Στις 10 Ιανουαρίου ξεκινάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η δίκη για τα αναδρομικά των 2,5 εκατ. συνταξιούχων.
Η απόφαση θα γίνει γνωστή έως τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020.
Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει μία πληρωμή δόση αναδρομικών εντός του 2020 ως δώρο από τη στιγμή βέβαια που το θέμα κλείσει οριστικά υπέρ των συνταξιούχων.
Η μάχη που θα δοθεί στο ΣτΕ σε λίγες μέρες αφορά στις μειώσεις που κρίθηκαν ήδη άκυρες με την πρώτη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2015 πλην όμως συνεχίστηκαν έκτοτε να επιβάλλονται παρανόμως και δεν επιστράφηκαν στους συνταξιούχους μέχρι σήμερα.
Τα αναδρομικά
Πρόσφατα άλλωστε ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης είχε τονίσει πώς είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει όλα τα αναδρομικά που οφείλει, αλλά «είχαμε επισημάνει πως υπήρχε μία αβεβαιότητα, αντικρουόμενες αποφάσεις διαφορετικών δικαστηρίων που δεν έδιναν ξεκάθαρη εικόνα ούτε σε μας ούτε στους συνταξιούχους».
«Με μια πιλοτική δίκη στις 10 Ιανουαρίου 2020 θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να δει όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συνταξιούχους για την προηγούμενη 5ετία, να δοθεί μια τελική, οριστική και καθαρή απάντηση, από εκεί και πέρα είναι δεδομένη η πρόθεση να ανταποκριθεί η διοίκηση πλήρως στη συνταγματική της υποχρέωση» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Πρόκειται για μια δίκη που πριν ακόμη ξεκινήσει, έχει λάβει διαστάσεις, καθώς το αποτέλεσμά της όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των διεκδικούμενων αναδρομικών από χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά θα αποτελέσει και νομολογιακή πυξίδα για το καυτό αυτό θέμα, το οποίο έχει κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.
Έπειτα από σχετική αίτηση του ΕΦΚΑ, το ΣτΕ θα αποφασίσει για τη νομική ευστάθεια των διεκδικήσεων από 1/1/2013 έως 31/12/2018, καθώς για το επίμαχο διάστημα έχουν κατατεθεί χιλιάδες αγωγές από συνταξιούχους που ζητούν πίσω τα χρήματα από τις μνημονιακές περικοπές.
Στο μικροσκόπιο των δικαστών του ΣτΕ θα μπει και το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας το 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το 2016, το οποίο θεωρείται ως το επικρατέστερο διάστημα για επιστροφές.
Τι ζητάει ο ΕΦΚΑ
Ο ΕΦΚΑ ζητάει από το ΣτΕ να κρίνει αν οι ρήτρες του νόμου Κατρούγκαλου καταλαμβάνουν και την περίοδο από 1/1/2013 έως 11/5/2016, δηλαδή πριν από την ψήφισή του και εάν αυτή η αναδρομική πρόνοια είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.
Ο ΕΦΚΑ ρωτά μάλιστα αν οι εν λόγω περικοπές του 2012 μπορούν εν τέλει να κριθούν τώρα συνταγματικές – παρότι υπάρχει απόφαση του 2015 για το αντίθετο – εφόσον υποβληθεί ετεροχρονισμένα «εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη» που να αποδεικνύει την συνταγματικότητα των τότε μειώσεων.
Επίσης για την περίοδο από 12/5/2016 και μέχρι 31/12/2018 (από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου έως και την πρεμιέρα του επανυπολογισμού), ο ΕΦΚΑ ζητά την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την διεκδίκηση αναδρομικών.
Τα ποσά που ζητούν οι συνταξιούχοι να τους επιστραφούν, με βάση την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (2015) αφορούν τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, δηλαδή :
– την μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ
– την μείωση κατά 5% – 20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ
– την μείωση των επικουρικών συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 10-20%
– την πλήρη περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου