Και τα έξοδα τρέχουνΓιώργος Κανελλόπουλος
Η πανδημία έχει πλήξει καίρια και την κρουαζιέρα αφού πάνω από 400 μεγάλα πλοία έχουν μείνει από δουλειά και τώρα αναζητούν ή βρίσκονται σε λιμάνια για να αγκυροβολήσουν επ' αόριστον.
Ο κορωνοϊός έχει προξενήσει τεράστιες προκλήσεις στον κλάδο αυτόν της τουριστικής δραστηριότητας. Από τις αρχές της πανδημίας καταγράφηκαν πολλά μαζεμένα κρούσματα πάνω σε κρουαζιερόπλοια, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην ξέρουν πότε θα επιστρέψουν πίσω σε κάποια κανονικότητα. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται έχει ως συνέπεια να χάνουν κάθε μήνα τεράστια ποσά και τα πληρώματα να ανησυχούν για την τύχη τους.
Από τα μέσα Μαρτίου και μετά που ξέσπασε η πανδημία, πολύ λίγα από τα 400 περίπου μεγάλα κρουαζιερόπλοια σε όλο τον κόσμο μπορούσαν να δεχτούν επιβάτες - κι αυτά σε συνεννόηση με κυβερνήσεις. Μερικές δεκάδες ταξιδεύουν ακόμη με στόχο να συγκεντρώσουν και να επαναπατρίσουν μέλη των πληρωμάτων και τα υπόλοιπα έχουν ρίξει ή ρίχνουν άγκυρα. Η ζήτηση μάλιστα για αγκυροβόλια που να μπορούν να δεχτούν για άγνωστο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλα πλοία είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα σε ορισμένα λιμάνια ή ανοικτά από λιμάνια όπως ο Κόλπος της Μανίλας να καταγράφονται εικόνες χωρίς προηγούμενο, με πολλά πλοία - κολοσσούς να βρίσκονται το ένα σε κοντινή απόσταση από το άλλο.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές προβλήτες ή αγκυροβόλια για να δέσουν όλα μαζί τόσο μεγάλα σκάφη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πολλές χιλιάδες επιβάτες και πλήρωμα το καθένα. Για τον λόγο αυτόν ορισμένα από αυτά, όπως αναφέρει το Bloomberg, αναγκάζονται να παραμείνουν στα ανοικτά αφού επισκεφτούν πρώτα κάποιο λιμάνι για να πάρουν πάσης φύσεως εφόδια.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, 15 κρουαζιερόπλοια των εταιρειών Carnival Cruise Line, Royal Caribbean και Celebrity Cruises βρίσκονταν γύρω από τις Μπαχάμες. Το κρουαζιερόπλοιο «Symphony of the Seas», το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο αφού μπορεί να μεταφέρει 6.700 επιβάτες χωρίς να υπολογίζεται το πλήρωμα, βρισκόταν ανοικτά της Δομινικανής Δημοκρατίας.
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ. Επιπλέον πρόκληση αποτελεί και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στις διάφορες χώρες όπου βρίσκονται τέτοια πλοία. Για να βγει οποιοσδήποτε επιβάτης ή μέλος του πληρώματος από αυτά, θα πρέπει κατά κανόνα να εξεταστεί πρώτα μήπως είναι φορέας της πανδημίας, κάτι που είναι χρονοβόρο. Υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 200.000 άτομα σε όλο τον κόσμο είναι εγκλωβισμένα σε πλοία και δεν μπορούν να βγουν στην ξηρά ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Τα κόστη εν τω μεταξύ τρέχουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Carnival Corp, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο, βλέπει τα έξοδά της να φτάνουν τα 250 εκατ. δολάρια τον μήνα όσο τα πλοία της δεν μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες. Με την εταιρεία να αναφέρει ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί το πότε θα ξαναρχίσουν οι κρουαζιέρες, οι πιέσεις μεγαλώνουν. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον τέτοιες εταιρείες έχουν αρχίσει να γράφουν στους ισολογισμούς τους ζημιές πολλών δισ. δολαρίων. Τα πλοία δεν μπορούν απλά να αγκυροβολήσουν, να σβήσουν τις μηχανές και να μείνουν εκεί μέχρι οι εταιρείες να τα ξαναβάλουν μπρος. Πολλά από τα υποσυστήματά τους πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλιώς θα υποστούν βλάβες. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται τα κρουαζιερόπλοια όπως και άλλα πλοία να έχουν ανά πάσα στιγμή ελάχιστο αριθμό πληρωμάτων.
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου