Του Μανώλη Κοσμά Αντωνόπουλου, δικηγόρου Αθηνών
Η Φωτεινή από την Πάτρα παντρεύτηκε το 1970 έναν συγχωριανό της, ήταν τότε 20 χρονών. Αμέσως μετά τον γάμο έφυγαν για την Αυστραλία, είχαν και συγγενείς εκεί, μετανάστες. Εργάστηκαν, απέκτησαν και δύο παιδιά, το πρώτο το 1973, το δεύτερο το 1976. Είχαν ανοίξει οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Πατρέων, καταχωρήθηκαν και τα παιδιά τους σ’ αυτήν. Με την απλο- ποίηση του 2000 απέκτησαν και οι τέσσερις ειδικό εκλογικό αριθμό και περιλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο της Αχαΐας. Στην Αυστραλία, στο Σίδνεϊ, υπήρχαν πολλοί συμπατριώτες, είχαν σχολεία, εκκλησίες, οργάνω- ναν γιορτές και παρελάσεις στις εθνικές επετείους, σημαίες και κλαρίνα. Όταν πήγαιναν να τραγουδή- σουν η Μαρινέλλα και ο Μητροπάνος γινόταν το αδιαχώρητο. Τα παιδιά της σπούδασαν και εργά- ζονται σε καλές δουλειές. Κάθε Κυριακή τηλεφω- νούσαν σε συγγενείς στην Πάτρα, έγινε συνήθεια, να μάθουν από πρώτο χέρι νέα της οικογένειας και της πατρίδας.
Στην πατρίδα η Φωτεινή ήλθε τα τελευταία 20 χρόνια 10 φορές, κάθε δύο χρόνια, καλοκαίρι – φθινόπωρο, έμενε δύο μήνες κάθε φορά. Μάλιστα, μία επίσκεψη συνέπεσε με εθνικές εκλογές και ψήφισε, είχε γνώμη για τα πράγματα. Στο εκλογικό τμήμα, το 9ο δημοτικό σχολείο, βρέθηκε εύκολα το όνομά της στον κατάλογο, η Εφορευτική της έδωσε φάκελο και ψηφοδέλτια. Σε άλλες εκλογές δεν ψή- φισε γιατί για να έλθει έπρεπε να δαπανήσει 4.000 δολάρια Αυστραλίας, πολλά λεφτά, ήταν και ξαφνι- κές πολλές φορές οι εκλογές και όχι καλοκαίρι. Πριν από 20 χρόνια ήταν υποψήφιος ένας εξάδελφός της, καλό παιδί και σπουδαγμένος, δεν μπό- ρεσε να τον ψηφίσει.
Τελευταία, τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να μπορεί να ψηφίσει από το Σίδνεϊ. Αλλά, βάζουν πε- ριορισμούς: Τα τελευταία 35 χρόνια να έχει μείνει στην Ελλάδα 2,5 χρόνια. Τα μέτρησε, δεν βγαίνουν. Κι αν έβγαιναν, πώς να το αποδείξει αφού έχει χάσει τα παλιά διαβατήρια; Με ένορκες βεβαιώσεις; Κι ακόμη, να έχει ΑΦΜ. Η Φωτεινή έχει ΑΦΜ, δώρησε πριν από 10 σε μία ανηψιά της ένα χωράφι με ελιές. Αλλά δεν κάνει δηλώσεις στην εφορία, δεν έχει εισοδήματα εδώ. Επομένως, η Φωτεινή δεν θα μπορεί να ψηφί- ζει από το Σίδνεϊ επειδή τα κόμματα παραβιάζουν το Σύνταγμα!!!
Το Σύνταγμα δεν θέτει περιορισμούς, όσοι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια εγγράφον- ται στους εκλογικούς καταλόγους, τίποτε άλλο. Για να ψηφίσει η Φωτεινή στις επόμενες εκλο- γές, πρέπει να πάρει το αεροπλάνο και να δαπανή- σει 4.000 δολάρια. Αν έλθει, στο εκλογικό τμήμα δεν θα την ρωτήσουν ούτε πόσα χρόνια ήταν στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, ούτε αν έχει ΑΦΜ. Αρκεί που είναι γραμμένη στον εκλογικό κατάλογο. Και μπορεί να είναι μέλος της εφορευτικής επιτρο- πής κάποιο ανηψάκι της. Η Φωτεινή θα παριστάνει τη “θεία από την Αυστραλία”. Υπάρχει όμως λύση, σκέφτεται η Φωτεινή: Τα πολιτικά κόμματα της πατρίδας να συγκεντρώσουν ένα κεφάλαιο, από τα χρήματα που παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, την επιχορήγηση που λένε, με συμμετοχή σε αυτό το κεφάλαιο ανάλογη με το εκλογικό τους ποσοστό, να ιδρύσουν μία αε- ροπορική εταιρεία “ekloges airlines” και να μετα- φέρουν τους ψηφοφόρους δωρεάν για την Κυριακή των εκλογών. Αφού προηγουμένως περά- σουν από τα εκλογικά κέντρα των κομμάτων που θα ανοίγουν κάθε φορά στο Σίδνεϊ, στελεχωμένα με υπαλλήλους των κομμάτων.
Για τη δουλειά που γνωρίζουν καλά: μικρορουσφέτια και σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Να μην προκύψει ντε και αλλοίωση του αποτελέσματος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου