Ο κυριότερος κίνδυνος για την Τουρκία είναι να αυξηθούν ξαφνικά οι υποχρεώσεις της χώρας για αποπληρωμή εξωτερικών χρεών.
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του περασμένου έτους βρίσκονται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας, μολονότι η κεντρική τράπεζα έχει δανειστεί από τις εγχώριες τράπεζες σημαντικά ποσά σε σκληρό νόμισμα. Αιτία της νέας πτώσης είναι οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος με σκοπό πάντα τη στήριξη της τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, παράλληλα με τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος, η Τράπεζα της Τουρκίας προχωρούσε σε σειρά swaps νομισμάτων με τις τουρκικές τράπεζες και καταχώριζε στους ισολογισμούς της το σκληρό νόμισμα που δανειζόταν. Από τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα αύξησε τις ανταλλαγές νομισμάτων κατά 11,4 δισ. δολάρια και μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχε συγκεντρώσει 29,6 δισ. δολάρια από αυτά τα swaps. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, έκτοτε δανείστηκε άλλα 3 δισ. δολάρια μέχρι τα μέσα Απριλίου. Και όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους και μέχρι τις 17 Απριλίου, τα διαθέσιμά της σε σκληρό νόμισμα μειώθηκαν κατά 15,2 δισ. δολάρια στα 25,9 δισ. δολάρια. Οπως τονίζει το Bloomberg, αυτό σημαίνει ότι αν αφαιρεθούν τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει η κεντρική τράπεζα στις τράπεζες της χώρας, τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο.
Η Τράπεζα της Τουρκίας επαναλαμβάνει το πάγιο επιχείρημά της ότι είναι λάθος να υπολογίζουν οι αναλυτές μόνον τα ανωτέρω ποσά. Καλεί, έτσι, τους επενδυτές να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στο σύνολο των διαθεσίμων της που περιλαμβάνουν χρυσό και διαθέσιμα των εγχώριων τραπεζών. Αν συνεκτιμηθούν και αυτά, τότε από την αρχή του έτους το σύνολο των διαθεσίμων της έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 18 δισ. δολάρια στα 87,9 δισ. δολάρια.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Καάν Νατζλί, οικονομολόγος και διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman στη Χάγη, υπογραμμίζει πως «δεν είναι καθόλου καθησυχαστική η κατάσταση της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά το ύψος των διαθεσίμων της». Οπως επισημαίνει ο ίδιος, «ο κυριότερος κίνδυνος είναι να αυξηθούν ξαφνικά οι υποχρεώσεις της χώρας για αποπληρωμή εξωτερικών χρεών, τη στιγμή που ο τομέας του τουρισμού δεν είναι σε θέση να προσελκύσει εισροές εξαιτίας της πανδημίας». Και ενώ οι τράπεζες της χώρας είναι ικανές να αναχρηματαδοτήσουν τα χρέη τους, θα υποστούν μεγάλες πιέσεις οι τομείς εκτός του χρηματοπιστωτικού.
Με τις παρεμβάσεις της η κεντρική τράπεζα έχει κατορθώσει να ανακόψει τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Τον περασμένο μήνα, το νόμισμα της Τουρκίας υποτιμήθηκε κατά 6% έναντι του δολαρίου, ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο που γνώρισαν τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών όπως το ρούβλι της Ρωσία, το ραντ της Νοτίου Αφρικής και το ριάλ της Βραζιλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου