Γεωπολιτικές εξελίξεις
Την ανησυχία των ΗΠΑ εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μνημονίου κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που έχει υπογράφει μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας
Την ανησυχία των ΗΠΑ εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μνημονίου κατανόησης για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που έχει υπογράφει μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης και την Τουρκία.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση της Τρίπολης για την ενεργοποίηση του μνημονίου και τονίζει ότι η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της εμφύλιας σύγκρουσης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν για το αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για στρατιωτική στήριξη και για την απειλή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού να χρησιμοποιήσει αεροπορικά μέσα και μισθοφόρους που θα εφοδιαστεί από το εξωτερικό για να επιτεθεί στη πόλη Μισράτα. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της σύγκρουσης. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών και καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση».
Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ και όλα τα μέρη για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων. Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι «ο πρόσφατος οικονομικός διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Λιβύης στην Τύνιδα κατέδειξε ότι είναι δυνατή μια εποικοδομητική πρόοδος εάν οι εξωτερικοί παράγοντες δώσουν στους Λίβυους το χρόνο και τον χώρο για να συνομιλήσουν μεταξύ τους».
Οκτάρ : Είμαστε έτοιμοι για τα κατάλληλα μέτρα
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη δήλωση που έκανε ο τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη, την ώρα που τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε εξέλιξη σκληρό γεωπολιτικό πόκερ στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο τον αγωγό EastMed.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει», δήλωσε ο Οκτάρ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Οκτάι είπε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «πιέσεις και απόπειρες εκφοβισμού» από πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, λόγω των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Άγκυρα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να μας εκφοβίσει από την επιδίωξη του δίκαιου σκοπού μας».
«Ομπρέλα» κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο
Στο μεταξύ, λίγες μόλις ώρες μετά την επικύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης από το τουρκικό κοινοβούλιο, οι κκ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου επικοινώνησαν τηλεφωνικά στη σκιά των φημών που θέλουν τις Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ – Ιταλία να υπογράφουν το προσεχές διάστημα, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα Ιανουαρίου, στην Αθήνα τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med.
Μια συμφωνία που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων και που μετά από πίεση του Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο – ρεκόρ, ενώ έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο για απάντηση στην Τουρκία, η οποία θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα θα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία πριν πάει στις ΗΠΑ για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.
Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.
Πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής. Την ίδια ώρα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας σημείωναν ότι οι τέσσερις χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπογράμμιζαν ότι προς την κατεύθυνση της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία.
Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ μέσω αυτής σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.
Αντιδρούν Ρωσία και ΕΕ
Μετά την εξέλιξη αυτή από πλευράς Άγκυρας, η Ρωσία εμφανίζεται ενοχλημένη, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και η ΕΕ. Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη..
Πιο αναλυτικά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου