Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2020
Οι μεγάλοι παραδοσιακοί εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν θέσεις για επενδύσεις 25 δισ. ευρώ.
Θέσεις μάχης στη δεκαετία της καθαρής ενέργειας, όπου προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 24 με 25 δισ. ευρώ στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο, στην αποθήκευση και στις διασυνδέσεις, παίρνουν οι μεγάλοι παραδοσιακοί εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Το τοπίο στην ελληνική αγορά ενέργειας αλλάζει άρδην μέχρι το 2030, όπως για πρώτη φορά αποτυπώνεται μέσα από το επίσημο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Ο ρυπογόνος λιγνίτης το 2028 θα αποτελεί παρελθόν, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων της πάλαι ποτέ κραταιάς ΔΕΗ να σβήνει σε τρία χρόνια.
Νέες μονάδες
Νέες θερμικές μονάδες με καύσιμο το φυσικό αέριο και κεντρικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα κατασκευαστούν για την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ έως το 2030 το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα ανέλθει στο 66%, κατακτώντας την πρώτη θέση στις επενδύσεις με 9 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, ότι το 2030 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς για ηλεκτροπαραγωγή ανέρχεται στα 26 GW (Γιγαβάτ) και αυξάνεται κατά 38% συγκριτικά με το 2017. Τα 14,7 GW θα είναι από ΑΠΕ, έναντι 6,5 GW εφέτος.
Μεγάλα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ θα «τρέξουν» ώστε όλα τα νησιά να παίρνουν ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα και ταυτόχρονα να προσφέρουν το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό τους ακόμη και για εξαγωγές στις γειτονικές χώρες. Το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού θα είναι αγνώριστο σε σχέση με σήμερα μέσα από έργα ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.
Το φυσικό αέριο θα είναι το κυρίαρχο καύσιμο στη μεταβατική περίοδο με επενδύσεις για διασυνοριακούς αγωγούς καθώς και δίκτυα διανομής και αποθήκευσης ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Ριζική μεταμόρφωση
Μέσα σε αυτή τη ριζική μεταμόρφωση της κινητήριας δύναμης της οικονομίας, δηλαδή την ενέργεια, τις δικές τους πινελιές θα προσθέσουν και οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, με κάποιες από αυτές να τρέχουν από εφέτος, όπως αυτές των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας (πλήρης αποκρατικοποίηση), του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (49%), η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τα κρατικά φιλέτα που βγαίνουν προς πώληση προσελκύουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και από ξένους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Μεγάλοι καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι με πολυσχιδή δραστηριότητα και σε άλλους τομείς της οικονομίας γράφουν τα δικά τους σενάρια ανάπτυξης και επέκτασης θέλοντας να εδραιώσουν τις δικές τους επιτυχημένες ιστορίες στον τομέα της ενέργειας.
Με επενδύσεις στη νέα εποχή της ενέργειας ετοιμάζονται όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι
Τα Ελληνικά Πετρέλαια δρομολογούν με τη σειρά τους έργα ΑΠΕ, ενώ με τη συμμετοχή τους στην εταιρεία Elpedison προχωρούν επίσης στην επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη.
Εξαγορά
Η Motor Oil, η οποία φέρεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ πρόσφατα προχώρησε και στην εξαγορά του 85% της εταιρείας ΣΤΕΦΑΝΕΡ Ενεργειακή, η οποία διαθέτει τρεις άδειες αιολικών πάρκων 9,4 MW. Ο όμιλος εξετάζει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ενώ στο πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να λάβει και την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρισμού με καύσιμο το υγραέριο στην Κρήτη.
Δύο σχέδια
Ο όμιλος Κοπελούζου αυτή την περίοδο ξεδιπλώνει δύο σχέδια. Το πρώτο έχει να κάνει με το έργο του πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου ανοικτά της Αλεξανδρούπολης (FSRU) μέσα από την εταιρεία Gastrade. Ο σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ. ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ. (υποθαλάσσιος 24 χλμ. και χερσαίος αγωγός 4 χλμ.).
Μετοχικά στο έργο έχουν εισέλθει με ποσοστά από 20% η ΔΕΠΑ, η βουλγαρική BULGARTRANSGAZ EAD και η Gaslog συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού. Αναμένεται και η είσοδος και άλλου παίκτη στο επενδυτικό project των 380 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο πλάνο είναι η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πληροφορίες φέρουν τον Δημήτρη Κοπελούζο να έχει συμφωνήσει με τον τσέχο επενδυτή του ΟΠΑΠ Κάρελ Κόμαρεκ για κοινή συμμετοχή στον διαγωνισμό πώλησης της επιχείρησης φυσικού αερίου.
Στο επίκεντρο οι τομείς των ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης
Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει πια μεγάλο βάρος της ανάπτυξής του στους τομείς των ΑΠΕ και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Μέσα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δρομολογεί εδώ και χρόνια έργα κυρίως αιολικά, ενώ το επόμενο στοίχημα είναι η αποθήκευση της ενέργειας μέσα από δύο εμβληματικές επενδύσεις στο Αμάρι του Ρεθύμνου και στην Αμφιλοχία, οι οποίες είναι κολλημένες εξαιτίας της απουσίας θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία τους.
Ο επικεφαλής του ομίλου κ. Γιώργος Περιστέρης έχει ανακοινώσει άμεσες επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ για ΑΠΕ και τα συστήματα αποθήκευσης. Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW (Μεγαβάτ) εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ο κυρίαρχος παίκτης στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παράλληλα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δεν αποκλείεται να λάβει και την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αδειοδοτημένου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή. Το εργοστάσιο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο και έρχεται να καλύψει μέρος του κενού που αφήνουν οι υπό απόσυρση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη συμμετοχή στην ΗΡΩΝ διαθέτει δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 147 MW και 435 MW (ΗΡΩΝ Ι & ΗΡΩΝ ΙΙ αντίστοιχα) στη Βοιωτία. Συμμετέχουν επίσης η γαλλική ENGIE και η Qatar Petroleum.
Η εταιρεία, όμως, δεν σταματά εδώ. Πληροφορίες τη φέρουν να δηλώνει και παρούσα στη διεκδίκηση της πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ έχει συστήσει μαζί με την ENGIE και την εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Energean Oil & Gas, κοινοπρακτικό σχήμα για τη διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.
Μπαίνει δυναμικά στη δεκαετία της «καθαρής» ηλεκτροπαραγωγής
Με την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών κατά τη διάρκεια της έκδοσης του διεθνούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, τη θεμελίωση του υπερσύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ύψους 300 εκατ. ευρώ με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 826 MW και την ανοδική πορεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων, η Mytilineos εισέρχεται ισχυρή στη νέα δεκαετία.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος πρώτος έδωσε το σινιάλο στην κατασκευή της νέας γενιάς εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο και ο προαναφερόμενος υπερσύγχρονος σταθμός στην Ευρώπη θα είναι ο πρώτος που θα λειτουργήσει στη χώρα και συγκεκριμένα προς το τέλος του 2021. Ηδη η εταιρεία διαθέτει θερμικές μονάδες συνολικής ισχύος 1.200 MW.
Στα σκαριά της Mytilineos, λένε οι πληροφορίες, είναι και το νέο επενδυτικό της πλάνο ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, αξιοποιώντας και τη ρευστότητα των 500 εκατ. ευρώ που απέκτησε η εισηγμένη με τη διεθνή έκδοση του ομολόγου.
Η εταιρεία μπαίνει επίσης δυναμικά στη δεκαετία της «πράσινης» ενέργειας σε όλες τις δραστηριότητές της, με τον κ. Μυτιλιναίο να έχει δεσμευτεί για δραστικό περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος έως το 2030.
Θεωρείται επίσης δεδομένη η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, μια και η εισηγμένη έχει σπάσει ήδη την πρωτοκαθεδρία της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου με τις εισαγωγές κατά κύριο λόγο ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Ενισχύει το portfolio της και με συμβόλαια μέσω αγωγών, που της επιτρέπει να έχει ανταγωνιστικές τιμές τόσο για τις δικές της ανάγκες όσο και για το σκέλος της εμπορίας μέσω της 100% θυγατρικής MNG Trading. Ηδη για το 2020, η Mytilineos έκλεισε 22 slots των 150 χιλιάδων κυβικών στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας.
H METKA EGN, που εξαγοράστηκε πλήρως το 2019 από τη Mytilineos, δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, έχει παρουσία σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη και διαθέτει πια ένα χαρτοφυλάκιο έργων που πλέον ξεπερνά το 1,5 GW. Η εταιρεία πουλά στη συνέχεια τα ηλιακά της πάρκα προχωρώντας παράλληλα σε νέες επενδύσεις.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου