Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Σε εγρήγορση για τα δίκτυα


gkat_04_2003_page_1_image_0001Κυριακή, 22 Μαρτίου, 2020

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πρωτόγνωρο μοντέλο λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κορωνοϊός
Διεθνής πλέον η ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Internet που πλέον καθίσταται το «νευρικό σύστημα» λειτουργίας κρατών, διακρατικών φορέων, επιχειρήσεων κ.λπ. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε ανοικτό το ζήτημα του περιορισμού της κίνησης στο Διαδίκτυο (throttling), εφόσον όμως παραστεί ανάγκη. Η κοινή δήλωση της Ε.Ε. και του σώματος των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (BEREC) που εκδόθηκε χθες, ουσιαστικά δίνει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους το πράσινο φως να περιορίζουν την κίνηση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο στην ομαλή λειτουργία του Διαδικτύου και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη χώρα μας. Ηδη, χθες, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, της εθνικής ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΤΤ) και των παρόχων, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Και φαίνεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνεργασία με τον Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη, βρίσκεται σε καθημερινή βάση με τους επικεφαλής των τεσσάρων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, OTE, Vodafone, Wind και Forthnet, προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία της κίνησης στα δίκτυα. «Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές που μέχρι και την περασμένη εβδομάδα αποτελούσαν “κρίσιμες υποδομές” για τη λειτουργία του κράτους, από την περασμένη Δευτέρα έχουν καταστεί οι “απόλυτα κρίσιμες υποδομές”», λέει κυβερνητικός παράγων.
Και σε αυτό δεν έχει άδικο, καθώς πλέον οι τηλεπικοινωνίες καθίστανται ο μοναδικός τρόπος διαμεσολάβησης επιχειρήσεων, καταναλωτών, φίλων κ.λπ. Ακόμη και η κυβέρνηση τηλεργάζεται, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί συνεχώς τηλεδιασκέψεις με κυβερνητικά στελέχη και ξένους ηγέτες. Σε λίγο ένας μεγάλος αριθμός μαθητών θα τηλεκπαιδεύεται, ενώ όλοι θα αγοράζουν μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Ηδη, τα supermarket αδυνατούν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση ηλεκτρονικών παραγγελιών. Και το ζητούμενο πλέον είναι αν οι διαθέσιμοι τηλεπικοινωνιακοί πόροι αντέχουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση.
Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο παράγοντας χρήσης (utilization factor) του εθνικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου έχει φτάσει στο 70%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια αντοχής, αλλά το video streaming έχει αυξηθεί κατά 60%. Και επειδή η υπηρεσία αυτή είναι η πιο «ενεργοβόρος» σε Mbps, θα είναι η πρώτη που θα τεθεί στη «χειρουργική κλίνη», εφόσον αυτό απαιτηθεί. Υπάρχουν και άλλα μέτρα που έχουν συζητηθεί, όπως π.χ. το ολοσχερές κλείσιμο της πρόσβασης σε κόμβους που δημιουργούν μεγάλη κίνηση π.χ. κατέβασμα ταινιών κ.λπ. Ηδη, σύμφωνα με το Politico, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Τιερί Μπρετόν, έχει συζητήσει με τον επικεφαλής της Netflix, το ενδεχόμενο της αλλαγής της μετάδοσης της συνδρομητικής τηλεοπτικής υπηρεσίας σε τυπική ανάλυση (SD) αντί υψηλής ανάλυσης (HD). Αργά χθες το βράδυ, η Netflix ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη αλλαγή.
Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πρωτόγνωρο μοντέλο λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. «Αναφερόμαστε σε ένα νέο μοτίβο της κίνησης στα δίκτυα, που είναι εντελώς διαφορετικό από τη προηγούμενο», λέει ο Γιώργος Τσαπρούνης, διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας, της Wind. Μετά το «Μένουμε Σπίτι», προσθέτει, τα δίκτυα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο μοτίβο που δημιουργείται. Ακόμη, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για σαφή μείωση της κίνησης στα δίκτυα της κινητής, η οποία όμως προστίθεται σε δίκτυα της σταθερής.
Επίσης, είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι η πραγματική αύξηση της τηλεπικοινωνιακής κίνησης, πριν και μετά το «Μένουμε Σπίτι», είναι μηδενική, με την έννοια ότι όποια κίνηση αφαιρείται στο γραφείο, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο κ.λπ. προστίθεται στα νοικοκυριά. Το λάθος έγκειται ότι στον εργασιακό χώρο γίνεται χρήση κατά κανόνα επαγγελματικών εφαρμογών που απαιτούν τη μετάδοση κυρίως (αλφαριθμητικών) δεδομένων. Αντίθετα, οι δραστηριότητες στο σπίτι αφορούν περισσότερο ψυχαγωγία που βασίζεται περισσότερο στην εικόνα η οποία με τη σειρά της απαιτεί μεγαλύτερο εύρος ζώνης και πόρους του δικτύου.
Δεν είναι όμως μόνον οι διαφορές των εφαρμογών που αξιοποιούνται στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Οικονομάκο, επικεφαλής του Greek Internet-Internet Exchange (GR-IX) στην Ελλάδα μια υψηλής χωρητικότητας γραμμή που «σερβίρει» ένα μεγάλο αριθμό χρηστών (π.χ. σε μια επιχείρηση), καταναλώνει μικρότερους πόρους απ’ ό,τι 50 ή 100 μικρότερης χωρητικότητας γραμμές που εξυπηρετούν τον ίδιο αριθμό χρηστών. «Σκεφθείτε το ανάλογο του να μαγειρέψεις ένα φαγητό για 100 άτομα. Πιθανώς αυτοί με δέκα ταψιά φαγητό θα χορτάσουν όλοι. Αν μαγειρέψεις για όλους αυτούς ξεχωριστά, τότε η κατανάλωση πόρων είναι σαφώς μεγαλύτερη», λέει ο κ. Οικονομάκος.
Ο τρίτος επιβαρυντικός παράγοντας είναι ότι η χώρα βασίζεται ιδιαίτερα στον «χαλκό» για τα δίκτυά της. Το γεγονός ότι το 70% των γραμμών βασίζονται στην ξεπερασμένη τεχνολογία ADSL, που αξιοποιεί συνδέσεις χαλκού, αντί οπτικής ίνας, επιβαρύνει καθοριστικά τη χρήση. Ολοι τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο για προβλήματα στο Διαδίκτυο της Ιταλίας, της Αγγλίας κ.ά. χωρών. Κανένας όμως δεν έχει αναφερθεί –τουλάχιστον μέχρι σήμερα– στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία επένδυσε σε οπτικές ίνες και τα δίκτυά της είναι σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνα της Ιταλίας και της Ελλάδος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου