Ευχόμαστε να μη μείνουμε μόνο στην ψήφο αλλά γίνει καλύτερη
συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων με τον Ελληνισμό της Διασποράς. paneliakos.com
ΑΘΗΝΑ. «Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπολιτών μας δεν θα είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Αλλά ένας πρόσθετος δεσμός με την πατρίδα, που θα ενισχύσει τη δύναμη και την επιρροή της. Είναι μέτρο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, την Τετάρτη.
Συμπλήρωσε ότι: «Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί σοβαρά για αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα, ήδη, τον σχετικό διάλογο. Είμαι ανοικτός σε συζητήσεις με μία εξαίρεση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην επικράτεια. Να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές και όχι για πρωθυπουργό. Εγώ θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου να βρεθεί κοινός τόπος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Θα ήταν ένδειξη σπάνιας συνεννόησης αν μπορούσαμε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές».
Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν απολογισμό των πρώτων 100 ημερών, αλλά και στον προγραμματισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών των επόμενων 100 ημερών.
Εκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό και μίλησε «για τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών», υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να ψηφιστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, ενώ προανήγγειλε «το νέο Ασφαλιστικό, που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δικαίωσαν την κριτική μας στο έκτρωμα Κατρούγκαλου και το οποίο δεν θα μειώνει καμία σύνταξη Έλληνα».
Διαχωρισμός κοινοβουλευτικής και εκτελεστικής λειτουργίας
Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης και στον διαχωρισμό της κοινοβουλευτικής από την εκτελεστική λειτουργία και σημείωσε, ως ένδειξη σεβασμού της κοινοβουλευτικής δράσης, ότι «η κυβέρνηση σεβόμενη το Σύνταγμα άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία στην υπόθεση Novartis» κάτι που, όπως είπε, θα χρειαστούν αρκετό καιρό μέχρι να αντιληφθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι. Σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία οι υπουργοί ήταν στην αίθουσα, αλλά κάθονταν στα βουλευτικά και όχι στα υπουργικά έδρανα.
Ακολούθως, εξαπέλυσε επίθεση στους πολιτικούς αντιπάλους με αφορμή την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι «δυστυχώς, εκείνοι, που ως κυβέρνηση χθες προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις και επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν αντιπάλους, δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει, ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου ούτε της Δικαιοσύνης».
Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα νομοσχέδια και στις δράσεις των πρώτων 100 ημερών και συγκεκριμένα είπε:
«- Το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης και του κράτους. Τώρα, το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται τακτικά, θέτοντας τους στόχους μίας κυβέρνησης που λειτουργεί με χρονοδιαγράμματα. Αλλά με 30% λιγότερους γενικούς γραμματείς και λιγότερους μετακλητούς υπαλλήλους.
– Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ. Και, ήδη, στο σχέδιο του Προϋπολογισμού, ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% στο 5%.
Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες από τη θηλιά των capital controls. Και για την τόνωση της οικοδομής και της αγοράς, αναστέλλουμε για 3 χρόνια τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση κτιρίων. Δώσαμε, όμως, και μία ακόμη ευκαιρία σ’ όσους χρωστούν με το νέο ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων.
– Με καίριες νομοθετικές παρεμβάσεις εξαλείψαμε, επίσης, πολλές δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν: Το άσυλο της βίας και της παρανομίας καταργήθηκε. Και η Δημοκρατία επέστρεψε στα πανεπιστήμια. Δήμοι και περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της αδιέξοδης απλής αναλογικής.
– Στο ίδιο διάστημα, απασφαλίσαμε την “ωρολογιακή βόμβα” της ΔΕΗ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα όρια της κατάρρευσης, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028.
Μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» θα αντιμετωπίσει τον βραχνά των κόκκινων δανείων».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα» και πρόσθεσε:
«Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Και, σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του».
Σημείωσε ακόμη ότι στις πρώτες 100 ημέρες, για παράδειγμα, στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που «είχαν σχεδόν καταργηθεί», ότι «η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ, έτοιμη να αποπληρώσει και το δάνειο του ΔΝΤ» και ότι «στις επενδύσεις, προχωρεί το “Ελληνικό” και το νέο σχέδιο της COSCO και του ΟΛΠ».
«Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο, όπως είπε και πρόσθεσε: «Οφειλές άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ επεστράφησαν στους ελεύθερους επαγγελματίες».
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, που θα πάρουν αμέσως μορφή νομοσχεδίου εντός του μηνός: «Με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω σε λίγο και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τούσκ. Προωθούμε το μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί -ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης».
Οι πρωτοβουλίες των επόμενων 100 ημερών
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες των επόμενων 100 ημερών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αντικαπνιστικό νόμο, για τον οποίο είπε, απευθυνόμενος κυρίως στους καπνιστές βουλευτές του, ότι «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες». Σημείωσε ότι υπό κατάθεση βρίσκεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», ότι εντός του Οκτωβρίου και έως αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «εξαλείφοντας την ατιμωρησία των προηγούμενων ρυθμίσεων». Αλλά και το νέο Φορολογικό, όπου «θα περιλαμβάνονται όλες οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στην ΔΕΘ και στις οποίες αναφέρθηκα στην αρχή».
Επίσης, πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος του 2019 θα ακολουθήσουν: Η ψήφος στους αποδήμους Έλληνες, η αναμόρφωση του Συστήματος Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας και η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια».
«Σύντομα η χώρα μας θα έχει ένα αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό Καταστατικό Χάρτη και η πολιτική τάξη ένα νέο, δίκαιο εκλογικό σύστημα. Η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 2,8% και η ανεργία θα μειωθεί τουλάχιστον κατά δύο μονάδες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «σύνθημά μας είναι το τρίπτυχο: Αποφασιστικότητα-Συνέπεια-Αποτελεσματικότητα. Και οδηγός μας η ρεαλιστική αισιοδοξία», ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κυρίως τους νέους, είπε ότι «θα πρέπει να προωθούν το κυβερνητικό έργο με δημόσιες παρεμβάσεις που θα διακρίνονται για το ήθος και την εγκυρότητά τους. Και που καθημερινά θα περιγράφουν -απλά και κατανοητά- όλες τις πτυχές της προσπάθειάς μας».
«Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας, λοιπόν, θα έχει την απάντησή του», τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.
Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κόμματος
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν πριν από περίπου 2,5 μήνες συναντιόμασταν ξανά στην ίδια αίθουσα το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Είχε προηγηθεί η μεγάλη μας εκλογική νίκη και η αυτοδύναμη Κυβέρνηση είχε μόλις συγκροτηθεί κι έπιανε δουλειά. Ήταν όμως ταυτόχρονα κι ένα κλίμα ευθύνης. Γιατί, εκτός από την αναμενόμενη ικανοποίηση στα πρόσωπά σας, διέκρινα και τη συνειδητοποίηση του βάρους που έχει ο δικός σας ξεχωριστός ρόλος ως μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Είμαι βέβαιος ότι το πνεύμα αυτό θα το κρατήσετε ακέραιο και ότι θα το διαπιστώνω σε κάθε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδος. Οι συναντήσεις μας θα είναι τακτικές, ουσιαστικές ξεκινώντας από τη σημερινή.
Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, η νέα Κυβέρνηση θέλησε να δηλώσει το σεβασμό της στη Βουλή. Με μια απόφαση υψηλού συμβολισμού μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από το χώρο της νομοθετικής εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα της εκτελεστικής εξουσίας. Οι Υπουργοί -και πιστεύω ότι αυτό συνιστά μια σημαντικότατη τομή σε σχέση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- προσέρχονται σταθερά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των βουλευτών. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή δεν είναι απλά μια πρακτική η οποία υιοθετήθηκε στην αρχή μιας νέας κυβερνητικής θητείας για να φθίνει στη συνέχεια. Αποτελεί απαίτησή μου οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί, να παρευρίσκονται τακτικά και συστηματικά και να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ο ίδιος φρόντισα να δίνω το παρόν σε κρίσιμες συνεδριάσεις μετέχοντας και στις συζητήσεις των νομοσχεδίων. Και ήδη ενεργοποίησα την «ώρα του Πρωθυπουργού» απαντώντας την περασμένη Παρασκευή στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη. Μάλιστα θα ήμουν πολύ ανοιχτός -σε συνεννόηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως είπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση- η «ώρα του Πρωθυπουργού» να γίνει πιο διαδραστική με συντομότερες απαντήσεις, ενδεχομένως και με κλήρωση ερωτήσεων, για να αποκτήσει έναν πιο δυναμικό και λιγότερο στατικό χαρακτήρα.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση, βάσει του Συντάγματος οφείλει πάντα να λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει το χρέος και να βουλεύεται και να διαβουλεύεται. Να σκέφτεται και να συνθέτει απόψεις. Γι’ αυτό και μόνο μέσα σε τρεις μήνες και σε 11 νομοθετικές πρωτοβουλίες έγιναν δεκτές 21 τροπολογίες, ενώ στον κοινοβουλευτικό διάλογο -κυρίως στη διαδικασία των Επιτροπών- ενσωματώθηκαν -και θέλω να το τονίσω αυτό- δεκάδες προτάσεις άλλων Κομμάτων που δεν προβλέπονταν στις αρχικές ρυθμίσεις. Κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα ότι για εμάς η Βουλή δεν αποτελεί απλά τον βραχίονα της Κυβέρνησης, δεν εντάσσεται στη λειτουργία της, την πλαισιώνει, δεν την υπηρετεί, αλλά συνομιλεί μαζί της. Και αυτή ακριβώς η αντίληψη, για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες, αλλά προκάλεσε και τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας.
Θα χρειαστούν για παράδειγμα αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η Κυβέρνηση σεβόμενη το Σύνταγμα άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis. Η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε σε καμία περίπτωση περιφρόνηση του αντιπάλου μας. Μακριά από εμάς εξάλλου τέτοιες λογικές. Συνιστούσε, όμως, έμπρακτη απόδειξη στο σεβασμό που επιδεικνύουμε στη διάκριση των εξουσιών. Οι Υπουργοί ήταν στην αίθουσα,, αλλά δεν ήταν με την υπουργική τους ιδιότητα, ήταν με τη βουλευτική τους ιδιότητα και γι΄ αυτό κάθονταν στα βουλευτικά έδρανα και όχι στα κυβερνητικά. Δυστυχώς, εκείνοι που ως Κυβέρνηση του χθες προανήγγελλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις, επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν δέκα κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, δεν αντιλαμβάνονται ότι τώρα υπάρχει μια Κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε στις αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης. Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτή την τετραετία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι στις πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησής μας έγιναν πολλά. Και σε αυτό το έργο, όλοι εσείς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξατε πρωταγωνιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μας νομοσχέδιο αφορούσε την ποιότητα της διακυβέρνησης, τη βελτίωσή της, τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του ίδιου του Κράτους. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά, όπως είχαμε δεσμευτεί, μια φορά το μήνα, θέτοντας τους στόχους μιας Κυβέρνησης η οποία λειτουργεί πια με σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Υλοποιούμε νωρίτερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Μειώσαμε αμέσως κατά 22% μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά παντού στην Ελλάδα και να τονώσουμε ταυτόχρονα την αγορά ακινήτων. Και ήδη στο σχέδιο του Προϋπολογισμού -απολύτως συνεπείς με αυτά τα οποία είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά και με αυτά τα οποία είπα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης- ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα πέφτει από το 22% στο 9%. Στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ένας αγρότης ο οποίος είχε εισόδημα 7.000 ευρώ, μέχρι σήμερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ. Τώρα θα πληρώνει 630. Δηλαδή θα έχει όφελος 910 ευρώ. Αν προστεθεί και το κέρδος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το όφελός του ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ ετησίως. Να λοιπόν ποιος είναι με τους αδύναμους και ποιος είναι με τις ελίτ. Απαλλάξαμε τράπεζες, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από τη θηλιά των capital controls. Για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναστέλλουμε για τρία χρόνια το φόρο προστιθέμενης αξίας και παρέχουμε έκπτωση 40% στις δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων. Δώσαμε, όμως, μία ακόμα ευκαιρία σε όσους χρωστούν με το νέο ευνοϊκό σύστημα των 120 δόσεων. Και παρά τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευδαν να προεξοφλήσουν την αποτυχία του, στο σύστημα εντάχθηκαν τελικά 1.154.708 οφειλέτες, ένας στους τρεις, και έτσι θα ρυθμιστούν συνολικά χρέη τα οποία ξεπερνούν τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με καίριες νομοθετικές μας παρεμβάσεις εξαλείψαμε αμέσως πολλές από τις δυσλειτουργίες που κακοφόρμιζαν. Το άσυλο της βίας και της παρανομίας στα Πανεπιστήμια καταργήθηκε και η Δημοκρατία επέστρεψε στα Πανεπιστήμια. Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η εικόνα των δημόσιων Πανεπιστημίων αρχίζει και αλλάζει. Δήμοι και Περιφέρειες απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της απλής αναλογικής Άνοιξε ξανά η διαδικασία εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Καταργήθηκε το φακέλωμα των εργαζομένων ώστε να διευκολύνονται οι προσλήψεις. Και η Ελλάδα έπαψε να πληρώνει πρόστιμα ψηφίζοντας επιτέλους ένα ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Στο ίδιο διάστημα, μόλις σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, απενεργοποιήσαμε την ωρολογιακή βόμβα της Δ.Ε.Η. την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως καλά γνωρίζετε, είχε αφήσει στα όρια της κατάρρευσης. Θέσαμε γρήγορους και εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, ενώ ταυτόχρονα, δίνουμε -και θα κερδίσουμε- την μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε πόροι από το ταμείο δίκαιης μετάβασης να κατευθυνθούν σε εκείνες τις ελληνικές Περιφέρειες που θα χρειαστούν τη μεγαλύτερη στήριξη, καθώς η απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα είναι πιο γρήγορη από αυτό που ίσως κάποιοι ανέμεναν. Αυτή είναι η δική μας πράσινη απάντηση. Όχι μόνο με αυτό το μέτρο, αλλά με ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων που θα αποτυπωθούν στην εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα που θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους θυμήθηκαν όψιμα την οικολογία και που λένε πολλά λόγια περί καθαρής οικονομίας, αλλά εξακολουθούν να βρωμίζουν τις πόλεις μας με αφίσες.
Μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο εκπονείται από το Υπουργείο Οικονομικών θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων, ώστε οι τράπεζες να μπορούν πλέον απρόσκοπτα να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη της οικονομίας. Και αυτό θα γίνει, θέλω να το τονίσω, χωρίς οι Έλληνες φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ. Αυτές οι θεσμικές μας ενέργειες πλαισιώθηκαν και με μία σειρά από πρακτικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει ταυτόχρονα να ασχολούμαστε και με αυτά τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι είναι μεγάλα, αλλά και με αυτά που κάποιοι θεωρούν ότι είναι μικρά, αλλά ταυτόχρονα είναι πάρα πολύ σημαντικά για τους πολίτες που τους αφορούν. Καθαρίσαμε σε χρόνο ρεκόρ το οικόπεδο στο Μάτι από έναν τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας έχουν πια πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Το 112 άρχισε να λειτουργεί. Συγκροτήθηκε ήδη ένας φορέας διαχείρισης για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι. Το κάναμε με τη συμμετοχή των ιδίων των κατοίκων. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να προέρχονται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Αυτοί θα μας υποδείξουν σε μεγάλο βαθμό πώς θέλουν να ξανασχεδιάσουν τον οικισμό τους.
Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό καλοκαίρι, με πολύ περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι, χάρη στη νέα ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, χάρις στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας, δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα και οι καμένες εκτάσεις ήταν τελικά πολύ λιγότερες από πέρυσι. Και με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θέλω να συγχαρούμε όλες και όλοι μαζί, θερμά, αυτούς τους καθημερινούς ήρωες.
Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν αμέσως τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες. Πύκνωσαν τα δρομολόγια του Μετρό και ως προς τα λεωφορεία, δρομολογείται ήδη η σημαντική ανανέωση του στόλου με σημαντικό ποσοστό των νέων λεωφορείων να είναι πια ηλεκτρικά. Αντιμετωπίζουμε πια και το χρόνιο ζήτημα της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές ασθένειες. Χορηγούμε φάρμακα από τα φαρμακεία και από τα νοσοκομεία και περιορίζουμε σημαντικά τις μεγάλες ουρές της ντροπής των καρκινοπαθών που στεκόντουσαν για ώρες έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και παρά τις δυσκολίες, η αστυνομία είναι πια παρούσα στις γειτονιές. Ξεκίνησαν επιτέλους επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί για χρόνια. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων προχωράει στον εξωραϊσμό της πόλης. Σταδιακά τα άβατα υποχωρούν. Ακόμα και η Ηρώδου Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες έξω από το γραφείο του.
Φίλες και φίλοι βουλευτές, οι παραπάνω αναφορές μου ήταν απλά ενδεικτικές των όσων έγιναν τις 100 πρώτες μέρες της Κυβέρνησης. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα. Παράδειγμα, στον τομέα της ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που σχεδόν είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ήταν προσωπική μου δέσμευση. Μαζί με τον Υπουργό, τις υπηρεσίες του Υπουργείου, το κάναμε πράξη μέσα σε δύο μήνες. Στον τομέα της οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές, με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το πανάκριβο δάνειό μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και βέβαια στις επενδύσεις, προχωράει επιτέλους το Ελληνικό και το νέο σχέδιο της Cosco στον Ο.Λ.Π.. Συγχαρητήρια σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που ξέμπλεξαν αυτό το κουβάρι μέσα σε δύο μήνες, όπως είχαμε πει ότι θα κάναμε.
Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα σχέδιο διπλής συνέπειας: Προς τους πολίτες για όσα τους υποσχεθήκαμε, αλλά και προς τους εταίρους και τις αγορές, για την αξιοπιστία που μας ζητούσαν και αυτήν την αξιοπιστία την έχουμε πια κατακτήσει. Η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο για 10ετες ομόλογο, μόλις 1,5%, όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη Κυβέρνηση δανείστηκε με επιτόκιο 3,9%. Και μάλιστα τώρα το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς θεσμικούς επενδυτές και το προσφερθέν ποσό ήταν πολλαπλάσιο. Μόλις πριν από λίγα λεπτά, πληροφορήθηκα, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό – το επαναλαμβάνω, με αρνητικό- επιτόκιο. Δηλαδή για να το πω λαϊκά: “Μας πληρώνουν για να μας δανείζουν”. Θα ήθελα σ’ αυτή την συγκυρία να πω και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στους άψογους επαγγελματίες δημόσιους λειτουργούς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, οι οποίοι με υποδειγματική συνέπεια χειρίζονται το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους της χώρας. Το κάνουν με επαγγελματισμό, με αυταπάρνηση και τους οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα μπορούσα, επίσης, να προσθέσω και τις οφειλές άνω των 100 εκατομμυρίων που επεστράφησαν τις τελευταίες δύο ημέρες στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στην Παιδεία προχωράμε με την εκκρεμότητα των προσλήψεων των καθηγητών Ειδικής Αγωγής. Στη Ναυτιλία αυξήσαμε κατά 45% τα κονδύλια για τις άγονες γραμμές στα νησιά μας. Και στον τομέα της ασφάλειας επελέγησαν ήδη και εκπαιδεύονται, όπως είχαμε δεσμευτεί, 1.500 νέοι αστυνομικοί.
Ο στόχος μου σήμερα δεν είναι απλά να κάνω έναν πρώτο απολογισμό, όσο να αναδείξω την ουσία όσων κάνουμε. Όλα αυτά για τα οποία σας μίλησα δεν ανήκουν σε ένα απρόσωπο σχέδιο που πρέπει γενικά και αφηρημένα να υλοποιηθεί. Αποτελούν εφαρμογή όσων πιστεύουμε πως έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες. Με άλλα λόγια, δεν είμαστε μια Κυβέρνηση η οποία αποφασίζει μέτρα και πρωτοβουλίες στο όνομα των μέτρων. Είμαστε μία συνειδητή πολιτική δύναμη η οποία κυβερνά πάντα στο όνομα αυτών οι οποίοι μας εξέλεξαν. Και το έργο μας είναι το «πιστεύω» μας. Οι πράξεις μας είναι η ιδεολογία μας. Και γι’ αυτό ακριβώς αποτελεί προτεραιότητά μας η κοινοβουλευτική δράση, η κορυφαία στη Δημοκρατία. Και η Βουλή πρωτοστατεί σε όλες τις μεγάλες επιλογές μας.
Εδώ ενώπιων των πολιτών, ενώπιον των Κομμάτων παρουσίασα ήδη τις πολιτικές μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου εντός του επόμενου μήνα με την απλοποίηση- επιτέλους- των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Donald Tusk. Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα. Είναι θέμα της Ευρώπης. Γι’ αυτό και θα βρει τη θέση του στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Εδώ όμως στο Κοινοβούλιο θα ξεδιπλωθούν και οι θεσμικές πρωτοβουλίες των επόμενων εκατό ημερών. Σας μίλησα για το τι κάναμε τις πρώτες εκατό ημέρες. Να μιλήσουμε και λίγο για το τι θα κάνουμε τις επόμενες εκατό ημέρες, από τώρα ουσιαστικά μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως ξέρετε, τώρα συζητείται ήδη το νομοσχέδιο για το 4ο σιδηροδρομικό πακέτο. Εναρμονίζει τη νομοθεσία μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για άνοιγμα της αγοράς στη μεταφορά των επιβατών. Ενισχύει τη διασύνδεση και την ασφάλεια του δικτύου. Σε αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και πρόσθετες ρυθμίσεις για την οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε συμμαχία με όλους τους πολίτες.(Επισημαίνω ποιοι καπνιστές χειροκροτούν και ποιοι δεν χειροκροτούν).
Υπό κατάθεση όμως – θα κατατεθεί εντός της ημέρας – βρίσκεται και το αναπτυξιακό μας νομοσχέδιο με τον εύγλωττο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα». Οι ρυθμίσεις του είναι πολλές και θα έχουμε πυκνή νομοθετική εργασία τις επόμενες δύο εβδομάδες. Υπερβαίνουν τη γραφειοκρατία, απλοποιούν αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν, καθιερώνουν τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με χρήσεις γης, τις ιδιοκτησίες και κάθε στοιχείο το οποίο χρειάζεται να ξέρει ένας υποψήφιος επενδυτής. Θεσμοθετούν την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ως τον βασικό, τον κεντρικό βραχίονα της οικονομικής μας διπλωματίας. Και ανοίγουν επίσης το δρόμο για τη μετάβαση στην 5η γενιά ασύρματων δικτύων και τους όρους για την εγκατάσταση των κεραιών τους.
Σε δημόσια διαβούλευση έχει επίσης τεθεί ήδη το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα μειώσει δραστικά το φόρτο των υποθέσεων που όπως καλά γνωρίζει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πνίγουν σήμερα τα δικαστήριά μας. Στο ίδιο στάδιο βρίσκεται και το νομοσχέδιο με μέτρα κατά της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και την οριστική αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Εντός του Οκτωβρίου και ως τις αρχές Νοεμβρίου θα ψηφιστούν επίσης οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εξαλείφοντας την ατιμωρησία. Και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα περιλαμβάνονται οι ελαφρύνσεις που ανακοίνωσα στη Δ.Ε.Θ., αλλά και μια συνολική παρέμβαση στο πλαίσιο της φορολογίας με σημαντική απλοποίηση των κωδίκων και με περισσότερα επενδυτικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ειδικά σε επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου.
Τέλος, πριν ολοκληρωθεί το 2019, σειρά έχουν η ψήφος στους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, η πρώτη παρέμβαση για την αναμόρφωση του συστήματος Υγείας, το νέο εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας, πατώντας πάνω στις επιτυχίες που ήδη είχαμε. Αλλά και η μεγάλη τολμηρή μεταρρύθμιση για την απελευθέρωση των δημόσιων Πανεπιστημίων από τον βραχνά της κρατικής εποπτείας ενός Υπουργείου το οποίο συστηματικά θέτει περιορισμούς στη δυνατότητά τους να κινηθούν πραγματικά ελεύθερα. Και βέβαια θα έχει ψηφιστεί, αγαπητέ Υπουργέ, και το νέα Ασφαλιστικό που θα είναι συμβατό με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θέλω να πω εδώ πως ήμασταν απολύτως συνεπείς στην κριτική μας στο έκτρωμα του νόμου Κατρούγκαλου. Και για να μην σπεύσουν κάποιοι να προεξοφλήσουν, το ξαναλέμε: Καμία σύνταξη Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να ξαναμειωθεί.
Όπως διαπιστώνετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάναμε πολλά αυτούς τους 2,5 μήνες και μας περιμένουν ακόμα περισσότερα αν και το γνωρίζετε καλά ότι σε κάθε βήμα μας καραδοκούν παγίδες. Πρόσφατα άλλωστε -και όχι μόνο με την περίπτωση του νόμου Κατρούγκαλου- απεκαλύφθη ότι πολλές από τις κεντρικές επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν αντισυνταγματικές που σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την υποχρέωσή μας να χαράξουμε μια πορεία για το αύριο πρέπει να θεραπεύσουμε και τις πληγές του χθες. Όμως ξέρω ότι θα τα καταφέρουμε και η αισιοδοξία μου είναι ρεαλιστική. Σύντομα η χώρα θα έχει έναν αναθεωρημένο, πιο λειτουργικό καταστατικό χάρτη και η πολιτική τάξη ένα νέο και πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα. Η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς που θα προσεγγίζουν το 3%, 2,8% είναι η εκτίμηση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ενδεχομένως να είμαστε και λίγο συγκρατημένοι. Η ανεργία θα έχει μειωθεί ουσιαστικά. Νέες επενδύσεις ήδη παίρνουν σάρκα και οστά, δεν μένουν απλά στα λόγια, υλοποιούνται και αρχίζουν ήδη να δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό κλίμα στην αγορά το οποίο πιστεύω ότι όλοι το εισπράττετε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις μεγάλες επενδύσεις, αναφέρομαι και στην εικόνα που παρουσιάζει η μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα και στη γενική εντύπωση -η οποία έχει κατασταλάξει πια- ότι αφήνουμε πίσω μας την κρίση και ότι τώρα ήρθε η ώρα για τις επιχειρήσεις -μεγάλες, μεσαίες, μικρές- να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα, όμως, γίνονται πράξη και τα μέτρα ανακούφισης των πιο αδύναμων. Θυμάστε ότι κάποιοι μας έλεγαν ότι όταν θα έρθουμε στα πράγματα, θα κοπούν τα επιδόματα. Όλα τα επιδόματα καταβάλλονται κανονικά. Το αφορολόγητο παραμένει εκεί που το βρήκαμε. Και βέβαια δεσμευόμαστε, και ήδη προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1/1/2020. Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω και μία ειδική αναφορά σε μία κατηγορία συμπολιτών μας οι οποίοι πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια και στους οποίους πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία. Αναφέρομαι στην ενίσχυση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της θέρμανσης. Φέτος ενισχύουμε το κονδύλι κατά 10 εκατομμύρια με μία ουσιαστική διαφορά, όμως. Αντί οι δικαιούχοι να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν να εισπράξουν το επίδομα -γνωρίζουμε ότι πολλοί, τα πιο φτωχά νοικοκυριά, δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν γιατί αν δεν έχεις ταμειακή δυνατότητα δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το μέτρο- τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το επίδομα θα καταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι. Θα προκαταβάλλεται το επίδομα, καθώς έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε εντός του 2019. Είναι ακόμα μία τολμηρή απόφαση της Κυβέρνησης που πηγαίνει πέρα από τις δεσμεύσεις μας και που βέβαια σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πιο αδύναμων. Η σχετική υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.
Αυτή την εικόνα μιας νέας αξιόπιστης, υπερήφανης, ασφαλούς, αισιόδοξης Ελλάδας συναντώ και στα πρόσωπα των ξένων συνομιλητών. Οι σύμμαχοί μας αυξάνονται παντού στον κόσμο και οι σχέσεις μας δυναμώνουν. Για αυτό άλλωστε και δίνω τόσο μεγάλη σημασία στην κινητοποίηση του παγκόσμιου Ελληνισμού. Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπατριωτών μας δεν είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Είναι ένας πρόσθετος δεσμός με την Πατρίδα που θα ενισχύσει σημαντικά τη δύναμή τους και την επιρροή τους. Είναι ένα μέτρο το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εργαστεί πολύ σοβαρά, γι’ αυτό και εγώ προσωπικά άνοιξα ήδη το σχετικό διάλογο και θα έχω και την ευκαιρία μεθαύριο να συναντηθώ με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Και προσέρχομαι σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση να κάνουμε και τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- για να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Επιτέλους το πολιτικό σύστημα να κάνει πράξη τη δέσμευσή του απέναντι στους συμπατριώτες μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είμαι ανοιχτός, λοιπόν, σε συζητήσεις και σε συνεργασίες με μία εξαίρεση: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια. Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό. Αυτό τους λένε κάποιοι οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις οι οποίες συν όλων των άλλων είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές. Σε κάθε περίπτωση θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου για να βρεθεί κοινός τόπος. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και θα ήταν μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος αν μπορούσαμε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το χρέος μας ως βουλευτές γίνεται βαρύτερο. Εσείς και πρώτα απ’ όλα οι 62 νεοεκλεγέντες βουλευτές της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, καλείστε να γίνετε η εμπροσθοφυλακή σε αυτή τη δημιουργική επίθεση της χώρας, αλλά και της Παράταξής μας. Το σύνθημά μας παραμένει το ίδιο: Αποφασιστικότητα, συνέπεια, αποτελεσματικότητα. Οδηγός μας είναι η ρεαλιστική αισιοδοξία. Είμαστε ρεαλιστές γιατί είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είμαστε και αισιόδοξοι γιατί είμαστε ρεαλιστές. Σας θέλω, λοιπόν, όλες και όλους, ενεργά παρόντες στη κοινοβουλευτική δραστηριότητα, στις Επιτροπές, στην Ολομέλεια, στο νομοπαρασκευαστικό έργο. Θα δίνουμε πάντα περισσότερες ευκαιρίες στους νέους βουλευτές μας να είναι εισηγητές στα νομοσχέδια, να εξοικειώνονται με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Είμαι πολύ ευχαριστημένος συνολικά από τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδος στα δρώμενα στη Βουλή και θα πρέπει να την κρατήσουμε ακριβώς σε αυτό το επίπεδο, διότι -μην έχουμε καμία αυταπάτη- λειτουργούμε ως ένα δυνατό ρεύμα με διπλή κατεύθυνση. Κάντε όλοι σας τους πολίτες στις Περιφέρειές σας, κοινωνούς του κυβερνητικού έργου. Κάντε όμως και την Κυβέρνηση κοινωνό του προβληματισμού και των αιτημάτων των πολιτών. Ήταν πολύ δημιουργική και ουσιαστική η συζήτηση που είχα με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές μας στο Μέγαρο Μαξίμου και με πολύ εύγλωττο τρόπο μετέφεραν ανησυχίες και προβληματισμούς από τις Περιφέρειες προς την Κυβέρνηση. Αυτό το θέλουμε. Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε, είναι να βρεθούμε σε ένα όμορφο “ροζ συννεφάκι” αυταρέσκειας και να λέμε, τι ωραία που τα κάνουμε, όταν από κάτω υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Δεν λύθηκαν δια μαγείας όλα τα προβλήματα μέσα σε 2,5 μήνες. Μια καλή αρχή έχουμε κάνει και πάνω σε αυτήν θέλουμε να πατήσουμε, αλλά για να μπορούμε συνέχεια να έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στο σφυγμό της κοινωνίας, χρειαζόμαστε τη δική σας ουσιαστική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα. Και όλα αυτά θα γίνονται πάντα με δημόσιες παρεμβάσεις, που πρέπει να διακρίνονται -εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε καμία έκπτωση- στο ήθος και στην εγκυρότητά μας. Και που καθημερινά πρέπει να περιγράφουν απλά και κατανοητά όλες τις πτυχές μιας σύνθετης, μιας μεγάλης προσπάθειας.
Θέλουμε -θα το ξαναπώ και θα κλείσω με αυτό- ένα Κοινοβούλιο το οποίο δεν είναι μονοσήμαντος βραχίονας της Κυβέρνησης. Θα συνδράμει ουσιαστικά με δημιουργική, με κριτική σκέψη. Και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι από μόνος του ένα προσωπικό, ένα πολιτικό παράδειγμα. Ανοιχτός πάντα στο δημοκρατικό διάλογο, σταθερός όμως και στις απόψεις του. Είπαμε ότι προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Κάθε ψέμα των αντιπάλων μας θα έχει την απάντησή του. Το βλέμμα μας όμως πάντα θα είναι προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Πάντα μπροστά, εκεί που θέλουμε να βαδίσει η χώρα. Εκεί που τις αξίζει να βρεθεί και εκεί που τελικά θα την οδηγήσουν με ασφάλεια και με ανάπτυξη οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όλοι εσείς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη σταθερή στήριξη στην προσπάθειά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου