Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Λατινική Αμερική: Ακόμα 510 θάνατοι από κορονοϊό στο Μεξικό, ρεκόρ κρουσμάτων στο Περού


Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020
Healthcare workers prepare to enter the nursing house "Retirement House Luis Elizondo", where people have been infected by the coronavirus disease (COVID-19) according to local media, in Guadalupe, on the outskirts of Monterrey, Mexico May 6, 2020. REUTERS/Daniel Becerril
Όλο και πιο βαρύς είναι ο απολογισμός από τον κορονοϊό στην Λατινική Αμερική, με τις χώρες διαρκώς να καταρρίπτουν τα ρεκόρ τους σε ημερήσιους θανάτους και κρούσματα.
Στο Μεξικό αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 501 θάνατοι και 3.455 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμοί άνευ προηγουμένου, καθώς η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει πλέον να φθάνει στην κορύφωση.
Ο απολογισμός των μεξικανικών υγειονομικών αρχών ως εδώ κάνει λόγο για 8.134 θανάτους επί συνόλου 74.560 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ρεκόρ κρουσμάτων στο Περού

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε ότι κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ 5.772 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από κορονοϊό σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να πλησιάζει πλέον τους 130.000.
Η χώρα των Άνδεων θρήνησε άλλους 159 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 να ανέρχεται έτσι σε 3.788.
Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπερνά τα 5.000, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες κυμαινόταν περί τα 4.000, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού φθάνει στην κορύφωσή της στο Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τις αρχές.

Εστία της πανδημίας η Λίμα

Περίπου το 70% των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει είναι συγκεντρωμένοι στη Λίμα, την πρωτεύουσα, και στο γειτονικό λιμάνι Καγιάο.
Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ), με έδρα την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε νωρίτερα χθες ότι η εξάπλωση του κορονοϊού «επιταχύνεται» στη χώρα αυτή, όπως και στη Χιλή και τη Βραζιλία, καθώς η Λατινική Αμερική έχει πλέον μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης.
Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της περιφέρειας με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Η χώρα ζει υπό περιορισμό σε εθνική κλίμακα εδώ και 72 ημέρες, με νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, μεταξύ άλλων μέτρων.

Τεράστιο οικονομικό πλήγμα

Η οικονομία έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα, καθώς δεν παραμένει ενεργό παρά το 44% των παραγωγικών δυνατοτήτων του Περού. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο ένας Περουβιανός στους τέσσερις έχασε κάθε πηγή εισοδήματος.
Ένδειξη των δυσχερειών για την οικονομία είναι πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της χώρας περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 529 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι συρρικνώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφειλόταν το πρώτο δίμηνο του 2020 μάλλον στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, προτού επιταχυνθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Περού.

Τρομακτική προειδοποίηση του ΠΟΥ

Την Τρίτη (26.05.2020) ο ΠΟΥ προειδοποιούσε πως η εξάπλωση του κορονοϊού “επιταχύνεται” στη Βραζιλία, στο Περού και στη Χιλή, καλώντας αυτές τις χώρες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα που υιοθέτησαν για την επιβράδυνση της διασποράς του ιού.
“Στη Νότια Αμερική, ανησυχούμε ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία είναι ο υψηλότερος σε μια περίοδο επτά ημερών, από την έναρξη της πανδημίας”, δήλωσε η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), με έδρα την Ουάσινγκτον.
“Το Περού και η Χιλή κατέγραψαν επίσης υψηλά ποσοστά, ένδειξη ότι η εξάπλωση επιταχύνεται σε αυτές τις χώρες”, πρόσθεσε.

Νέο επίκεντρο της πανδημίας

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων μολύνσεων ξεπέρασε αυτόν της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθιστώντας τη λατινοαμερικανική ήπειρο “αναμφίβολα” το νέο επίκεντρο της πανδημίας, σύμφωνα με τον PAHO.
“Για την πλειονότητα των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουν τους περιορισμούς ή να μειώσουν τη στρατηγική πρόληψης”, υπογράμμισε η Καρίσα Ετιέν.
Και τούτο, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες πιθανότατα απέχει μακράν από την πραγματικότητα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργανωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch /HRW).

“Φαρμάκι” για την Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα, η οποία έχει σχεδόν 30 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει επίσημα μόλις 10 θανάτους που οφείλονται στην Covid-19 και 1.121 μολύνσεις.
“Πιστεύουμε ότι οι αριθμοί, τα στατιστικά στοιχεία που παρέχει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, τα στατιστικά στοιχεία του (προέδρου) Νικολάς Μαδούρο, είναι εντελώς παράλογα και δεν είναι αξιόπιστα”, δήλωσε σήμερα ο Χοσέ Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντής του HRW για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με μια “μετριοπαθή εκτίμηση”, της γιατρού Κάθλιν Πέιτζ, αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, φέρεται να υπάρχουν τουλάχιστον 30.000 θάνατοι από κορονοϊό στη Βενεζουέλα, ωστόσο για πολλούς είναι απλά λόγια του αέρα που δεν αποδεικνύονται από πουθενά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου