Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2020
Η εβδομάδα αυτή ήταν καθοριστική από πολλές απόψεις: η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο του φονικού ιού, καθώς οι θάνατοι στην Ιταλία ξεπέρασαν αυτούς στην Κίνα και τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη είναι περισσότερα από αυτά της Κίνας.
Περισσότερα από 258.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 11.129 θάνατοι έχουν αναφερθεί σε όλον τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.
Η εβδομάδα αυτή ήταν καθοριστική από πολλές απόψεις: η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο του φονικού ιού, καθώς οι θάνατοι στην Ιταλία ξεπέρασαν αυτούς στην Κίνα και τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη είναι περισσότερα από αυτά της Κίνας.
Κρούσματα εντοπίστηκαν σε 163 χώρες και εδάφη, κυρίως στην Κίνα (80.976 κρούσματα και 3.248 θάνατοι) και την Ιταλία (47.021 κρούσματα και 4.032 θάνατοι). Ωστόσο ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.
Ταυτόχρονα, ήταν και η εβδομάδα που οι περισσότερες χώρες έβαλαν «λουκέτο» στον υπόλοιπο κόσμο και απομονώθηκαν για να αντιμετωπίσουν κατά μόνας την εξάπλωση της πανδημίας. Μέχρι και χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αποφάσισαν επιτέλους να λάβουν σοβαρά μέτρα για την προστασία των πολιτών τους από τον κοροναϊό.
Ωστόσο, η αρχική απραξία στις δύο παραπάνω χώρες – και ειδικά στη Βρετανία, όπου αρχικά υιοθετήθηκε το πείραμα της «ανοσίας της αγέλης» – ίσως εκτινάξει τα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν, Ιταλία και Ιράν έχουν τα «πρωτεία», καθώς εδώ και ένα μήνα έχουν λυγίσει από την επίθεση του αόρατου εχθρού.
Και μπορεί η Ευρώπη να είναι το νέο πεδίο μάχης του κοροναϊού, όμως οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για την Αφρική, η οποία σημειώνει τα πρώτα της κρούσματα και όπου τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί είναι μηδαμινά.
Τραγικό «ρεκόρ» στην Ιταλία: 627 νεκροί σε μία μέρα
Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Ιταλία έσπασε τρεις φορές των νεκρών των περισσότερων νεκρών σε μία μέρα.
Πιο δραματικός ήταν ο απολογισμός το απόγευμα της Παρασκευής, όταν ανακοινώθηκε ότι 627 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζει νέα, αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς.
Όπως διαρρέει, από το Σάββατο είναι πιθανό να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν και όχι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό, να απαγορευθεί το τρέξιμο σε ανοικτούς χώρους, να κλείσουν τα σούπερ μάρκετ στα εμπορικά κέντρα τα σαββατοκύριακα, να μην μπορεί να πηγαίνει κανείς σε σπίτι του στην εξοχή.
Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν οι εικόνες από νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, και δείχνουν μόλις μία πτυχή του καθημερινού «γολγοθά» των Ιταλών γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών.
Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, ράντζα βρίσκονται στους διαδρόμους, οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν πλέον τους ασθενείς με τις καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης…
Ούτε χώρο για να θάψουν τους νεκρούς τους δεν έχουν πια οι Ιταλοί.
Τα στιγμιότυπα αυτά είναι μία προειδοποίηση στις υπόλοιπες χώρες να προετοιμαστούν για αυτό που είναι πιθανόν να ακολουθήσει.
Βυθισμένο στο σκοτάδι το Ιράν
Μία από τις χώρες όπου οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο για την κατάσταση που επικρατεί με τον κοροναϊό είναι το Ιράν.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, οι νεκροί στο Ιράν είναι 1.433 και τα κρούσματα αγγίζουν τα 20.000. Ωστόσο, τα νούμερα αυτά είναι πλασματικά, καθώς ο ΠΟΥ καταγγέλλει ότι οι αρχές των χωρών της Μέσης Ανατολής δεν έχουν προσφέρει επαρκή στοιχεία.
Σε μία χώρα που μαστίζεται από εσωτερικές και εξωτερικές τριβές, απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη και με ελάχιστες υποδομές, αποτροπιασμό – αλλά όχι έκπληξη – προκαλεί το γεγονός ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει από κοροναϊό κάθε δέκα λεπτά. Φρικτές είναι και οι εκτιμήσεις ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν στο Ίραν από τον φονικό ιό.
Ισπανία: Η νέα Ιταλία;
Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται και η Ισπανία. Αν και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί από την Κυριακή, η Ισπανία είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ισπανοί κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν την νόσο: ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία. Drones περιπολούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.
Οι πολίτες δίνουν το παράδειγμα και μένουν στα σπίτια τους, ενώ έγιναν viral με το χειροκρότημά τους στους γιατρούς και τους νοσηελυτές τους – κίνηση που αντιγράφηκε και στην Ελλάδα.
Ο ισπανικός όμιλος Inditex των γνωστών αλυσίδων Zara, Bershka κτλ. έκλεισε και τα εργοστάσιά του πλέον παράγουν αντισηπτικά και μάσκες, τα απαραίτητα εφόδια δηλαδή για τη μάχη με τον κοροναϊό.
Γερμανία: Πολλά τα κρούσματα, αλλά λίγοι οι θάνατοι
Μπορεί η Γερμανία να είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κοροναϊού, καθώς αγγίζει και αυτή τα 20.000 κρούσματα, αλλά εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ο χαμηλός αριθμός των θανάτων σε σχέση με εκείνο των κρουσμάτων στη χώρα.
Μέχρι στιγμής, όμως, μόλις 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η Γερμανία διαθέτει υψηλό αριθμό κλινών και μηχανημάτων υποστήριξης της αναπνοής, διαθέτει επάρκεια και ταχύτητα στα τεστ για τον κοροναϊό, ενώ οι ασθενείς της είναι σχετικά νεότεροι.
Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο κοροναϊός φαίνεται από τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η χώρα είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν αποκλείεται να κρατήσει και έναν χρόνο.
Η Γαλλία σε «πόλεμο»
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 78 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 450, καταγράφοντας άνοδο 21%.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλμόν επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 12.612, από 10.995 που ήταν χθες. Πρόκειται για μια αύξηση 15% σε 24 ώρες.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή της εβδομάδας, όταν και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, ότι «η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό».
Βρετανία: Το πείραμα της «ανοσίας της αγέλης» απέτυχε
H Bρετανία έκανε στροφή 180 μοιρών αυτήν την εβδομάδα στην πολιτική της απέναντι από τον κοροναϊό.
Μετά την κατακραυγή προς τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος άφησε τους Βρετανούς να πηγαίνουν σε παμπ και συναυλίες και τους μαθητές να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο, η ώρα της λογικής δεν άργησε να έρθει.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τζόνσον διέταξε να κλείσουν παμπ, εστιατόρια, σινεμά και θέατρα, ενώ την ίδια μέρα έκλεισαν και τα σχολεία.
Πάντως, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, και τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή.
ΗΠΑ: Η ώρα της ευθύνης
Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν ότι κατέγραψαν 15.268 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 4.777 κρούσματα σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 51, στους 201.
Κρούσματα έχουν αναφερθεί και στις 50 Πολιτείες, την περιφέρεια της Κολούμπια, το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τεράστιο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης για τον κοροναϊό, ενώ είπε «στοπ» προσωρινά στις πτήσεις από την Ευρώπη.
Πέρα από αυτό, η κάθε πολιτεία εφαρμόζει τα δικά της μέτρα, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά, ενώ το ίδιο πράττουν και οι μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ.
Και τα καλά νέα: Χωρίς νέα κρούσματα για δύο μέρες η Κίνα
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κοροναϊού ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη.
Η ζωή στην Κίνα σιγά-σιγά επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς και δείχνει ότι όλα μπορούν να γίνουν και πάλι καλά μετά τον κοροναϊό.
Μάλιστα, η Κίνα έχει αρχίσει να βοηθάει πολλές άλλες χώρες, στέλνοντας μάσκες και ιατρικό υλικό.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου