Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2019
ΑΘΗΝΑ. Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται για το υπουργείο Εσωτερικών το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, η αναμενόμενη συμφωνία «σκόνταψε» σε τεχνικό ζήτημα που αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι το κριτήριο αυτό είχε θέσει το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Διαπιστώθηκε, ωστόσο, ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.
Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.
Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.
«Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση και πρόσθεσε:
«Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».
Το ΚΚΕ εμμένει στην αρχική θέση του και για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα (πρεσβείες, προξενεία κ.λπ) χωρφίς εξαιρέσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.
Τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο αυτά κόμματα ως προς την ανάγκη ρύθμισης του θέματος «με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία», επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν: «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς και να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να βρεθεί λύση, η οποία θα λάβει 200 ψήφους. Περιμένουμε ανάλογη υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων».
Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης αφού ανέφερε ότι θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η διευκόλυνση και μέσω της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τόνισε πως «δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλείδες – φράχτες».
Ο βουλευτής και εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε επίσης την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».
Ανακοίνωση από ΜέΡΑ25
«Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τον δρομολογούμενο εμπαιγμό και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού», αναφέρεται σε εκτενή ανακοίνωσή του κόμματος.
«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα» υποστηρίζει το ΜέΡΑ25.
Αναπτύσσοντας περαιτέρω την συλλογιστική του, το ΜέΡΑ 25 υπενθυμίζει ότι «ήταν το πρώτο κόμμα που (τόσο προεκλογικά όσο και από το βήμα της Βουλής) υποστήριξε την πλήρη αποκατάσταση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω της διευκόλυνσης άσκησής τους».
Σημειώνει, παράλληλα, ότι στον διάλογο που εκκίνησε η κυβέρνηση «προσήλθαμε με μεγάλη διάθεση συνεργασίας, επειδή γνωρίζουμε καλά τον πόνο των απόδημων, των γενεών που έδιωξαν από την πατρίδα προηγούμενες κρίσεις, καθώς και την ανάγκη των παιδιών που έδιωξε η πρόσφατη χρεοδουλοπαροικία, να μπορούν να ψηφίζουν – και να ψηφίζονται – στις εκλογές που αποφασίζουν τις τύχες της πατρίδας μας».
Ωστόσο, «το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει επί της αρχής αυτό τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των απόδημων».
Ως προς τις θέσεις των άλλων κομμάτων, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι η συναίνεσή τους επεκτάθηκε στην πρωτάκουστη πρόταση να ψηφίζουν μεν στο Προξενείο αλλά χωρίς να μπορούν να δώσουν σταυρό σε υποψήφιους βουλευτές συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.
ΣΥΡΙΖΑ
Για υπαναχώρηση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Εξηγώντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει στη δήλωσή του: «Προσήλθαμε στην διακομματική επιτροπή με την δηλωμένη βούληση μας να βρεθεί η βέλτιστη λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, με σεβασμό στην δημοκρατική αρχή και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Επιδιώξαμε συγκλίσεις, ειδικά με κόμματα τα οποία είχαν ανάλογες θέσεις με τις δικές μας, όπως το ΚΚΕ και η ΜΕΡΑ 25 και θέσαμε προς όλους την μοναδική προϋπόθεση που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συνταγματικής “θωράκισης” της λύσης στην οποία θα καταλήξουμε, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Η θέση μας αυτή έτυχε ευρύτερης αποδοχής».
Ακολούθως καταφέρεται εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας ότι «με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει τον χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν».
Κλείνοντας αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που ορίσθηκε για την Τρίτη, 19.00, επιδιώκοντας πάντα να βρεθεί λύση.
ΚΚΕ – Γιάννης Γκιόκας
«Είναι θετικό καταρχήν ότι η συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων, γίνεται πάνω στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία θεωρούμε ότι είναι μία πρόταση συνεκτική, ολοκληρωμένη και βασισμένη στη διεθνή πρακτική, με τους γνωστούς άξονες: Τον ανώτατο χρόνο απουσίας, την αυτοπρόσωπη παρουσία και τους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα.
Από κει και πέρα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας. Αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες -τεράστιες θα έλεγα- ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό. Ως κόμμα, σε παλιότερες διακομματικές επιτροπές για το θέμα αυτό, θέταμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τέτοια καταγραφή. Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.
Θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε άλλου είδους σκέψεις για το πως μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δοθεί χρόνος. Το μόνο που επείγει, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά.
Ερ: Είναι η κυβέρνηση ανοικτή στη συνταγματοποίηση αυτών των ρυθμίσεων;
Νομίζω ναι.
Ερ: Εσείς θα κάνετε πίσω στην 30ετία και την επιστολική ψήφο;
Δεν θα κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο σε καμιά περίπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που μπήκε στην πρόταση που μοιράστηκε στα κόμματα αυτές τις μέρες.
Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της 30ετίας, που εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει και για τις νέες εγγραφές και για τις παλιές εγγραφές. Επίσης σε αυτό δεν υποχωρούμε. Θεωρούμε ότι μια λύση που θα δοθεί πρέπει να δοθεί για όλους.
Τώρα υπάρχει το ζήτημα, η τεχνική δυσκολία της πιστοποίησης, σε αυτό πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το πως θα γίνεται η πιστοποίηση. Γιατί, ξαναλέω, έχει να κάνει με τις ελλείψεις του ελληνικού κράτους, το ότι ποτέ δεν είχε τέτοια καταγραφή. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου