Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2020Ο χρησμός Παυλόπουλου για το Θεό. Πόσο υπαρκτό είναι το σενάριο Βενιζέλου και τι διαμηνύει πραγματικά η Φώφη Γεννηματά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποια εναλλακτική εξετάζει ο πρωθυπουργός για να αποφύγει εσωκομματικούς μπελάδες στη ΝΔ
«Μόνο ο Θεός ξέρει» ήταν η αποστροφή του Προκόπη Παυλόπουλου την Κυριακή το πρωί όταν ρωτήθηκε για το ποιον θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκη ως τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος έδειξε μάλλον να μην πιστεύει ούτε ο ίδιος στην ανανέωση της θητείας του, καθώς, σχολίασε με χιούμορ και νόημα όταν ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμoύ Βελβεντού: «Ωραία, δεν θα μείνω χωρίς δουλειά».
Όλα δείχνουν πάντως πως όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες εξασθενούν οι όποιες μικρές πιθανότητες υπήρχαν να προταθεί από τον κ. Μητσοτάκη η ανανέωση της θητείας του νυν προέδρου της Δημοκρατίας.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ήδη κλειδωμένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προτείνει για δεύτερη θητεία στο προεδρικό μέγαρο τον κ. Παυλόπουλο.
Η Φώφη θολώνει τα νερά
Οι προθέσεις του πρωθυπουργού προς ώρας δείχνουν τον απόλυτο γρίφο, καθώς οι τελευταίες αντιδράσεις της Φώφης Γεννηματά μάλλον έχουν θολώσει τα νερά. Ιδίως από τη στιγμή που η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «απείλησε» τον κ. Μητσοτάκη να μην επιλέξει υποψηφιότητα από το χώρο της ΝΔ με σκοπό εσωκομματικές διευθετήσεις.
Καταρχάς το γεγονός ότι –όπως διατείνονται οι δύο πλευρές- στο τετ α τετ του πρωθυπουργού και της προέδρου του ΚΙΝΑΛ το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε, αλλά ταυτόχρονα και το χτεσινό μήνυμα της κας Γεννηματά με αποδέκτη τον κ. Μητσοτάκη πως θα βρει απέναντί του το ΚΙΝΑΛ αν προτείνει υποψήφιο πρόεδρο από τη ΝΔ φαίνεται εκ πρώτης όψεως να μπερδεύει την κατάσταση.
Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένες προσεγγίσεις πολιτικών γραφείων των Αθηνών η ένταση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά είναι περισσότερο τεχνητή παρά πραγματική και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν και την απόρριψη του εκλογικού νομοσχεδίου από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει πως θα ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας μαζί με το ΚΙΝΑΛ, αφήνοντας ελεύθερη τη Χαριλάου Τρικούπη να καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο, στο πλαίσιο των δικών της αντιπολιτευτικών ελιγμών και ανταγωνισμών της με το ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο Βενιζέλου
Παράλληλα η αναφορά της κας Γεννηματά για «ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης», κάνει πολλούς –σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα- να ερμηνεύουν αυτή τη δήλωση ως φωτογραφική που προκρίνει την υποψηφιότητα Βενιζέλου.
Σε αυτή την περίπτωση πάντως ο κ. Μητσοτάκης έχει να χειριστεί μια πολύ καυτή πατάτα στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς είναι κάτι περισσότερο από σφοδρές οι εσωκομματικές αντιδράσεις και κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι δεν θα γίνουν και ανεξέλεγκτες.
Όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρείται βέβαιο αυτή τη στιγμή πως η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι μια υποψηφιότητα που δουλεύεται τα τελευταία 24ωρα και μετριούνται οι αντιδράσεις με τις οποίες την υποδέχονται οι βουλευτές.
Και αυτό πρωτίστως μπορεί να αφορά τη ΝΔ, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα τα πράγματα και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, καθώς υπάρχει και ο παράγοντας που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου.
Κεντροαριστερά ή Δήμας;
Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς είναι του Τάσου Γιαννίτση, του Νίκου Αλιβιζάτου, του Λουκά Παπαδήμου, της Μαρίας Δαμανάκη και της Άννας Διαμαντοπούλου. Όλες όμως σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό προσκρούουν σε σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως από την Χαριλάου Τρικούπη διατείνονται ότι η Φώφη Γεννηματά έχει διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη πως δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε κεντροαριστερή υποψηφιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό σενάρια θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να εξετάζει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, τον οποίο είχε προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς το 2014. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται ως περίπτωση υποψηφιότητας που εξετάζει ο πρωθυπουργός το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου.
Στη σεναριολογία των τελευταίων ημερών έχει προστεθεί και το όνομα του πρώην υπουργού άμυνας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη.
Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί και μη αμιγώς πολιτικά πρόσωπα χωρίς πάντως να είναι σε θέση να εκτιμήσει κανείς πόσο σοβαρά εξετάζονται από τον πρωθυπουργό. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι της προέδρου του ΣτΕ Κατερίνας Σακελαροπούλου, του προέδρου του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, Αντρέα Δρακόπουλου, του πρώην προέδρου των δικαστηρίων της ΕΕ Βασίλη Σκουρή.
in.gr
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου