Σάββατο, 4η Ιουλίου, 2020
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
Στιγμιότυπο από την κοινή –μέσω βιντεοσύνδεσης– συνέντευξη Τύπου των Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες (φωτ. EPA).
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρώπη, δήλωσε χθες η Αγκελα Μέρκελ, δίνοντας το στίγμα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ως επικεφαλής της κυβέρνησης που θα προεδρεύσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στους επόμενους έξι μήνες. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την κοινή τηλε-συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων και της γερμανικής κυβέρνησης, η κ. Μέρκελ μίλησε για τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας, από τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης έως την έκβαση του Brexit και την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
«Καθοριστικό» χαρακτήρισε από την πλευρά της το επόμενο εξάμηνο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεν πρέπει απλώς να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά να συνεχίσουμε στο μονοπάτι του εκσυγχρονισμού», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι στόχοι της γερμανικής προεδρίας είναι «σχεδόν ταυτόσημοι» με αυτούς της Κομισιόν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Μέρκελ και στο ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, επί του οποίου αναμένεται ακόμα η πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο πανευρωπαϊκό σύμφωνο. Η καγκελάριος είπε ότι το ζήτημα συζητήθηκε εκτεταμένα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη και ότι ελπίζει να επιτευχθεί «ουσιαστική πρόοδος» επ’ αυτού στο εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας.
Σε ενημέρωση Ευρωπαίων ανταποκριτών για τους στόχους της γερμανικής προεδρίας νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας αναφέρθηκε στις «τεράστιες προσδοκίες» που υπάρχουν από τη χώρα του, επιχειρώντας να τις μετριάσει.
Αγγίζοντας σειρά θεμάτων, ο κ. Μάας ανέφερε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία «στρατηγική για την Κίνα», σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων δεν μπορούν να διαζευχθούν από θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και από το ζωτικό θέμα της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ. Η γερμανική προεδρία αναμένεται να δώσει έμφαση στην οικοδόμηση ενός αρραγούς ευρωπαϊκού μετώπου απέναντι στο Πεκίνο, ώστε να μην μπορεί η Κίνα να συνεχίσει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» με τα κράτη-μέλη, που έχει αποτρέψει μία συστηματική αντιμετώπιση της χώρας την οποία η Ε.Ε. έχει βαπτίσει «συστημικό αντίπαλο». Η κ. Μέρκελ, πάντως, στη συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείσα αν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και να επιτρέψει τη μαζική μετανάστευση πολιτών του Χονγκ Κονγκ στη Γερμανία, απάντησε ότι η υφιστάμενη γερμανική νομοθεσία για το άσυλο επαρκεί.
Αναφορικά με την άλλη υπερδύναμη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διατλαντικές σχέσεις θα γίνουν ξανά «πιο εποικοδομητικές» αν αλλάξει ο ένοικος του Λευκού Οίκου στις εκλογές του Νοεμβρίου. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα του παρελθόντος, με τις ΗΠΑ στον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα.
Για το Brexit, ο κ. Μάας είπε ότι θα υπάρξει τελική έκβαση ώς το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί παράταση της περιόδου μετάβασης. «Ελπίζουμε να επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα πληκτικές» τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της Γερμανίας στον διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.
Τέλος, σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε., ο κ. Μάας είπε ότι η Κομισιόν προετοιμάζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία και ότι θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντός του εξαμήνου.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου