση που θα ματαιωθεί από ελληνικά χέρια, αν τους νικήσουν με διαφορά δώδεκα πόντων. Και αυτή η προϋπόθεση της διαφοράς πόντων και με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, δεν μπορεί παρά να είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα που σχεδίαζε να είχε 3-0 νίκες στην πρώτη φάση και να χρειαζόταν μια νίκη, με πιθανό αντίπαλο την Τουρκία για να έφτανε στα προημιτελικά...
Η Σενζέν δεν έμελλε να γίνει...Σαιτάμα για την επανάληψη του ελληνικού έπος με την νίκη επί των Αμερικάνων στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ (2006). Οι επαγγλεματίες του ΝΒΑ, έστω και χωρίς η ομάδα τους να είναι...ονειρική (Dream Team) συνεχίζουν αήττητοι από τότε ηττήθηκαν για τελευταία φορά από Ελλάδα.
Η άμυνα της Εθνικής κράτησε τις ισσοροπίες στην έκβαση του αγώνα μέχρι και την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου, αλλά η επιθετική αστοχία και ο σταδιακός περιορισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έδωσαν στους Αμερικάνους την ευκαιρία να δημιουργήσουν διαφορά ασφαλείας. Στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Greek Freak, είχε 7 πόντους (2/3δ, 1/2 τρ), από διεισδύσεις στην αμερικανική ρακέτα και παίζοντας κοντά στο αντίπαλο καλάθι, αλλά στην δεύτερη περίοδο, ο τεχνικός των ΗΠΑ, Γκρεγκ Πόποβιτς χρησιμοποίησε εναλλάξ τους Μπάρνς και Σμάρτ και έκλεισαν τους διαδρόμους, με αποτέλεσμα ο σταρ του Μιλγουόκι να σημειώσει ένα μόνο καλάθι και το παιχνίδι του να γίνει ευανάγνωστο από τους Αμερικάνους. Δεν υπήρχε, όμως και βοήθεια από τους άλλους διεθνείς παίκτες, Με 6/22 δίποντα, 4/17 τρίποντα, αλλά και μόλις 1/2 βολές, η διαφορά 13 πόντων (38-25) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη. Οι Έλληνες παίκτες δεν κέρδισαν φάουλ, οι Αμερικάνοι έκαναν το πρώτο, ύστερα από εφτά λεπτά παιχνιδιού στο δεύτερο δεκάλεπτο και αντίθετα είχαν 11/13 βολές και ισσοροπία κατά το...ήμισυ στα δίποντα (9/18), Μόνο στα τρίποντα, οι παίκτες του Πόποβιτς είχαν χαμηλό ποσοστό (4/17). Το επιθετικό «μπλακ αουτ» της Εθνικής ομάδας διέρκησε πέντε λεπτά και το 20-20 μετατράπηκε σε 29-20, με τον Σλούκα να σκοράρει τρίποντο και να «σπάει την ελληνική «σιωπή», ενώ οι Αμερικάνοι «απάντησαν» με σερί 9-2 και δεν προβληματίστηκαν από την άμυνα «ζώνης» που εφάρμοσε για δυο λεπτά, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Το καλάθι των ΗΠΑ δέχτηκε οκτώ ελληνικούς πόντους στην δεύτερη περίοδο και ο οιωνός δεν ήταν καλός και για την συνέχεια του αγώνα.
Ο ελληνικός πάγκος εφάρμοσε ξανά άμυνα «ζώνης», χρησιμοποίησε κοντά σχήματα για να πιέσει τους περιφερειακούς των ΗΠΑ, αλλά το μείζον πρόβλημα περέμεινε στην επίθεση (45-30 στο 24'). Οι 12 πόντοι που σημείωσαν οι διεθνείς στο 3ο δεκάλεπτο, με τον Γιάννη να φτάνει τους 15 και τα 13 ριμπάουντ, επιβεβαίωσαν τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα από τους Αμερικάνους που έπαιξαν με σοβαρότητα, δεν χαλάρωσαν και ο Πόποβιτς που ανανέωνε την εγρήγορση των παικτών του (ζήτησε άμεσα τάιμ αουτ, όταν η διαφορά μειώθηκε στους...14 πόντους, 56-42) είχε διαβάσει καλά το μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο. Τον...βοήθησε, όμως και η ομαδική επιθετική αφλογιστία της Ελλάδας που είχε μόνο τον Σλούκα, μετά τον Giannis, με διψήφιο αριθμό πόντων. Ήταν θέμα χρόνου, το προβάδισμα των ΗΠΑ να αυξηθεί και τους Έλληνες παίκτες να σκέφτονται τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την πρόκριση, στα έξι τελευταία λεπτά και στα οποία οι Αμερικάνοι συνέχιζαν να παίζουν στην ίδια ταχύτητα και να προσφέρουν θέαμα.
ΗΠΑ: Μπαρνς 9 , Μπράουν 8, Χάρις 3 (1), Μίντλετον 4, Μίτσελ 10 (2), Πλάμλι, Σμαρτ 3, Τέρνερ 8, Γουόκερ 15 (3), Γουάιτ 9 (1).
ΕΛΛΑΔΑ: Γ. Αντετοκούνμπο 15 (6/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 0/2 βολές, 13 ριμπάουντ, 2 λάθη, 2 κλεψίματα και 1 τάπα σε 26'43''), Θ. Αντετοκούνμπο 1, Μπουρούσης 3, Καλάθης 5, Λαρεντζάκης , Μάντζαρης 3 (1), Παπαγιάννης , Παπανικολάου, Παπαπέτρου 7 (1)), Πρίντεζης 6 , Σλούκας 13 (3), Βασιλόπουλος.
* Το ελληνικό...δαιμόνιο κέρδισε τους Κινέζους φιλάθλους στην συμπαράσταση της εξέδρας στην Σενζέν. Οι Έλληνες που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα και βρισκόντουσαν στο άνω διάζωμα του σταδίου, άρχισαν να φωνάζουν το όνομα της Ελλάδας στα κινέζικα (σίλα) και παρέσυραν όλους τους Κινέζους να φωνάζουν ρυθμικά την ίδια λέξη, αφού ήταν αυτονόητα πιο εύκολη η προφορά της λέξης Ελλάς στην δική τους γλώσσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου