ΑΘΗΝΑ. Σε πλήρη ανάπτυξη στις θέσεις τους εδώ και δύο ημέρες παραμένουν τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Anadolu» αναφέρει σε άρθρο του την Πέμπτη, ότι το «Oruc Reis» («Ορούτς Ρέις») είναι έτοιμο να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες του.
Την ίδια ώρα, το «Associated Press» μετέδωσε σε όλο τον κόσμο τη χθεσινή επανάληψη προειδοποίησης του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απαντώντας στα σχέδια της Τουρκίας. Μάλιστα, το διεθνές πρακτορείο πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει προκαλέσει αυξανόμενη κριτική από τους Δυτικούς συμμάχους».
Σε ό,τι αφορά το χθεσινό άρθρο του «Anadolu» (Αναντολού), με τίτλο «Το ‘Oruc Reis’ είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή» αναφέρει πως το τουρκικό σεισμογραφικό «ανοίγεται ξανά στη Μεσόγειο μετά από τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το πλοίο, το οποίο αγκυροβόλησε πρόσφατα στην Αττάλεια, αναμένεται να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες σεισμικής έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος το μεσημέρι της Πέμπτης από την Αλεξανδρούπολη έχοντας δίπλα του τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 7) είπε ότι «οι Τούρκοι είδαν τη δική μας συμπεριφορά, την άμεση αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων, την ανάπτυξη του στόλου και κυρίως όλων των ελληνικών υποβρυχίων».
Ως αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίλ Καλίν χαρακτήρισε ως υπερβολική την αντίδραση της Ελλάδας. Ο κ. Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία... δεν θέλει στρατιωτική και πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, παραγνωρίζοντας τη λεπτομέρεια ότι τα τελευταία 24ωρα περισσότερα από 20 τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν βγει από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι χθες, Πέμπτη, το «Anadolu» στο άρθρο του για το «Oruç Reis» επισυνάπτει επίσης μία εικόνα που εξηγεί τις τουρκικές θέσεις απέναντι στις ελληνικές σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία πως το «Oruc Reis» θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο σημείο της τουρκικής Navtex που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου.
Πάντως, η ελληνική πλευρά βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή ημέρα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό θα αφήσει την Αττάλεια, προκειμένου να κινηθεί νότια για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», η Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον Τούρκο Πρόεδρο να σβήσει περαιτέρω το αποτύπωμα του Κεμάλ Ατατούρκ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, εμφανίζοντας τον εαυτό του ως τον νέο «πατέρα του τουρκικού έθνους». Εξ ου και η επιλεγείσα ημερομηνία για την Αγία Σοφία.
Πάντα σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με τη μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί στο νότιο Αιγαίο έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο που το τουρκικό ωκεανογραφικό αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια αντίδρασης. Αυτό που τους προβληματίζει είναι ότι «δεν στέλνεις 25 πλοία να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο. Προφανώς οι στόχοι είναι πολύ περισσότεροι. Ενας από αυτούς πιθανόν να σχετίζεται με ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Αγκυρα προς το Κάιρο, αφού ένα μικρό κομμάτι που έχει δεσμευθεί αποτελεί μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Επίσης, τα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση τα ανοιχτά της Λιβύης» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το «Pronews.gr», το τουρκικό Ναυτικό εκπέμπει μήνυμα κυριαρχίας σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο μεταδίδοντας συνεχώς το μήνυμα προς όλους τους ναυτιλομένους: «Μόνο από εμάς θα ζητάτε βοήθεια», στην περίπτωση που κάποιο πλοίο αντιμετωπίζει πρόβλημα ή βρίσκεται σε κίνδυνο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξάλλου, όλος ο τουρκικός Τύπος εμφανίζεται με επιθετικά άρθρα για την ελληνική αντίδραση, ενώ το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναπτύξει πυραύλους στα παράλια του Αιγαίου, απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, αποκαλύπτει ο Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, Καντίρ Ντογάν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Εθνικός Κήρυξ - Αssociated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου