Σάββατο, 2 Μαΐου, 2020
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αφανής ήρωας του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών στο Γουάιστόουν της Νέας Υόρκης, o πρώην κυβερνήτης της Παμμακεδονικής Ένωσης και συνάμα πρώην πρόεδρος της Αδελφότητας της Αγίας Βαρβάρας Μαυροχωρίου, Αθανάσιος Λιάμπας την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο New York Presbyterian Queens Hospital στο Φλάσινγκ όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αφανής ήρωας του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών στο Γουάιστόουν της Νέας Υόρκης, o πρώην κυβερνήτης της Παμμακεδονικής Ένωσης και συνάμα πρώην πρόεδρος της Αδελφότητας της Αγίας Βαρβάρας Μαυροχωρίου, Αθανάσιος Λιάμπας την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο New York Presbyterian Queens Hospital στο Φλάσινγκ όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες.
Η θλιβερή είδηση για το θάνατό του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στα στελέχη και τα μέλη τόσο του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» όσο και του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών.
Η κηδεία του εκλιπόντος, λόγω των απαγορευτικών μέτρων για τις συναθροίσεις για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα λάβει χώρα στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Θωμαή το γένος Γεωργιάδη, τα παιδιά Γρηγόρη Λιάμπα και Eve Jochnowitz, PhD, Κωνσταντίνο Λιάμπα και Πολυξένη Λιάμπα, τα αδέλφια, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Ο αείμνηστος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν δραστήριος και μάλιστα την Κυριακή 1η Μαρτίου 2020, συμμετείχε στην αποκριάτικη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καστοριέων στο Γουάιτστόουν, όπου τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης, όσο και ο υπεύθυνος της εκδήλωσης Γιώργος Ρέτζιος εγκωμίασαν την προσφορά του στον Σύλλογο και στην ομογένεια.
Μάλιστα τόνισαν ότι ως επιχειρηματίας παρείχε την δυνατότητα στους νεότερους να μάθουν τα μυστικά του γουνοποιού και συνάμα τους παρείχε εργασία την περίοδο που σπούδαζαν στα πανεπιστήμια και στη συνέχεια καμάρωνε τα επιτεύγματά του.
Ο Αθανάσιος Λιάμπας γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1923 στο Μαυροχώριο (Μαύροβο) της Καστοριάς, όπου και μεγάλωσε. Οι γονείς του Θωμάς Λιάμπας και Πολυξένη, το γένος Γκανή έφεραν στον κόσμο έξι παιδιά και συγκεκριμένα τον Αθανάσιο, τον Νικόλαο, τον Μιχάλη, την Ευαγγελία, την Ευτυχία και την Αγγέλα και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Τον Μάιο του 1954 χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Θωμαή το γένος Γεωργιάδη με την οποία έζησαν αγαπημένοι και μονιασμένοι για 65 και πλέον χρόνια.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία παιδιά τον Γρηγόρη, τον Κωνσταντίνο και την Πολυξένη και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Το 1955 ο Αθανάσιος και ο Νικόλαος Λιάμπας ήρθαν για μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Μετά από έναν περίπου χρόνο ο Αθανάσιος αξιώθηκε να φέρει την οικογένεια.
Ο αείμνηστος, όπως και πολλοί συμπατριώτες του ασχολήθηκαν με την γουνοποιία το κατ΄εξοχήν επάγγελμα των Καστοριέων και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε την δική του επιχείρηση την οποία διατήρησε για τρεις περίπου δεκαετίες μέχρι και την συνταξιοδότησή του.
Ο Αθανάσιος και η Θωμαΐς επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους παρείχαν τη δυνατότητα να αποφοιτήσουν από τα καλύτερα πανεπιστήμια.
Ο επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών Ηλίας Νεοφυτίδης, μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη του για τον θάνατο του «ευπατρίδη», του αφανή ήρωα του Κέντρου και του ακαταμάχητου αγωνιστή για το Μακεδονικό.
Παράλληλα τόνισε ότι η αγορά του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών συνέπεσε με την συνταξιοδότησή του και ότι ο Αθανάσιος δεν αρκέστηκε μόνο με την προσφορά του οβολού του. Επέβλεπε τις εργασίες και μετά τα εγκαίνια του Κέντρου μεριμνούσε αφιλοκερδώς για τα πάντα, ξεκινώντας από την καθαριότητα μέχρι και τον καλλωπισμό του κτιρίου.
Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στην κοινότητα της Αγίας Βαρβάρας στη διεύθυνση 27 Forsyth St, New York, NY 10002. (Για πληροφορίες καλέστε στο (212) 226-0499 είτε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.stbarbaragoc.com)
ANAMNHSEIS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου