Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

«Βουλιάζουν» Λέσβος και Σάμος – Φόβοι για νέες ταραχές στις Δομές προσφύγων

«Βουλιάζουν» Λέσβος και Σάμος – Φόβοι για νέες ταραχές στις Δομές προσφύγων | in.gr Η κατάσταση Σε Σάμο και Λέσβο είναι εκρηκτική ενώ οι τελευταίες ταραχές που σημειώθηκαν στη Σάμο με τις συμπλοκές μεταξύ ομάδων Σύρων και Αφγανών, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση η οποία βλέπει ότι το Προσφυγικό εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα 
Την ώρα που οι αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων για τις συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς φέρνουν για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά καθώς και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται σε Λέσβο και Σάμο σπάνε κάθε ρεκόρ.
Η κατάσταση και στις δύο δομές είναι εκρηκτική ενώ οι τελευταίες ταραχές που σημειώθηκαν στη Σάμο με τις συμπλοκές μεταξύ ομάδων Σύρων και Αφγανών, δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση η οποία βλέπει ότι το Προσφυγικό εξελίσσεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα.

Αριθμοί ρεκόρ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πρόσφυγες που συνωστίζονται στη Δομή της Σάμου ξεπερνούν τους 6.000 την ώρα που η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων δεν ξεπερνά τους 650. Τα επεισόδια της Δευτέρας στα οποία σημειώθηκαν τραυματισμοί προσφύγων έφεραν στην επιφάνεια και ένα άλλο ζήτημα. Τη συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων σε κοινές Δομές η οποία φαίνεται πως δοκιμάζεται μετά και την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
Κι αυτό, διότι τα επεισόδια, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» ξεκίνησαν μετά από έναν λεκτικό διαπληκτισμό με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η κατάσταση όμως ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο με αποτέλεσμα να υπάρξει «σύρραξη» μεταξύ Αφγανών και Σύρων και τρεις άνδρες να τραυματιστούν.
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Μόρια, καθώς οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ημερών έχουν ανεβάσει των αριθμό που διαμένουν εντός και εκτός του καταυλισμού στους 13.000.
Το τελευταίο διάστημα έγιναν προσπάθειες από την κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου καθώς οι συνθήκες στις οποίες μένουν πρόσφυγες καθώς και εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.
Μπορεί να απομακρύνθηκαν εκατοντάδες άτομα προς άλλες πιο αξιοπρεπείς Δομές, ωστόσο φαίνεται ότι ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια είναι πολλαπλάσιος.

Κραυγή αγωνίας

Για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο, με φόντο τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν στο ΚΥΤ του νησιού μεταξύ Αφγανών και Σύρων μεταναστών, μίλησε ο Νίκος Στεφανής, μέλος του Δ.Σ Επιμελητηρίου Σάμου σε τηλεφωνική του επικοινωνία στο One Channel.
 Συγκεκριμένα , μιλώντας στην εκπομπή One Line, ο κ. Στεφανής δήλωσε πως το κέντρο μεταναστών αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις παρυφές της πόλης και χωρίζεται μόνο από ένα δρόμο. ενώ αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στο νησί, ο ίδιος υπογράμμισε πως πρόκειται για σκηνές, στις οποίες δεν είναι συνηθισμένη η τοπική κοινωνία της Σάμου.
«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι οι χειρότερες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο στο κέντρο αλλά και γύρω από αυτό εκεί όπου εκδηλώθηκε η φωτιά το βράδυ της Δευτέρας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανής.
Mιλώντας για τις επιπτώσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το νησί, δήλωσε: «Όταν οι κάτοικοι της πόλης της Σάμου είναι γύρω στις 7.500 χιλιάδες και οι πρόσφυγες φτάνουν τις 6.500, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο, όσον αφορά στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, καθώς η πρωτεύουσα του νησιού βάλλεται από παντού. Για αυτό το λόγο οι κάτοικοι του νησιού ζητούν και την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του συγκεκριμένου κέντρου υποδοχής».
Ο κ. Στεφανής μιλώντας για την αποστολή ενισχύσεων της ΕΛ.ΑΣ στη Σάμο, υπογράμμισε πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις καταστολής στο νησί και να παραμείνουν σε αυτό, καθώς προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στο νησί αλλά και αποτροπή για όλους αυτούς που θέλουν να προχωρήσουν σε παρόμοια έκτροπα.

Φόβοι για νέες ταραχές

Η κατάσταση πάντως που έχει διαμορφωθεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου έχει βγει εδώ και καιρό εκτός ελέγχου.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν νέες ταραχές με αφορμή τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Στόχος της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση είναι να ενισχυθούν οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες να αξιοποιηθούν διάφορες εγκαταστάσεις για τη στέγαση προσφύγων.
Αναφορές στα πρόσφατα επεισόδια στη Σάμο υπήρξαν και στον Γερμανικό Τύπου. Στην ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel όπου υπάρχει άρθρο για τις συμπλοκές μεταξύ προσφύγων σημειώνονται τα εξής:
«Στο λεγόμενο hotspot της Σάμου, που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές, διαβιούν 5.768 αιτούντες άσυλο… ο καταυλισμός κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει 648 άτομα. Από το καλοκαίρι η κατάσταση έχει εμφανώς χειροτερεύσει. Έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τον Αύγουστο ήρθαν 9.300 πρόσφυγες και τον Σεπτέμβριο 12.000».
Tο άρθρο καταλήγει, αναφερόμενο στις προειδοποιήσεις του νέου δημάρχου του νησιού Γιώργου Στάντζου, ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Kαι συμπληρώνει: «Aλλά και ο γιατρός Νίκος Κακλαμάνης, ο οποίος χώρισε στην αρχή τους μετανάστες, είναι πεπεισμένος πως ‘κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο κάτω από αυτές τις συνθήκες’».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα της Welt, το οποίο με αφορμή τις ταραχές στη Σάμο υπογραμμίζει την κατάσταση των προσφυγικών καταυλισμών και σε άλλα νησιά: «Και άλλοι καταυλισμοί στη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Πριν από δυο εβδομάδες ξέσπασαν πάλι συμπλοκές στη Λέσβο και μια γυναίκα έχασε τη ζωή της. Από τις αρχές του χρόνου έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα 38.000 περισσότεροι μετανάστες σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ».
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου