Σάββατο, 4η Ιουλίου, 2020
Εθνικός Κήρυξ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνέντευξη στον Εκδότη-Διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα», κ. Ηρακλή Α. Διαματάρη παραχώρησε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Η κ. Παπαδοπούλου, αφού πρώτα έδωσε μια γενική εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της στο καθημερινό τους έργο λόγω των έκτακτων συνθηκών που επιτάσσει η πανδημία του κορωνοϊού, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις σχέσεις της τόσο με την Αμερική όσο και με την Ομογένεια.
«Δεν ξέρω αν οι Ελληνοαμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει πόσο υπερήφανοι είμαστε όλοι στην Ελλάδα για την Ομογένεια. Οι περισσότεροι έχουν επαφές με την Ελλάδα και την επισκέπτονται, αλλά δεν ξέρω αν συνειδητοποιούν ότι πέρα από την αγάπη υπάρχει μια συλλογική υπερηφάνεια για τους ομογενείς μας και για το τι έχουν καταφέρει. Εμένα ο άνδρας μου ήταν Ελληνοαμερικανός, η οικογένειά του είχε έρθει πριν από πολλά χρόνια, ο αδερφός μου ζει στην Αμερική, το παιδί μου ζει στην Αμερική, άρα ξέρω πολύ καλά την διαδρομή που έχει κάνει η Ομογένεια για να φτάσει εδώ που έφτασε και το ταξίδι αυτό δεν ήταν εύκολο. Αυτόν τον αγώνα και την διαδρομή των Ελληνοαμερικανών θέλουμε να τιμήσουμε ως ελληνικό κράτος», είπε η κ. Παπαδοπούλου απαντώντας στο ερώτημα για το ποια είναι η εικόνα που έχει εκείνη για την Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Ομογένεια είναι πολλά πράγματα, δεν είναι ένα. Είναι επιστήμονες που ήρθαν με την κρίση. Είναι ομογενείς που είναι 4ης γενιάς. Είναι άλλοι που έχουν και τους δύο γονείς Ελληνες, αλλά και παιδιά που δεν έχουν κανέναν γονέα Ελληνα, μόνο παππού. Ολα αυτά είναι Ομογένεια. Αρα το μήνυμα πρέπει να είναι πολύ ανοιχτό προς όλους και το οποίο πρέπει να βασίζεται στις αξίες, είπε εξάλλου η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προσδιορίζοντας την σύγχρονη ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ και κάνοντας λόγο στον τρόπο προσέγγισής της από το ελληνικό κράτος.
Αναφερόμενη στις σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, η κ. Παπαδοπούλου τόνισε ότι διαχρονικά οι σχέσεις ήταν καλές αφού οι δύο χώρες βρίσκονταν πάντα στην ίδια πλευρά της Ιστορίας, παρά τις όποιες αναταράξεις υπήρχαν κάποιες φορές στις σχέσεις τους. Αναφέρθηκε μάλιστα στις προοπτικές βελτίωσης αυτών των σχέσεων, τις οποίες περιέγραψε ως ευοίωνες.
«Η Αμερική με την Ελλάδα πολεμούσαν πάντα πλάι πλάι και ποτέ δεν βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Από την στιγμή που ιδρύθηκε το αμερικανικό κράτος και στη νεότερη Ελληνική Ιστορία από το 1827 και μετά η Αμερική με την Ελλάδα ήταν πάντα σύμμαχοι», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «όπως σε κάθε μεγάλη οικογένεια υπάρχουν δυσκολίες, έτσι υπήρξαν και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες ευτυχώς έχουν πλέον ξεπεραστεί».
Η ίδια, εξάλλου, επισήμανε πως υπάρχει μια σαφής και κοινή αποδοχή από την πλευρά του ελληνικού λαού και των ελληνικών πολιτικών κομμάτων ότι αυτή η σχέση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Επιστέγασμα των άριστων σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με την ίδια, αποτέλεσε τόσο η διμερής Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) που υπογράφθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όσο και το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ στις αρχές του Ιανουαρίου.
Σχολιάζοντας το φαινόμενο του «brain drain», η πρέσβης υπογράμμισε πως πρωταρχικός στόχος της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προσπάθεια αναχαίτισής του. «Πρέπει να δημιουργηθούν αρκετές θελκτικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε όχι μόνο η νέα γενιά να παραμείνει στη χώρα, αλλά να γυρίσουν πίσω και όλοι όσοι έφυγαν μέσα στα χρόνια της κρίσης», τόνισε.
Ως προς τις οικονομικές προοπτικές των σχέσεων των δύο χωρών, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι θα πρέπει οι Αμερικανοί επιχειρηματίες να πειστούν να επενδύσουν στην Ελλάδα λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η χώρα. «Η χώρα έχει πολλά αντικειμενικά προσόντα, έχει πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και πολύ καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Πρέπει όμως και εμείς να κάνουμε τις επενδύσεις πιο εύκολες, να περιορίσουμε την γραφειοκρατία».
Κληθείσα να σχολιάσει την παρέμβαση των ΗΠΑ (σ.σ. τις δηλώσεις Πομπέο) ως προς το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, η κ. Παπαδοπούλου την χαρακτήρισε ως άκρως θετική. «Το πρόβλημα Τουρκία είναι πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά είναι και πρόβλημα της Αμερικής», είπε. «Τα θρησκευτικά σύμβολα δεν θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής, πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. Η προσπάθεια να αλλάξει ο χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς θα πρέπει να απασχολεί τον τουρκικό λαό διότι το όλο θέμα έχει να κάνει με τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας. Και βέβαια η Ελλάδα έχει τρομακτική ευαισθησία στο όλο θέμα, αλλά το ζήτημα αφορά όλο τον Κόσμο» σημείωσε η Ελληνίδα πρέσβης.
Στην ερώτηση του κ. Διαματάρη σχετικά με την παρέμβαση του κ. Πομπέο για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε ότι η φωνή του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών έρχεται να προστεθεί στις φωνές και άλλων από το παγκόσμιο στερέωμα για το όλο θέμα.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου