Η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων συνδυάζει ένα εντυπωσιακό nightlife με πάρα πολλά προβλήματα ως προς το κλίμα και τις μετακινήσεις.
Εχουμε γράψει για τη ζωή στη βορειότερη πόλη του πλανήτη και τον τρόπο που οι λιγοστοί κάτοικοί της προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους ενάντια στη φύση. Έλα όμως που σε ένα τελείως διαφορετικό γεωγραφικό μήκος ή πλάτος υπάρχει μια άλλη πόλη που αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά προβλήματα. Πρόκειται για την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων (μιας χώρας με αξιοθαύμαστο πολιτισμό), τη Μανίλα.
Με ένα πληθυσμό που υπολογίζεται σύμφωνα με την απογραφή του 2015 στα 1.780.146 κατοίκους που εκτείνονται σε 38,55 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του πλανήτη. Και με μεγάλη διαφορά, καθώς μετράει 46.178 ανθρώπους ανα τετραγωγικό χιλιόμετρο. Για να έχουμε μόνο μια τάξη των μεγεθών, το πραγματικά πυκνοκατοιμένο κέντρο της Αθήνας έχει περίπου 7.500 κατοίκους ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Όταν θελήσετε, λοιπόν, για κάποιον λόγο (δεν κρίνουμε, ο καθένας όπως τη βρίσκει) να νιώσετε αποπνικτικά, σκεφτείτε μια πόλη που είναι 6 φορές πιο πυκνοκατοικημένη από την Αθήνα. Νομίζω θα κάνει δουλειά αυτό. Α, προσθέστε κιόλας ότι δεν μιλάμε και για τις πιο όμορφες κλιματικές συνθήκες. H υγρασία φτάνει κατά μέσο όρο το 81% τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ οι θερμοκρασίες κινούνται γύρω στους 30 με 35 βαθμούς όλη τη χρονιά. Πολύ συχνά δε οι μουσώνες και οι απίστευτα ισχυρές καταιγίδες καταστρέφουν μεγάλο μέρος σπιτιών και υποδομών με πλημμύρες.
Βλέποντας τον τρόπο ζωής μια τέτοιας πόλης βλέπεις και τα ίδια τα όρια της αστικής διαβίωσης με όλες τις δυσκολίες που αυτή έχει. Πρώτα από όλα η ρύπανση του αέρα. Το 98% των κατοίκων επηρεάζονται από αυτή με αποτέλεσμα περίπου 4.000 άνθρωποι τον χρόνο να πεθαίνουν αποκλειστικά λόγω αυτής. Ο ποταμός που περνάει από την πόλη και ονομάζεται Pasig είναι ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς του πλανήτη.
Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα, η Manila μαστίζεται από φτώχεια. Πρόκειται για την πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό άστεγων. Ακόμα και όσοι έχουν θεωρητικά ένα μέρος για να μείνουν στοιβάζονται σε τεράστιες παραγκουπόλης μέσα στη λάσπη και τις ασθένειες. Στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Μανίλα υπάρχουν πάνω από 300.000 παιδιά με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό.ΤΑυτόχρονα βέβαια υπάρχει μια αναδυόμενη επιχειρηματική ελίτ που επενδύει όλο και περισσότερο στην πόλη. Τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, ωστόσο, δεν είναι φανερά στα λαϊκά στρώματα.
Ταυτόχρονα, όπως είναι επίσης αναμενόμενο στη Μανίλα υπάρχει εγκληματικότητα. Γιατί, όσο και να χτυπιούνται διάφοροι μιλώντας για καταστολή και υψηλή αστυνόμευση, η εγκληματικότητα είναι σχεδόν σύμφυτη με τον υψηλό βαθμό αστικοποίησης. Εκεί είναι και η ρίζα του προβλήματος. Στη χτυπημένη από φτώχεια Μανίλα υπάρχει υψηλότατη χρήση ναρκωτικών ουσιών και συμμορίες. Την πενταετία 2010-2015 η πόλη συγκέντρωνε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εγκληματικών υποθέσεων με 9.100 ανά έτος. Την ξεπέρασε μόνο η Quezon που βρίσκεται επίσης στις Φιλιππίνες.
Οι δρόμοι βέβαια δεν έχουν μόνο το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Για τη μετακίνησή τους οι κάτοικοι της Μανίλα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της απίστευτης κίνησης ή της αναμονής μέσα σε κατάμεστα -με αποπνικτικό τρόπο- λεωφορεία και τρένα.
H πιο συχνή επιλογή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι πάντως τα λεγόμενα Jeepneys, τα πρώτα από τα οποία ήταν παλιά τζιπ του αμερικανικού στρατού, που ξέμειναν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορούν να σταματήσουν παντού -σε αντίθεση με τα λεωφορεία. Υπολογίζεται ότι 75.000 jeepneys κυκλοφορούν στους δρόμους της Μανίλα και χωρούν το καθένα 20-30 επιβάτες. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση οδεύει προς την αντικατάστασή τους λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης αλλά και της επίσης επιβάρυνσης στην ήδη τραγική κατάσταση με την κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση και με μια έρευνα που έγινε το 2014 από το Swiss Re μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, πρόκειται για την πιο επικίνδυνη πόλη του πλανήτη. Είτε λόγω της εγκληματικότητας είτε λόγω των πολύ συχνών πλημμυρών αλλά και των πολύ ισχυρών σεισμών αλλά και λόγω της κίνησης η οποία αναγκάζει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μηχανάκια. Μάλλον δεν είναι και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο να έχεις ασφαλιστική εταιρεία στη Μανίλα.
Το χειρότερο; Η κατάσταση δεν φαίνεται να πηγαίνει προς το καλύτερο. Ειδικοί υποστήριζαν το 2016 ότι μέσα στη δεκαετία που έρχεται ο πληθυσμός της Μανίλα πρόκειται να διπλασιαστεί λόγω εσωτερικών μετακινήσεων πληθυσμών αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες στη Μανίλα γεννούν κατά μέσο όρο 3 παιδιά. Παρά την ανάπτυξη που υπάρχει στην πόλη, οι υποδομές είναι ακόμα απαρχαιωμένες, ώστε να είναι αδύνατον να συντηρήσουν άλλους τόσους κατοίκους.
Μαζί με όλα αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, στη Μανίλα θα βρεις πάρα πολλά πανέμορφα σημεία, ευγενείς ανθρώπους και μια νυχτερινή ζωή που θα ζήλευε ακόμα και η Αθήνα. Τα προβλήματα βρίσκονται αλλού και η κοινωνική ανισότητα είναι μάλλον η ρίζα για όλα από αυτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου