ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Δύο νέες νομοτεχνικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαρκούς και έντονης προσπάθειάς της να βρεθεί η ευρύτερη δυνατή σύγκληση και πλειοψηφία κατά την ψήφιση του νομοθετήματος την προσεχή Τετάρτη.
Δύο νέες νομοτεχνικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους προωθεί σήμερα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαρκούς και έντονης προσπάθειάς της να βρεθεί η ευρύτερη δυνατή σύγκληση και πλειοψηφία κατά την ψήφιση του νομοθετήματος την προσεχή Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην κατεύθυνση άμεσης ή και έμμεσης ικανοποίησης ορισμένων από τα αιτήματα-προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος προτείνει σήμερα τρεις από τους 15 βουλευτές του ψηφοδελτίου Επικρατείας να είναι πρόσωπα από την Διασπορά και ένας εξ αυτών στις τρεις πρώτες θέσεις.
Παράλληλα, προωθεί μέτρο ελέγχου διαδικασιών από διακομματική Επιτροπή.
Για «θετικές βελτιώσεις» μίλησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Κατρούγκαλος. «Το κλίμα είναι πολύ θετικό. Εμείς ανταποκρινόμαστε με ανοιχτό πνεύμα», σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Νωρίτερα, σε δυσχερή θέση είχαν βρεθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στη Βουλή, καθώς κατά την διαδικασία ακρόασης εκπροσώπων των ομογενών για το ζήτημα της διευκόλυνσης της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού, οι γνωστές θέσεις τους για την επιβολή περιορισμών συνάντησαν την διαφωνία όλων.
Τόσο εκείνοι οι εκπρόσωποι που κατάφεραν, παρά το περιορισμένο των χρονικών περιθωρίων κλήσης τους να έρθουν από τις χώρες όπου διαμένουν, όσο και –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εκείνοι που δεν παρέστησαν αλλά έστειλαν υπομνήματα, ζήτησαν συγκεκριμένα να αρθούν οι προαναφερθέντες περιορισμοί, ώστε να μην αποκλειστούν σε πολύ μεγάλα ποσοστά (ακούστηκεν 70% έως 80%) των Ελλήνων που ζουν εκτός της Επικράτειας από το δικαίωμα να ψηφίζουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να έρθουν στην Ελλάδα.
Στις τοποθετήσεις τους άπαντες ζήτησαν να μην στερηθούν το δικαίωμα της επιστολικής ή και της ηλεκτρονικής ψήφου, προφανώς επηρεασμένοι από τις εξελίξεις εκτός Ελλάδος. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι καθιστά απαγορετυικό το δικαίωμα για πολλούς ο περιορισμός που τίθεται ως προς την απόδειξη διετούς παρουσίας τους στη χώρα κατά την τελευταία 35ετία. «Πρέπει να τα βρείτε μεταξύ σας τα κόμματα», ειπώθηκε μεταξύ άλλων πολλές φορές.
«Εχετε δίκιο σε όσα είπατε. Θέση της ΝΔ ήταν και είναι χωρίς καμία διάκριση, εξαίρεση προϋπόθεση, και με επιστολική ψήφο να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες στο εξωτερικό» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Π.Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας ότι κοντά στις θέσεις αυτές είναι επίσης το ΚΙΝΑΛ και η Ελ. Λύση. «Αλλά, 200 ψήφους δεν είχαμε, και το Σύνταγμα λέει ότι χριεάζονται για να ψηφιστεί ο νόμος. Αν επιμέναμε σε αυτό που περιγράφετε και θεωρώ σωστό, δεν θα ψήφιζε ούτε ένας. Το δίλημμα ήταν κανείς ή έστω και κάποιοι», συμπλήρωσε για να προσθέσει: «Ελίζω την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε μήνυμα ενότητας όλων των Ελλήνων. Η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους, οι Ελληνες ενωμένοι σε ένα περιβάλλον μεγάλης ρευστότητας». Σε νέες επισημάνσεις δε ότι πρέπει να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να αρθούν οι περιορισμοί, επαναλαμβάνοντας το κριτήριο περί 200 ψήφων, υπογράμμισε πως οι εκκλήσεις πρέπει να γίνουν προς τα άλλα κόμματα.
«Το κόμματα που διαφωνούν, ας μην παραμείνουν στην διαφωνία τους», αντέδρασε εκπρόσωπος ελληνικής κοινότητας.
«Αν υπάρχει διάθεση από άλλες πλευρές, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τα πάντα», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν οι κ. Στ. Ταμβάκης πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Χρ. Πασσάς από το προεδρείο ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας, Α. Ασημακόπουλος από το Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, Γ.Βαλασκαντζής από την Κοινότητα Αιθιοπίας και ο γιατρός Γ. Αθανασιάδης από την Διασπορά.
«Κι εμείς θέλουμε να έχουν φωνή, ψήφο και δικαίωμα εκλέγεσθαι οι Ελληνες εξωτερικού. Θέλαμε πέντε εκλογικές περιφέρειες και καθολικό δικαίωμα συμμετοχής με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέσαμε εξ αρχής και θα οδηγεί σε αδιάβλητη διαδικασία» περιορίστηκε να αναφέρει ο κ. Γ. Κατρούγκαλος.
«Αν δεν έμπαιναν τα κριτήρια, θα πηγαίναμε σε αλλοίωση εκλογικού σώματος» τόνισε μεταξύ άλλων εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Δελλής.
«Το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ έλεγε πάντα να βρεθούν τρόποι να εκφράζεται ανεμπόδιστα οι Ελληνες της διασποράς», είπε η κυρία Ευγγελία Λιακούλη.
«Πρέπει όλοι οι εκτός Ελλάδος Ελληνες, οπωσδήποτε να τους διευκολύνουμε να ψηφίζουν» είπε ο Αντ. Μυλωνάκης (Ελλ. Λύση). Στην πρόταση του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε η κυρία Φωτεινή Μπακαδήμα.
Μετά το τέλος της ακρόασης φορέων, σήμερα νωρίς το απόγευμα θα γίνει σε νέα συνεδρίαση συζήτηση επί των άρθρων. Η τελική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα γίνει την Δευτέρ, ενώ προγραμματίζεται η ψήφιση του σχεδίου νόμου από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη.
Η Αιθιοπία
Ζήτημα διαχρονικής αδιαφορίας του κράτους προς τους Ελληνες που ζουν στην Αιθιοπία, έθεσε ο εκπρόσωπος της εκεί ομογένειας. Αντιδρώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρολιάκος απάντησε ότι η τοποθέτηση αυτή είναι άδικη για τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, αφού «ο κ. Κουίκ κατέβηκε τρεις φορές για εσάς».
Ο κ. Βασκαλαντζής επέεμεινε δίνοντας (αρνητικού περιεχομένου και για τον τέως υφυπουργό εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ) παραδείγματα: «Εχουμε στείλει σωρεία επιστολών και αιτήσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Κανένα αποτέλεσμα. Δώσαμε στον κ. Κουίκ υπομνήματα, επέστρεψε στην Ελλάδα και ούτε χαιρετίσματα μας έστειλα. Το ίδιο και στον κ. Κατρούγκαλο. Στείλαμε επιστολές σε πρωθυπουργό και Πρόεδρο Βουλής, καμία σημασία δεν μας έδωσαν».
Ο κ. Κατρούγκαλος σε παρέμβασή του είπε ότι στην Αιθιοπία «υπάρχει ειδικό ζήτημα που ήταν σε αρμοδιότητα υπουργείου Εσωτερικών και όχι του Εξωτερικών. Χρειάζεται τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας. Δεν θα μπορέσετε να το ικανοποιήσετε ούτε εσείςκατέληξε απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωρικάκο, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών λίγο νωρίτερα ζήτησε από τον κ. Βασκαλαντζή ειδική συνάντηση για να του παρουσιάσει τα προβλήματα των Ελλήνων της Αιθιοπίας ώστε να αναζητηθούν τρόποι επίλυσής τους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου