Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2020
Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα έχει 60 εκατ. θύματα, καθώς τόσοι θα είναι οι άνθρωποι που θα προστεθούν στα εκατομμυρίων των φτωχών του κόσμου εξαιτίας της νέας κρίσης.
Η δυσοίωνη προειδοποίηση ανήκει στην Παγκόσμια Τράπεζα, που απευθύνει εκ νέου έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και στους διεθνείς πιστωτές, ζητώντας να συνδράμουν με σκοπό να περιοριστούν τα δεινά εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οπως τόνισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, η πανδημία και τα μέτρα για την αναχαίτισή της θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5% φέτος.
Το αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής συρρίκνωσης θα είναι να ακυρωθούν όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια για να περιορισθεί η «απόλυτη ένδεια» στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Σημειωτέον ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει ως «απόλυτη ένδεια» τη διαβίωση ενός ατόμου με λιγότερο από 1,90 δολάριο την ημέρα.
Μέχρι στιγμής, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διαθέσει 160 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις και φθηνά δάνεια για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κρίση. Εχει ήδη χορηγήσει έκτακτη βοήθεια σε 100 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Εκτακτη βοήθεια
Παράλληλα, διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί που δανείζουν τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εκπονήσει σειρά προγραμμάτων και τους χορηγούν έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που αυτή έχει προκαλέσει.
Η Κένυα, για παράδειγμα, έχει λάβει 1 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η Ουγκάντα έχει υποβάλει σχετικό αίτημα και ευελπιστεί πως θα της χορηγηθεί δάνειο ύψους 300 εκατ. δολαρίων.
Επίσης, πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες αναφέρουν πως η Λέσχη των Παρισίων, ένωση διεθνών πιστωτών, πρόκειται να υπογράψει με το Πακιστάν και την Αιθιοπία συμφωνίες με τις οποίες θα «παγώνει» η αποπληρωμή του χρέους των δύο χωρών. Εντός των ημερών αναμένεται, ακόμη, να υπογραφούν ανάλογες συμφωνίες με τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαυριτανία και το Καμερούν.
Οπως τόνισε, πάντως, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, το πρόβλημα είναι ότι δεν επαρκούν τα κεφάλαια της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι ανάγκη να συνδράμουν οι ανεπτυγμένες χώρες για να ανακάμψει ο αναπτυσσόμενος κόσμος.
«Πάγωμα» δόσεων
Ο κ. Μαλπάς δήλωσε, άλλωστε, δυσαρεστημένος επειδή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ορισμένες πιστώτριες χώρες αρνούνται να συμμετάσχουν στο «πάγωμα» των δόσεων για την πληρωμή του χρέους των 73 φτωχότερων χωρών του κόσμου που συμφώνησαν τον Απρίλιο οι χώρες του G20 κατόπιν προτροπής του ΔΝΤ.
Από την πλευρά της, η Λέσχη των Παρισίων έχει καλέσει τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου να διαγράψουν το χρέος ορισμένων φτωχών χωρών, αλλά και να συμμετάσχουν σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών που έχουν δεχθεί πλήγμα από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, δεν αρκεί να «παγώσουν» οι δόσεις στην αποπληρωμή του χρέους των φτωχών χωρών και ιδιαιτέρως των αφρικανικών χωρών.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, τον σημαντικότερο πιστωτή των αφρικανικών χωρών, δεν συντάσσεται με ανάλογες κινήσεις της Λέσχης των Παρισίων. Σύμφωνα με πληροφορίες ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας αναμένεται να συμφωνήσει κάποια αναβολή στην αποπληρωμή του χρέους τους, όμως δεν προτίθεται να συναινέσει σε διαγραφή του χρέους αυτών των χωρών, που φτάνει το ποσό των 152 δισ. δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου