Σταυρόπουλος Λάμπρος
Τι προβλέπουν οι εννέα διατάξεις του Συντάγματος που αναθεωρούνται – Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική δίωξη των υπουργών (άρθρο 86 παρ. 3) συγκέντρωσε την μεγαλύτερη πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Επί συνόλου 297 ψηφισάντων (απουσίαζαν τρεις βουλευτές: Ν. Φίλης, Εμ. Θραψανιώτης και Αθ. Παφίλης) η συγκεκριμένη κοινή πρόταση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 274 «ναι» και 23 «παρών» (καμία αρνητική ψήφος). Ευρύτατη πλειοψηφία συγκέντρωσε και η πρόταση για την θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (254 «ναι», 32 «όχι» και 11 «παρών»), ενώ την στήριξη όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ είχε η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των εκτός επικρατείας εκλογέων (212 «ναι», 84 «όχι» και ένα «παρών»).
Η πρόταση της πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ψηφίστηκε τελικά μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ (158 «ναι», 139 «όχι»), ενώ ευρεία σύγκλιση καταγράφηκε και για την θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (190 «ναι», 107 «όχι»).
Όσον αφορά τον περιορισμό του βουλευτικού ακαταδίωκτου (ασυλία) συγκέντρωσε 179 «ναι», 117 «όχι» και ένα «παρών», ενώ η σύσταση εξεταστικών επιτροπών από την μειοψηφία έλαβε 189 «ναι», 94 «όχι» και 14 «παρών.
Με τις ίδιες ψήφους εγκρίθηκε και η πρόταση για τα στρατιωτικά δικαστήρια, ενώ για την επιλογή των μελών των ανεξάρτητων αρχών ψήφισαν 158 «ναι» και 139 «όχι».
Οι εννέα διατάξεις του Συντάγματος που αναθεωρούνται προβλέπουν τα εξής:
- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (άρθρο 21, παρ. 1). «Το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
- Απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις εκλογές (άρθρο 32, παρ. 4). Για την ανάδειξή του προβλέπονται ψηφοφορίες με πλειοψηφίες 200, 200, 180, 151 και στην ακραία περίπτωση σχετική πλειοψηφία ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων την πρώτη φορά (αποσύρθηκε η πρόβλεψη για τον πρεσβύτερο σε περίπτωση νέας ισοψηφίας)
- Διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών (άρθρο 54, προσθήκη παρ. 4).
- Αυστηροποίηση του πλαισίου για την ασυλία του βουλευτή (άρθρο 62). Η ασυλία περιορίζεται μόνον για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
- Αναγνώριση του δικαιώματος της μειοψηφίας να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής (άρθρο 68, παρ. 2). Προβλέπεται η δυνατότητα να συστήνονται δυο εξεταστικές ανά κοινοβουλευτική περίοδο (με 120 ψήφους).
- Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (άρθρο 73, προσθήκη παρ. 6). Η πρόταση της αντιπολίτευσης έγινε δεκτή από την πλειοψηφία. Απαιτείται η υπογραφή 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου και προβλέπονται δυο προτάσεις νόμου ανά κοινοβουλευτική περίοδο με εξαίρεση θέματα δημοσιονομικά, εξωτερική πολιτικής και εθνικής άμυνας.
- Κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ. 3 για την ποινική δίωξη των υπουργών με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην πρότασή του να συμπεριληφθεί ερμηνευτική δήλωση για την αποφυγή παραγραφής αδικημάτων δωροδοκίας πολιτικών που τελέστηκαν επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων τους.
- Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστών με τους τακτικούς δικαστές (άρθρο 96 παρ. 5).
- Διευκόλυνση της εκλογής Ανεξάρτητων Αρχών (άρθρο 101Α, παρ. 2). Η επιλογή τους θα γίνεται με πλειοψηφία 3/5 από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου