Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου, σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, αλλά και η κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τόσο μέσω Λιβύης όσο και μέσω ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια συγκυρία κατά την οποία η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο ως προς τις προσφυγικές ροές, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει καλέσει δημοσίως τον κ. Ερντογάν να μην εκβιάζει την Ευρώπη, όσο και για τη νέα διελκυστίνδα στην οποία μπαίνουν Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τόσο τo μνημόνιο συναντίληψης της Τουρκίας με τη Λιβύη που φέρεται να οδηγεί και σε οριοθέτηση μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών όσο και στην κατάθεση από την Αγκυρα συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου.
Το ραντεβού με τον κ. Ερντογάν δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», όλα όμως δείχνουν, τουλάχιστον επί της παρούσης, ότι ενώ αναμενόταν μια σύντομη άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση εντέλει δεν θα έχει άτυπο χαρακτήρα, αλλά θα θυμίζει το σκηνικό της πρώτης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν, άλλωστε, αναμένονται να συζητηθούν τόσο το προσφυγικό όσο και τα διμερή θέματα. Ηδη χθες το βράδυ από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ότι «όσοι βιάζονται να αμφισβητούν με τρόπο θεσμικά σαθρό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».
Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αφορούσε τόσο το προσφυγικό όσο και τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Γάλλο πρόεδρο την κατάσταση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί. Αναφέρθηκε ακόμα στις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου (12-13). 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αυστηρό τελεσίγραφο της Ελλάδας στη Λιβύη: Δώστε μας τη συμφωνία με την Τουρκία

Προς απέλαση ο πρέσβης

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για θαλάσσια σύνορα στην Αν. Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα και του έδωσε περιθώριο να απαντήσει μέχρι την Πέμπτη.

Αυστηρό τελεσίγραφο της Ελλάδας στη Λιβύη: Δώστε μας τη συμφωνία με την Τουρκία | tanea.gr
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας που συνήψαν Τουρκία και Λιβύη για θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα απαντά με μπαράζ διπλωματικών ενεργειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης καλείται εσπευσμένα στην Ελλάδα για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, ενώ μετά από ενέργειες του κ. Δένδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε διαβήματα προς την Τρίπολη και την Αγκυρα.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, εκεί όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Με Navtex απαντά η Άγκυρα

Λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, προχωρά σε νέα πρόκληση εκδίδοντας Navtex νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.
Αναλυτικότερα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής με την σχετική οδηγία προγραμματίζει άσκηση για τις 2 Δεκεμβρίου, διάρκειας 4 ωρών σε περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, διεκδικώντας τη δική της υφαλοκρηπίδα.
TA NEA

Ζάεφ: Την «πάτησε» για τρίτη φορά – Νόμιζε πως μιλούσε με την Γκρέτα Τούνμπεργκ...

Αλλά ήταν φάρσα

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Μαρτζιάν Ζαμπράσναετς, λέγοντας πως οι δράστες χρησιμοποίησαν τις επίσημες διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο και των τηλεφωνικών αριθμών του πρωθυπουργικού γραφείου.

Θύμα φαρσέρ για Τρίτη φορά έπεσε ο πρωθυπουργός τη Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.
Ζάεφ: Την «πάτησε» για τρίτη φορά – Νόμιζε πως μιλούσε με την Γκρέτα Τούνμπεργκ... | tanea.grΣυγκεκριμένα, άγνωστοι παρίσταναν τη γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και τον πατέρας της, και μέσω email τον έπεισαν να συνομιλήσουν.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Μαρτζιάν Ζαμπράσναετς, λέγοντας πως οι δράστες χρησιμοποίησαν τις επίσημες διευθύνσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείο και των τηλεφωνικών αριθμών του πρωθυπουργικού γραφείου και απέστειλαν σχετικό αίτημα, με το οποίο εμφανίστηκαν ως πατέρας και κόρη Τούνμπεργκ, ζητώντας μία τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζόραν Ζάεφ.
Τελικά, σύμφωνα με τον Ζαμπράσναετς, ο Ζάεφ συνομίλησε με τους αγνώστους, αλλά γρήγορα ο ίδιος και οι συνεργάτες του αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για πλαστοπροσωπία, οπότε διέκοψαν τη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία.

Τι ανέφερε εκπρόσωπος του Ζάεφ

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Β. Μακεδονίας ακολούθως πραγματοποίησε έρευνα και αφού έγιναν οι έλεγχοι, επικοινώνησαν με την οικογένεια Τούνμπεργκ, που δήλωσε άγνοια για την επικοινωνία με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων.
Ο εκπρόσωπος του Ζάεφ, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα την παραπληροφόρηση, χαρακτήρισε το περιστατικό «υβριδική επίθεση» και πως και η οικογένεια Τούνμπεργκ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ζόραν Ζάεφ είχε πέσει θύμα Ρώσων φαρσέρ, που τον «παγίδευσαν», εμφανιζόμενοι ως ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.  Ρε το Μαλά.. !!!
Εικόνες από το μέλλον

Μια απίστευτη ιστορία: Ποιος «φακελώνει» το DNA μας

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για ασθένειες με γενετικό υπόβαθρο όπως το Αλτσχάιμερ και η φυσική ανθρώπινη περιέργεια για το μέλλον τροφοδοτούν μια παγκόσμια αγορά για τεστ DNA

Μια απίστευτη ιστορία: Ποιος «φακελώνει» το DNA μας | tanea.grΕκανε τεστ DNA σε δύο εταιρείες - μία στις ΗΠΑ και μία στην Κίνα. Τα αποτελέσματα έκαναν τη δημοσιογράφο του Bloomberg K. Οαν Χα να ανησυχήσει ιδιαίτερα για την προστασία των δεδομένων της, καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις επιζητούν πρόσβαση σε στοιχεία DNA των πολιτών τους. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι θα στείλουν δείγμα σάλιου σε κινεζικές εταιρείες φέτος. Η αγορά των τεστ DNA αναμένεται να τριπλασιασθεί μέσα στα επόμενα έξι χρόνια διεθνώς.
Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για ασθένειες με γενετικό υπόβαθρο όπως το Αλτσχάιμερ και η φυσική ανθρώπινη περιέργεια για το μέλλον τροφοδοτούν μια παγκόσμια αγορά για τεστ DNA σε άμεση σχέση με τον καταναλωτή - εξού και η πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση του κλάδου αυτού. Στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση έχει ασπασθεί τη γενετική στην προσπάθειά της να εξελιχθεί σε επιστημονική υπερδύναμη, η βιομηχανία του συγκεκριμένου κλάδου αναμένεται να φθάσει σε πωλήσεις τα 405 εκατομμύρια δολάρια το 2022, δηλαδή οκταπλασιασμός σε σύγκριση με το 2018.
Προς το παρόν, όμως, πρόκειται για έναν κόσμο με έλλειψη ρυθμίσεων και αρκετά ανοιχτά «παραθυράκια» - μια ολόκληρη βιομηχανία αφιερωμένη στο να εντοπίζει τα μελλοντικά ταλέντα νεογέννητων μέσω των γονιδίων τους, αλλά και μια βιομηχανία που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς κάνει με τους γενετικούς κώδικες εκατομμυρίων ανθρώπων που συλλέγει. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κίνα όπου η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πως χρησιμοποιεί τεστ DNA για να εντοπίζει μειονοτικές ομάδες. Οι επιστήμονες της Κίνας έχουν απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα επειδή ακροβατούν στα όρια της γενετικής - πέρυσι ο επιστήμονας Χε Τζιάνκουι προκάλεσε πολλές αντιδράσεις όταν ισχυρίσθηκε ότι παρενέβη στα γονίδια δίδυμων κοριτσιών, προκαλώντας τους ανοσία στον ιό HIV.

Οι δύο εταιρείες

Η δημοσιογράφος απευθύνθηκε στις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, συγκρίνοντας τεστ DNA που έκανε σε δύο εταιρείες που ηγούνται στον τομέα: μια αμερικανική και μια κινεζική. Οι διαφορές μεταξύ των δύο εταιρειών είναι μεγάλες. Η 23andMe ιδρύθηκε από την Αν Βοσίτσκι, αναλύτρια βιοτεχνολογίας της Wall Street, που ήταν παντρεμένη με τον συνιδρυτή της Google Σεργκέι Μπριν. Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια διαθέτει περισσότερους από 10 εκατομμύρια πελάτες και έχει συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο γενετικά στοιχεία. Η Google ήταν από τους πρώτους χρηματοδότες της.
Η κινεζική 23Mofang δημιουργήθηκε από τον 36χρονο Ζου, ειδικό στην πληροφορική, που πιστεύει πως το επόμενο «μπουμ» στην Κίνα θα γίνει στον τομέα των επιστημών που σχετίζονται με την ποιότητα και διάρκεια της ζωής. Αναμένει μέχρι το τέλος του έτους να έχει 700.000 πελάτες και διπλάσιους την επόμενη χρονιά.
Εστειλε δείγματα σάλιου και στις δύο εταιρείες. Οταν πήρε τις απαντήσεις, είδε πως η ανάλυση της κινεζικής εταιρείας ήταν πολύ πιο φιλόδοξη από της αμερικανικής: υπήρχαν προβλέψεις για τη διάρκεια ζωής της, διαπιστώσεις πως το δέρμα της θα γεμίσει ρυτίδες γρήγορα (και προτάσεις για να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες κρέμες προσώπου) και πιθανότητες άνω του μέσου όρου για πιθανή εμφάνιση διπολικής διαταραχής. Η αμερικανική εταιρεία δεν άγγιξε το θέμα ψυχικών ασθενειών, καθώς, σύμφωνα με τον Τζιν Μακβίν, γενετιστή στην Οξφόρδη, αυτές επηρεάζονται τόσο από περιβαλλοντικούς όσο και από γενετικούς παράγοντες.
Η κινεζική εταιρεία επίσης προέβλεψε αρχικά ότι η δημοσιογράφος θα ζήσει μέχρι τα 95, πριν στείλει μια τροποποίηση στην πρόβλεψη αυτή αναφέροντας ότι το 58% των πελατών της είχε παρόμοια αποτελέσματα, άρα ίσως να μην αποτελεί και θέσφατο. Οταν ρωτήθηκε σχετικά ο γενετιστής Ερικ Τόπολ, ιδρυτής του Ερευνητικού Ινστιτούτου στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, γέλασε: «95 ετών; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προβλεφθεί πόσα χρόνια θα ζήσει κάποιος. Είναι γελοίο. Πρόκειται για απάτη».
Και οι δύο εταιρείες διαπίστωσαν πως η δημοσιογράφος έχει 48% μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να αναπτύξει διαβήτη τύπου Β, όμως και οι δύο κατόπιν τροποποίησαν τα αποτελέσματα. Οι Αμερικανοί άλλαξαν τη διαπίστωση αναφέροντας πως «όσοι έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή με αυτό το γενετικό προφίλ έχουν 48% πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου Β κάποια στιγμή έως τα 80 τους». Και αυτό, διότι η δημοσιογράφος δεν είχε δώσει κανένα στοιχείο για την εθνικότητά της ή την ηλικία της. Οι δύο εταιρείες έκαναν εντελώς διαφορετικές διαπιστώσεις και για την καταγωγή τής ρεπόρτερ.

Για λόγους «εθνικής ασφάλειας, δημόσιας υγείας και κοινωνικού ενδιαφέροντος»

Το μέγα ερώτημα είναι το εξής: πόσο ασφαλή είναι τα στοιχεία όσων κάνουν τεστ DNA; Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναφέρει πως το 2017 οι κινεζικές Αρχές συνέλεξαν δείγματα DNA από εκατομμύρια ανθρώπους στην επαρχία Σινγιάνγκ, που έχει κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό και φιλοξενεί την εθνότητα των Ουιγούρων, τους οποίους στέλνει μαζικά σε στρατόπεδα κράτησης. Μπορεί το Πεκίνο να υποχρέωσε εταιρείες να παραδώσουν τα στοιχεία όλων των πελατών που ανήκουν στους Ουιγούρους; Η απάντηση της εταιρείας δεν είναι καθησυχαστική. Νόμος που εγκρίθηκε τον Ιούλιο δίνει στην κινεζική κυβέρνηση πρόσβαση σε γενετικά στοιχεία για λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας υγείας και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Η αμερικανική εταιρεία λέει πως δεν μοιράζεται ποτέ στοιχεία των πελατών της με τις Αρχές ασφαλείας, εκτός εάν υπάρχει νόμιμο αίτημα, όπως ένταλμα έρευνας ή γραπτή δικαστική εντολή.
Ο καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αρτ Κάπλαν θεωρεί πως η προστασία των γενετικών στοιχείων πάσχει στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας. «Κανείς δεν μπορεί να μας προστατεύσει πραγματικά. Οι κυβερνήσεις θα θέλουν πάντα να ξέρουν».
Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως τα σχόλια του Γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, για το ΝΑΤΟ, αντανακλούν μια «άρρωστη και ρηχή» κατανόηση και πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει «να πάει να κοιτάξει τον δικό του εγκεφαλικό θάνατο».
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν σχολίασε μια παρατήρηση που είχε κάνει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Μακρόν, λέγοντας πως το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
«Απευθύνομαι από την Τουρκία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και θα το ξαναπώ στο ΝΑΤΟ. Πήγαινε πρώτα να κοιτάξεις τον δικό σου εγκεφαλικό θάνατο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Αυτές οι δηλώσεις δεν ταιριάζουν παρά σε αυτούς του είδους σου που είναι σε κατάσταση εγκεφαλικού θανάτου», επέμεινε ο Ερντογάν.
Αυτές οι σφοδρές δηλώσεις έγιναν μετά τις επικρίσεις που εξέφρασε χθες, Πέμπτη, ο Μακρόν σχετικά με την επίθεση που εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία στη Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες.
Τα σχόλια του Ερντογάν ενισχύουν τις εντάσεις πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.
Οι Ερντογάν και Μακρόν, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να συνεδριάσουν στο περιθώριο αυτής της συνόδου κορυφής για να συζητήσουν για τη Συρία.
«Κανένας δεν σου δίνει προσοχή. Έχεις ακόμα μια πλευρά ερασιτέχνη, άρχισε κάνοντας κάτι γι' αυτό», είπε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Μακρόν. «Όταν είναι να κομπάσεις, ξέρεις πολύ καλά να το κάνεις. Αλλά όταν είναι να δώσεις στο ΝΑΤΟ τα χρήματα που του οφείλεις, αυτό είναι κάτι άλλο», προσέθεσε.
«Είναι τόσο άπειρος! Δεν ξέρει τι είναι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας, γι' αυτό τα κίτρινα γιλέκα έχουν κυριεύσει τη Γαλλία», είπε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας: «Χειρονομήστε όσο θέλετε, στο τέλος θα αναγνωρίσετε την ορθότητα του αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tι κρύβεται πίσω από την επιθυμία μας για αλμυρές τροφές;



Έξι λόγοι που σας πιάνει λιγούρα για κάτι αλμυρό


Τι κρύβεται πίσω από την επιθυμία μας για αλμυρές τροφές; | vita.gr
Αν έχετε παρατηρήσει ότι ξαφνικά αρπάζετε μια σακούλα με πατατάκια και άλλα αλμυρά σνακ, τότε ίσως συμβαίνει κάτι στον οργανισμό σας, εκτός της επιθυμίας σας να γευτείτε κάτι που περιέχει αλάτι. Η λιγούρα για αλάτι μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, από την αφυδάτωση μέχρι το στρες και το προεμμηνοροϊκό σύνδρομο.
Σε γενικές γραμμές, η αλμυρή γεύση μπορεί να είναι εθιστική και ως άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι εκ φύσεως να τη λαχταρούμε. Επομένως, αν δεν προσλαμβάνουμε αρκετό αλάτι, ο οργανισμός μας εκδηλώνει συμπτώματα ώστε να μας οδηγήσει να το αναζητήσουμε.
Ορίστε οι πιο συνηθισμένες αιτίες που κρύβονται πίσω από την επιθυμία σας να φάτε κάτι αλμυρό.

1. Είστε αφυδατωμένη

Η αφυδάτωση κρύβεται πίσω από τις λιγούρες για διάφορες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών. Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού προκαλούν δίψα στον οργανισμό, επομένως μπορεί να είναι ένα σήμα ότι χρειάζεστε νερό. Άλλωστε, ορισμένες φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα.

2. Προπονήστε έντονα

Όταν ιδρώνετε, μειώνονται τα αποθέματα νατρίου στον οργανισμό σας. Επομένως, μετά από μια σκληρή προπόνηση κατά την οποία χάσατε πολύ ιδρώτα, ο οργανισμός σας θα χρειαστεί να αναπληρώσει την ποσότητα νατρίου. Η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε αυτό είναι να ζητήσει αλάτι, ειδικά αν γυμνάζεστε σε ένα περιβάλλον με υγρασία ή για περισσότερο από μία ώρα.
Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύετε την απώλεια νατρίου εξαιτίας του ιδρώτα με την αφυδάτωση που αναφέραμε παραπάνω. Η διαφορά είναι ότι στη μία περίπτωση  χρειάζεστε νάτριο, ενώ στην άλλη νερό.

3. Έχετε πολύ άγχος

Όταν βιώνετε μια στρεσογόνα περίοδο, ο οργανισμός σας δεν αντιδρά μόνο πνευματικά και ψυχολογικά, αλλά και σωματικά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιθυμείτε αλμυρές τροφές. Αντιμετωπίστε το θέμα από τη ρίζα του και την επόμενη φορά που θα έχετε λιγούρα για κάτι αλμυρό, προσπαθήστε να διαχειριστείτε με έναν πιο υγιή τρόπο το άγχος σας.

4. Αντιμετωπίζετε προεμμηνοροϊκό σύνδρομο

Αν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε λαχτάρα για αλμυρά σνακ μόνο όταν περιμένετε ή έχετε περίοδο, δεν είστε η μόνη- πολλές γυναίκες έχουν λιγούρες αυτές τις ημέρες. Η επιθυμία για κάτι αλμυρό κατά τη διάρκεια του προεμμηνοροϊκού συνδρόμου είναι μια πραγματική κατάσταση, για την οποία ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές και διακυμάνσεις. Αν αντιμετωπίζετε κατακράτηση υγρών, πρησμένα χέρια ή ευαισθησία στο στήθος σας κατά τις ημέρες της περιόδου σας, προτιμήστε το νερό αντί των αλμυρών σνακ, προκειμένου να ανακουφίσετε τα συμπτώματα.

5. Η δίαιτά σας περιλαμβάνει ήδη πολύ αλάτι

Μερικές φορές οι λιγούρες μας συνδέονται άμεσα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν έχετε επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν έχετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Όταν έχετε συνηθίσει σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο, είναι φυσικό να το αναζητάτε. Δοκιμάστε να προσθέσετε στα πιάτα σας μυρωδικά και μπαχαρικά αντί για έξτρα αλάτι.

6. Το έχει ανάγκη ο οργανισμός σας

Ο οργανισμός μας χρειάζεται νάτριο για να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας και να επηρεάσει τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών. Ίσως νομίζετε ότι το αλάτι και το νάτριο είναι το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είναι. Το νάτριο αποτελεί συστατικό του επιτραπέζιου αλατιού, αλλά εντοπίζεται και σε άλλα τρόφιμα.
Τη μακρινή εποχή που η αναζήτηση τροφής ήταν ο μοναδικός τρόπος απόκτησης φαγητού, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν πηγές νατρίου στη φύση (ακόμα είναι). Όταν ο οργανισμός μας βρει μια τροφή με αλάτι, μας στέλνει σήμα να φάμε περισσότερο από αυτό, επειδή είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή μας.
Στη σύγχρονη εποχή, δεν αναζητούμε την τροφή μας στη φύση αλλά τη βρίσκουμε έτοιμη στο σούπερ μάρκετ, όπου είναι διαθέσιμα αμέτρητα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ωστόσο, ο οργανισμός μας είναι ακόμη προγραμματισμένος να το αναζητά.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία : Θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ

Το σημείο – κλειδί, το οποίο διαφοροποιεί αυτή την επιστολή από τις περισσότερες που είχε στο παρελθόν καταθέσει η Άγκυρα, είναι ότι διεκδικεί δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ακόμη και δυτικά του ορίου του 28ου μεσημβρινού, αμφισβητώντας ευθέως όχι μόνο την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελορίζου αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία : Θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ | tanea.gr

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2019

Τη βεντάλια των παράνομων διεκδικήσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά σε επίσημο βήμα, ξεδιπλώνει η Τουρκία επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στη μοιρασιά της ενεργειακής πίτας της περιοχής.
Η Άγκυρα με νομιμοφανείς διαδικασίες θέτει τα θεμέλια της Γαλάζιας Πατρίδας και τα φέρνει εντός των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για επιστολή που κατατέθηκε στις 13 Νοεμβρίου στον ΟΗΕ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που απέρριψε ως παράνομους τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
Το σημείο – κλειδί, το οποίο διαφοροποιεί αυτή την επιστολή από τις περισσότερες που είχε στο παρελθόν καταθέσει η Άγκυρα, είναι ότι διεκδικεί δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες ακόμη και δυτικά του ορίου του 28ου μεσημβρινού, αμφισβητώντας ευθέως όχι μόνο την επήρεια του συμπλέγματος του Καστελορίζου αλλά και αυτή των Δωδεκανήσων!
Με την εν λόγω επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω του τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρίογλου, η Τουρκία επιχειρεί να συμπεριληφθούν ολοκληρωμένα όλες οι θέσεις που έχει προβάλει στο παρελθόν κυρίως μετά το 2003 (όταν υπήρξε η πρώτη τουρκική αντίδραση στην Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου) και οι οποίες μέσω αυθαίρετων και μονομερών ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, θα οδηγούσαν στην υφαρπαγή ολόκληρης της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία επιμένει σε πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δηλώνει ότι έχει «απαράγραπτα» δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα δυτικά των ακτών της Κύπρου, έξω από τα στενά όρια των χωρικών υδάτων της.
Ουσιαστικά η Τουρκία επιχειρεί να… «αγκαλιάσει» μια περιοχή που όχι μόνο επικαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ , αλλά «εξαφανίζει» και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βάσει της λεγόμενης επήρειας που έχουν όχι μόνο το Καστελόριζο και η Στρογγύλη, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Ανατολική Κρήτη.

Ipso facto και ab initio

Παράλληλα, κάνει επίσης λόγο για ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του 32ου μεσημβρινού. Απορρίπτει, δε, τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση στις 25 Απρίλη και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως το αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.
Οι αιτιάσεις της Άγκυρας συνοδεύονται από ισχυρισμούς όπως ότι το Κυπριακό «δεν είναι θέμα εισβολής ή κατοχής».
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Σινιρλίογλου, «οι Ελληνοκύπριοι εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα».

Τι λέει για την Αμμόχωστο

Σχετικά με την Αμμόχωστο και την περιοχή-φιλέτο Βαρώσι, σημειώνει πως η Τουρκία γνωρίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η επιστημονική εγγραφή πραγματοποιείται από τις «τουρκοκυπριακές αρχές».
Παράλληλα, ισχυρίζεται πως οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στις περιουσίες τους».
Ο Σινιρλίογλου ζητά η επιστολή και το παράρτημά της «να κυκλοφορήσουν ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 41 και 74 της ημερήσιας διάταξης και να δημοσιευθούν στον δικτυακό χώρο της Διεύθυνσης Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin», σε μια απόπειρα να καταγραφούν στο επίσημο όργανο καθορισμού του Δικαίου της Θάλασσας οι τουρκικές αιτιάσεις.

Η Ελλάδα που δεν αναφέρεται, αλλά φωτογραφίζεται…

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη επιστολή του, με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019, ο κ. Σινιρλίογλου είχε ξανακάνει αναφορά στο γεγονός ότι τα απώτατα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή μπορούν να εκτείνονται προς τα δυτικά πέραν του 28ου μεσημβρινού. Η ανησυχία όμως της Αθήνας εμφανίζεται πλέον αυξημένη διότι στο παρασκήνιο υπάρχει εντονότατη ανησυχία για πιθανές εξελίξεις στο μέτωπο των συνομιλιών της Άγκυρας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου.
Η επιστολή είναι πολύ προσεκτικά γραμμένη. Κι αν σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τις πάγιες και γνωστές θέσεις, σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία «φωτογραφίζεται» αλλά δεν αναφέρεται ονομαστικά στο παράρτημα Δ της επιστολής, τονίζεται ότι «η Τουρκία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της να καταθέσει περαιτέρω γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού, οι οποίες εκτείνονται ως τα απώτατα όρια των χωρικών υδάτων νησιών με έναντι ακτές στη Μεσόγειο, δεδομένου ότι τα νησιωτικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν δύνανται να επηρεάσουν ή να αποκόψουν την προβολή της τουρκικής ακτογραμμής ή της υφαλοκρηπίδας». Είναι ξεκάθαρο με τη διατύπωση αυτή ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει καμία άλλη ζώνη στα νησιά πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, εξ’ ου και η απάντηση της Αθήνας ότι «τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες, όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη».
Η Άγκυρα μάλιστα προχωρά στην κατάθεση συντεταγμένων σε σχέση με αυτή που εκείνη θεωρεί ότι είναι η μέση γραμμή μίας πιθανής μελλοντικής της οριοθέτησης με την Αίγυπτο, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε σχέση με μία μελλοντική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδος – Αιγύπτου. Επιπλέον, στο σχετικό παράρτημα Β με τις συντεταγμένες που αφορούν σε μία τουρκοαιγυπτιακή οριοθέτηση, σημειώνεται ότι αυτές θα μπορούσαν να επαναξιολογηθούν ή και να μεταβληθούν με βάση την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης με άλλα κράτη με παρακείμενες ή έναντι ακτές καθώς και με την εφαρμογή ενός συστήματος ευθείων γραμμών βάσης ή και με τη άσκηση από την Τουρκία του δικαιώματος των ιστορικών κόλπων όπως αυτό προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο.
Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι η Άγκυρα επιδιώκει να αποτρέψει τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής από κινήσεις που θεωρεί ότι πλήττουν τα συμφέροντά της. Παράλληλα δε, τονίζει ότι η αρχή της μέσης γραμμής πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όπου δεν επηρεάζει οριοθέτηση με βάση την ευθιδικία.

«Αυθαίρετοι οι ισχυρισμοί» λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Αβάσιμους και αυθαίρετους χαρακτηρίζει η Αθήνα τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες, όπως αυτοί εκφράστηκαν με την επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.
Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΞ καλεί την Άγκυρα να μεταβάλει τη στάση της και να σεβαστεί του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
«Η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΞ το οποίο υπογραμμίζει ότι θα απαντήσει σε κατάλληλο χρόνο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.
Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.
Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.
Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.
Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.
Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Γιορτάζουν Σήμερα, Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2019

Γιά να μαθαίνουμε: Γουίνστον Τσόρτσιλ, Winston Leonard Spencer-Churchill



Γουίνστον Τσόρτσιλ





Γουίνστον Τσόρτσιλ
Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ ήταν άγγλος πολιτικός, στρατιωτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1953 για το πεντάτομο έργο του «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος». Έμεινε στην ιστορία ως ο «πατέρας της νίκης» για τη σημαντική συμβολή του στη συμμαχική επικράτηση στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για 9 χρόνια (1940-1945, 1951-1955). Το 2002 σε δημοψήφισμα του BBC ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών.
Ο Γουίνστον Λίοναρντ Σπένσερ-Τσέρτσιλ (Winston Leonard Spencer-Churchill) – Τσώρτσιλ ή Τσόρτσιλ επικράτησε να λέγεται στα ελληνικά – γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874 στο ανάκτορο Μπλένιμ της Οξφόρδης. Γόνος εύπορης οικογένειας ευγενών, ήταν ο δευτερότοκος γιος του πολιτικού Ράντολφ Τσόρτσιλ και της αμερικανίδας Τζένι Τζέρομ, κόρης του Λέοναρντ Τζέρομ, τραπεζίτη και ιδιοκτήτη των Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των διεθνών συσχετισμών στη μεταπολεμική περίοδο και συνάρπαζε τα πλήθη, υπήρξε από κακός έως μέτριος μαθητής και χρειάστηκε να δώσει εξετάσεις δύο φορές για να περάσει μετά βίας στη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ (1892). Σύντομα, εν τούτοις, ο νεαρός Γουίνστον έγινε η πιο ξεχωριστή φυσιογνωμία της τάξης του και αποφοίτησε όγδοος σε σύνολο εκατόν πενήντα σπουδαστών.
Στα 21 του χρόνια έγινε αξιωματικός του ιππικού και στρατιωτικός παρατηρητής. Τα αμέσως επόμενα χρόνια τον βρίσκουν να έχει ενταχθεί στα βρετανικά στρατεύματα των Ινδιών, της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής, εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα πολεμικού ανταποκριτή. Η πρώτη του απόπειρα να διεκδικήσει βουλευτική έδρα ως υποψήφιος των Συντηρητικών το 1899 στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία.
Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ δεν το έβαλε κάτω κι ένα χρόνο αργότερα κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, από το οποίο διαφωνώντας θα αποχωρήσει το 1904 για να ενταχθεί στους Φιλελευθέρους. Η παρουσία του στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι έντονη και χαρακτηρίζεται από σχολαστικά προπαρασκευασμένους λόγους, που αναδεικνύουν τη ρητορική του δεινότητα.
Το μεταρρυθμιστικό του πνεύμα θα επιβεβαιωθεί σε περισσότερους από έναν τομείς (ως υφυπουργός Αποικιών και ως υπουργός Εμπορίου και Εσωτερικών), ενώ ως υπουργός Εφοδιασμού το 1917 εργάζεται για τη μαζική παραγωγή αρμάτων που κρίνουν ως ένα βαθμό την τελική επιτυχή έκβαση του A’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προηγουμένως, είχε παραιτηθεί από το αξίωμα του λόρδου του Ναυαρχείου, δεχόμενος επικρίσεις για την αποτυχημένη εκστρατεία των Δαρδανελίων (1915), που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες της Κοινοπολιτείας.
Η πρώτη μεγάλη περίοδος αφοσίωσής του στη συγγραφή (1922-1924) ξεκινά μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του Λόιντ Τζορτζ. Για δέκα χρόνια παραμένει απλό μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας επιστρέψει στο Συντηρητικό Κόμμα, και δημοσιεύει πλήθος έργα του. Την εποχή εκείνη δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να επισημαίνει τους κινδύνους επικράτησης των Ναζιστών στη Γερμανία. Η συνάντηση του Γουίνστον Τσόρτσιλ με το πεπρωμένο του, όπως ο ίδιος λέει, δεν γίνεται παρά όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μία πραγματικότητα και η πασιφιστική κυβέρνηση Τσάμπερλεν καταρρέει. Από μία υποσημείωση σε κάποιο ιστορικό βιβλίο, το όνομα Τσόρτσιλ θα γραφτεί με ολόχρυσα γράμματα στις χρυσές δέλτους της ιστορίας.
Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων (αξίωμα που ανέλαβε στις 10 Μαΐου 1940) ξεκαθαρίζει στους συμπατριώτες του: «Δεν έχω τίποτε να σας προσφέρω, εκτός από αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Και θέτει ως μοναδικό στόχο της κυβέρνησής του την ολοκληρωτική νίκη επί του εχθρού. Σε δύσκολες στιγμές κατορθώνει να ανεβάσει το κλονισμένο ηθικό των συμπατριωτών του και καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου να χτίσει καλές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ.
Η συμμαχία Βρετανίας, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης θεμελιώνεται το 1942 και χαράσσεται κοινή πολεμική προσπάθεια, η οποία οδηγεί τελικά στη νίκη επί των δυνάμεων του Άξονα το 1945. Αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, ο Τσόρτσιλ παρεμβαίνει ανοικτά το 1944 εναντίον του ΕΑΜ και συμβάλλει στη σύναψη των συμφωνιών του Λιβάνου (20 Μαΐου) και της Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου). Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου), υποστηρίζει ενόπλως τις κυβερνητικές δυνάμεις. Έρχεται ο ίδιος στην Αθήνα και καθορίζει την έκβαση της εμφύλιας αναμέτρησης των «Δεκεμβριανών».
Το Φεβρουάριο του 1945 ο Γουίνστον Τσόρτσιλ παίρνει μέρος στη Διάσκεψη της Γιάλτας και αποφασίζει μαζί με τους Ρούζβελτ και Στάλιν την κατανομή των περίφημων «σφαιρών επιρροής» στο μεταπολεμικό κόσμο. Μολονότι θεωρείται μεγάλος ηγέτης σε καιρό πολέμου, δεν κρίνεται ο κατάλληλος για να οικοδομήσει μία καλύτερη Βρετανία σε καιρό ειρήνης. Η ευκολία του να αλλάζει κόμματα δεν του συγχωρείται. Αλλά ακόμη και όταν χάνει τις εκλογές του 1945, παραμένει ο σφριγηλός ηγέτης που εργάζεται για τον συνασπισμό δυτικών χωρών (αργότερα ΝΑΤΟ). Σε ηλικία 77 ετών, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στις εκλογές του 1951, για να παραιτηθεί τέσσερα χρόνια αργότερα και να λάβει τα τελευταία χρόνια της ζωής του πολλές υψηλές τιμητικές διακρίσεις.
Από τη βουλευτική του, όμως, ιδιότητα δεν παραιτείται, παρά μόνο λίγο πριν από το τέλος της ζωής του, τον Ιούλιο του 1964. Θα πεθάνει έξι μήνες αργότερα, χτυπημένος από εγκεφαλικό, στις 24 Ιανουαρίου 1965, και θα αναπαυθεί στο χωριό Μπλάντον της Οξφόρδης, κοντά στη γενέτειρά του. Από το 1908 ήταν νυμφευμένος με την Κλημεντίνη Χόζιερ, με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά.
© SanSimera.gr

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Μανώλης Γλέζος


Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2019

Εξιτήριο πήρε από το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ ο Μανώλης Γλέζος. Όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, «σήμερα (Παρασκευή) τις απογευματινές ώρες, εξήλθε του νοσοκομείου ο κ. Μανώλης Γλέζος σε καλή γενική κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Γλέζος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο για έλεγχο νευρολογικής πάθησης, η οποία ελέγχθηκε ταχέως. Λόγω του καρδιολογικού ιστορικού του, κρίθηκε σκόπιμη η παρακολούθησή του στην καρδιολογική μονάδα.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Τέλος εποχής: Η βασίλισσα Ελισάβετ παραιτείται – Ρόλο αντιβασιλέα αναλαμβάνει ο Κάρολος


Προσεχώς θα δούμε κατά πόσο και πότε θα επαληθευτεί το σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Sun» σύμφωνα με το οποίο η βασίλισσα Ελισάβετ σε 18 μήνες από σήμερα, οπότε και θα γιορτάσει τα 95α γενέθλιά της θα παραιτηθεί, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον πρίγκιπα Κάρολο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχει έντονη φημολογία περί αναβάθμισης του Καρόλου σε «σκιώδη βασιλέα» ή ακόμα και σε αντιβασιλέα.
Ο 71χρονος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, ο οποίος θεωρείται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση για απομάκρυνση του αδερφού του πρίγκιπα Άντριου από το παλάτι, μετά την αποτυχημένη συνέντευξή του στο BBC έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για τη θέση.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τα 95 έτη ήταν η ηλικία στην οποία αποχώρησε από το προσκήνιο και ο δούκας του Εδιμβούργου πρίγκιπας Φίλιππος. Επίσης προσθέτει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ περιόρισε τις επίσημες δημόσιες εμφανίσεις της, από 332 το 2016 σε 283 το 2018.
Η μακροβιότερη βασίλισσα
Ετσι η αλλιώς η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα, με θητεία 66 έτη.
Ήταν 2 Ιουνίου του 1953 όταν η Ελισάβετ ΙΙ, στέφθηκε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλικία μόλις 27 ετών.

Κι αυτό παρόλο που δεν αναμενόταν… να γίνει βασίλισσα καθώς κατά τη διάρκεια βασιλείας του παππού της, βασιλιά Γεώργιου Ε’,  κατείχε την τρίτη θέση στη σειρά της διαδοχής στο θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης.
Στις 20 Ιανουαρίου του 1936, ο θάνατος του παππού της οδήγησε στον θρόνο τον θείο της ως Εδουάρδο Η΄, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 11 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου μετά την κρίση που ξέσπασε ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στη δύο φορές διαζευγμένη Γουάλις Σίμπσον.
Η αναπάντεχη παραίτηση είχε ως αποτέλεσμα ο πατέρας της Ελισάβετ, Αλβέρτος να στεφθεί βασιλιάς με το όνομα Γεώργιος ΣΤ΄ τον Μάιο του 1937 και εκείνη να γίνει διάδοχος του θρόνου. Αν οι γονείς της αποκτούσαν ένα γιο, κάτι που δεν έγινε, η Ελισάβετ θα έχανε την πρώτη θέση της διαδοχής.
Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ  Ελισάβετ και  Φίλιππος βρισκόταν  στην Κένυα, ο βασιλιάς πέθανε.


Στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, έγινε η ενθρόνιση της Ελισάβετ. Ηταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.


Την ημέρα της στέψης μία χρυσή άμαξα με οκτώ γκρίζα άλογα οδήγησε τη βασίλισσα και τον σύζυγο της, δούκα του Εδιμβούργου, από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Στο δρόμο για την τελετή της στέψης η βασίλισσα φορούσε το δεύτερο στέμμα της, το “διάδημα του έθνους του Γεωργίου Δ’, κατασκευασμένο το 1820 και διακοσμημένο με 1333 διαμάντια και 169 μαργαριτάρια που σχηματίζουν σχέδια με τριαντάφυλλα, τριφύλλια και αγκάθια, τα σύμβολα της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Σκωτίας.
Το φόρεμα της βασίλισσας δια χειρός Norman Hartnell ήταν κατασκευασμένο από λευκό σατέν και κεντημένο με τα εμβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας σε χρυσό και ασημένιο νήμα.
Η στέψη  διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. Ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν το πρώτο παιδί που είδε τη στέψη της μητέρας του ως μονάρχη. Η πριγκίπισσα Άννα δεν ήταν παρούσα καθώς ήταν  πολύ μικρή.
Την τελετή  παρακολούθησαν 27 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ 11 εκατομμύρια την άκουσαν στο ραδιόφωνο.

«Oχι» Πρίντεζη, Παπανικολάου και Κόνιαρη στην Εθνική για το Προολυμπιακό Τουρνουά λόγω Πιτίνο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με επιστολή τους στην ΕΟΚ οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου και Αντώνης Κόνιαρης ενημέρωσαν πως ουσιαστικά δεν πρόκειται να είναι μέλη της Εθνικής στο Προολυμπιακό Τουρνουά.
Οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού ισχυρίζονται ότι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τον Ρικ Πιτίνο πως δεν θα είναι προπονητής στον Παναθηναϊκό ή κάποια άλλη ομάδα και μετά την συμφωνία του Αμερικανού προπονητή με τους «πράσινους» δεν θέλουν να βρεθούν στην μέση της διαμάχης.
Ουσιαστικά επιρρίπτουν τις ευθύνες τόσο στον Πιτίνο, όσο και στην ΕΟΚ για τους χειρισμούς της στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και για το παρελθόν (υπόθεση συμφωνίας Γιαννάκη-Ολυμπιακού το 2008, όταν ήταν στον πάγκο της Εθνικής).
Αναμένεται η αντίδραση της άλλης πλευράς, ωστόσο αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται τώρα, η Εθνική θα παραταχθεί στην Βικτόρια του Καναδά δίχως δύο βασικά στελέχη και δυνάμει ένα τρίτο που ήταν στην προεπιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πηγή: sport-fm.gr