Του Γιώργου Χατζηιωάννου
O κορωνοϊός είχε ήδη εισβάλει στην Ευρώπη όταν κυκλοφόρησε στη Βρετανία το νέο βιβλίο της Κάπκα Κασαμπόβα, με τίτλο «Προς τη Λίμνη: Ενα Βαλκανικό Ταξίδι Πολέμου και Ειρήνης». Επρόκειτο για τον πρώτο συμβολικό «απολογισμό» των συνεπειών της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στον αγγλοσαξονικό χώρο, με τα μάτια της σλαβικής πλευράς.
Μεγαλωμένη στη Σόφια από οικογένεια επαγγελματιών προπαγανδιστών της βουλγαρικής ραδιοφωνίας της κομμουνιστικής περιόδου με καταγωγή από τη Βόρειο Μακεδονία και τη Βουλγαρία, η συγγραφέας απέσπασε άριστες κριτικές από τα βρετανικά ΜΜΕ επειδή μεταχειρίστηκε σύγχρονα συγκινησιακά κοινωνικο-ψυχολογικά εργαλεία στην περιγραφή της γεωγραφικής Μακεδονίας ως αποκλειστικά σλαβικής ιστορικής και πολιτιστικής «ιδιοκτησίας».
Η Ελλάδα παρουσιάζεται από την Κάπκα, που έζησε επίσης στη Νέα Ζηλανδία και τώρα στη Σκωτία, ως περίπου ...εισβολέας στην ελληνική Μακεδονία, τον ντόπιο σλαβομακεδονικό πληθυσμό της οποίας έκλεισε στη Μακρόνησο και έδιωξε σε εξορία.
Πραγματικά, για το ελληνικό κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας και τις διαχρονικές θέσεις της Ελλάδας για το Μακεδονικό τα σχόλια και τα υπονοούμενά της είναι χολερικά, παρ’ όλο που παρουσιάζονται με μειλίχιο τρόπο. Η συγγραφέας αφιερώνει ολόκληρο το βιβλίο της στην πολιτιστική υπεροχή του σλαβικού στοιχείου στα Βαλκάνια και τη βόρειο Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι το ελληνικό κράτος μεταχειρίστηκε από την εποχή του Μεταξά, τον Εμφύλιο Πόλεμο και μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, απάνθρωπα μέσα για να αλλοιώσει το σλαβικό του χαρακτήρα.
Επαναλαμβάνει ότι ακόμη και σήμερα πολλοί (σλαβο) Μακεδόνες κάτοικοι της ελληνικής Μακεδονίας παραμένουν πιστοί στη σλαβική κληρονομιά.
Δεν βρίσκει τίποτα το ελληνικό στη Βόρειο Μακεδονία και στη Βουλγαρία για να το προβάλλει, αλλά και τίποτα καλό να πει για την Ελλάδα γενικότερα.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών γράφει ότι «βελτίωσε απλώς επιφανειακά την κατάσταση, διότι στα θεμέλιά της το χάσμα που χωρίζει τους Έλληνες και τους (σλαβο) Μακεδόνες, συνεχίζει να υπάρχει». Για να παρασύρει τους ευκολόπιστους γράφει ότι οι Ζάεφ και Τσίπρας μοιάζουν με «ξαδέλφια».
Η Κασαμπόβα βάζει τον πρωταγωνιστή της να παραπονιέται ότι «ακόμη και το ΚΚΕ πρόδωσε τους (σλαβο) Μακεδόνες μετά την λήξη του Εμφυλίου Πολέμου γιατί δεν παραδέχτηκε τη μαζική συμμετοχή τους στις συγκρούσεις» και να υπογραμμίζει ότι «το 40% των ανταρτών στον Εμφύλιο Πόλεμο ήταν (σλαβο) Μακεδόνες, Βούλγαροι και Μουσουλμάνοι».
Θα απαντήσει επιτέλους η επίσημη ελληνική πλευρά στην ολοένα και πιο εκλεπτυσμένη αλλά προκλητική σλαβική προπαγάνδα εναντίον της ελληνικής Μακεδονίας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ή θα κλείσουμε πάλι τα μάτια όπως κάναμε επί πολλές δεκαετίες, με τα γνωστά αποτελέσματα;
Γνωρίζουμε ότι οι υπεύθυνοι της task force για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι άριστοι επαγγελματίες, άριστοι γνώστες του σκοπιανού προβλήματος και οι καλύτεροι που έχουμε για την αντιμετώπιση του ασύμμετρου αυτού κινδύνου. «Ενας κούκος όμως δεν φέρνει την Ανοιξη» διότι η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της την περίοδο αυτή είναι ολοκληρωτικά απασχολημένη με την πραγματικά πολύ επικίνδυνη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας.
Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι επειδή η ουσιαστική ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί σύντομα στην πράξη εξαιτίας της παραβίασής της εκ μέρους των Σκοπίων, ο Ελληνισμός θα αναγκαστεί να ξεσηκωθεί ξανά για να υπερασπιστεί τις θέσεις του. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι εμείς οι Ελληνες ξεσηκωνόμαστε συχνά σε λάθος χρόνο, κάτω από λάθος προϋποθέσεις και αφού έχει παγιωθεί η ζημιά.
Ετσι, πολλοί αναρωτιούνται γιατί αδρανούν οι αγωνιστές του Μακεδονικού Απόδημου Ελληνισμού που μεγαλούργησαν πριν 30 περίπου χρόνια στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Βρετανία και παντού αλλού στον κόσμο. Αρκετοί έφυγαν από τη ζωή αλλά υπάρχουν τα παιδιά τους που είναι μπολιασμένα με αγάπη προς την πατρίδα και έβγαλαν τα πανεπιστήμια που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της σκοπιανής προπαγάνδας.
Ο 21ος αιώνας απαιτεί την κινητοποίηση των ακαδημαϊκών, επιστημόνων, ιστορικών, πολιτικών και δημοσιογράφων της Ομογένειας, οι οποίοι θα πρέπει να επανδρώσουν τα σωματεία και τις ομοσπονδίες των Ελλήνων Μακεδόνων του εξωτερικού. Δίπλα στις εμβληματικές ιστορικές ηγεσίες που εκλείπουν σιγά - σιγά με το πέρασμα του χρόνου, οι νέοι ομογενείς επιστήμονες θα πρέπει να χαράξουν το δικό τους μέλλον και να βοηθήσουν την πατρίδα με σύγχρονα μέσα, ενσωματωμένοι και παίρνοντας ψυχική και ηθική δύναμη όχι μόνο από την πατρίδα των γονέων τους, αλλά και από τις ξένες κοινωνίες, μέλη των οποίων αποτελούν.
Παράλληλα, για να γίνει αυτό, η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να αλλάξει επίσης επειγόντως φυσιογνωμία και να απομακρυνθεί από τη νοοτροπία του... Λουδοβίκου του 14ου, που έλεγε ότι «το κράτος είμαι εγώ»!
Στην πράξη αυτό σημαίνει συστηματική συνεργασία Ομογένειας και εθνικού κέντρου για διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων και το ξεκίνημα θα πρέπει να το κάνει η Αθήνα.
Το ελληνικό κράτος διαθέτει το μηχανισμό και την επίσημη
«σφραγίδα» και οι νέες μορφωμένες ομογενειακές γενιές διαθέτουν ψυχή και την πολιτική και επιστημονική δύναμη στο εξωτερικό. Χρειάζονται να συνδυαστούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους και οι δύο πλευρές για να αποτραπούν οι παγιωμένες διεθνώς αρνητικές θέσεις για το Μακεδονικό.
Οποιος διαφωνεί, ας κάνει τον κόπο να διαβάσει την επίσημη ιστοσελίδα του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών που δίνει οδηγίες για το πώς πρέπει να ερμηνεύεται στην πράξη η Συμφωνία των Πρεσπών. Για τους Σκοπιανούς και δυστυχώς και για την υπόλοιπη ανθρωπότητα στην πράξη, η μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα, κληρονομιά και πολιτισμός ανήκουν μόνο στη Βόρειο Μακεδονία και οι Ελληνες Μακεδόνες, ή αποτελούν κυνηγημένα αδέλφια των βορείων Σλάβων γειτόνων, ή είναι απλώς βόρειοι Ελληνες που κλέβουν τον όρο «Μακεδονία»! Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να ανέλθουν στην εξουσία στα Σκόπια οι φανατικοί του VMRO.
Είναι λάθος λοιπόν να μην υπάρχει εμπιστοσύνη και συνεχής διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων των Αθηνών και των ελληνικών μακεδονικών οργανώσεων του εξωτερικού, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σήμερα. Οι πατριώτες της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής θα έτρεχαν με ενθουσιασμό να συμπαρασταθούν σε κάθε σωστή πρωτοβουλία του ελληνικού κράτους.
Μοναδική ευκαιρία για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και των ξένων κυβερνήσεων για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους των Σκοπίων, θα μπορούσε να είναι η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού να συνεργαστεί με την Επιτροπή «Ελλάδα 21» που οργανώνει τις εκδηλώσεις για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Θα πρόκειται για μια από τις πιο αξιόλογες δράσεις του κρατικού αυτού φορέα που είναι υπεύθυνος για την Ομογένεια. Η συνεργασία του με την Επιτροπή «Ελλάδα 21», αλλά και με την Τράπεζα Πειραιώς που συμμετέχει στο σχήμα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αποτελέσουν υπόδειγμα συνεργασίας του ιδιωτικού με τον κρατικό τομέα και με τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού, τους εκλεγμένους πολιτικούς της Ομογένειας, για την προώθηση των δικαίων της Ελλάδας.
* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας
E.K.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου