Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2020
Το «Γραφείο Νομικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών-Περδικάκης-Πρωτοπαπαδάκη και συνεργάτες», στοχεύει στην κάλυψη των σύγχρονων και σύνθετων αναγκών των φυσικών και νομικών προσώπων, τόσο σε συμβουλευτικό, όσο και σε δικαστηριακό επίπεδο. Λειτουργεί από το 1994 από τον φοροτεχνικό Χρήστο Περδικάκη και τη δικηγόρο Μαρούσα Πρωτοπαπαδάκη, οι οποίοι πλαισιώνονται από μια πολυάριθμη ομάδα σταθερών συνεργατών και στους δύο τομείς των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από το 1994 μέχρι σήμερα η ομάδα αυτή έχει διαγράψει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία και η φήμη της έχει μεταφερθεί και στο εξωτερικό για την άρτια και αοτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατων της.
Το φοροτεχνικό τμήμα υποστηρίζει σε σταθερή βάση όλους τους κατοίκους Ελλάδας και Εξωτερικού αλλά και ένα μεγάλο αριθμό σοβαρών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, αναφορικά με το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεών τους. Οι δικηγόροι του Γραφείου καλύπτουν εξωδικαστικές και δικαστικές υποθέσεις πολλαπλών αντικειμένων, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντική συνδρομή σε διεκπεραίωση ποικίλων προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης.
Μιλήσαμε με την κα Πρωτοπαπαδάκη Μαρούσα, δικηγόρο και διαμεσολαβήτρια στο Γραφείο Νομικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών, για ένα θέμα το οποίο απασχολεί τους Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο Εξωτερικό εδώ και χρόνια: την παράλειψή τους να δηλώσουν τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας τους στη Δ.Ο.Υ. (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία). Εμφανίζονται έτσι, να παραμένουν κάτοχοι ελληνικού ΑΦΜ ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, ενώ παράλληλα υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος και στο εξωτερικό, ως φορολογικοί κάτοικοι της άλλης χώρας, γεγονός που είναι λανθασμένο, καθώς ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει μία και μόνο φορολογική κατοικία. Στάθηκε ιδιαίτερα στους κατοίκους των ΗΠΑ, γιατί για αυτούς ήδη ισχύει ο Νόμος περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Ξένων Λογαριασμών, γνωστός ως FATCA, που σχεδιάστηκε με στόχο ειδικά την αποτροπή της φοροδιαφυγής από πολίτες των ΗΠΑ ή κάτοικους ΗΠΑ που διατηρούν ξένους λογαριασμούς ή Offshore επενδύσεις.
Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς του FATCA, όπως μας είπε η κα Πρωτοπαπαδάκη, και οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ των άλλων, καλούνται να εντοπίζουν δικαιούχους λογαριασμών από ΗΠΑ και να παρέχουν στο IRS (τη φορολογική αρχή των ΗΠΑ), πληροφορίες σχετικά με το ενεργητικό τους, πληρωμές εσόδων και κινήσεις συναλλαγών κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους. Το θέμα αφορά και τους Ελληνες που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ, και παράλληλα δηλώνονται στην Ελλάδα ως φορολογικοί κάτοικοι της χώρας, αποκτούν εισοδήματα στην Ελλάδα, όπου και διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς.
Από τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι προφανές, ότι κάθε φορολογούμενος οφείλει, από τη στιγμή που θα πληροί τις προϋποθέσεις μεταβολής της φορολογικής κατοικίας του, να προβαίνει στη σχετική διαδικασία αλλαγής αυτής και στην εφ' εξής ορθή δήλωση των εισοδημάτων προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εμπλοκές.
Κυρία Πρωτοπαπαδάκη, πώς αντιμετωπίζονται στην Ελλάδα τα φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι του Εξωτερικού, αναφορικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις;
Αυτό που έχει σημασία για τις ελληνικές φορολογικές Αρχές, δεν είναι αν το φυσικό πρόσωπο κατοικεί στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, αλλά το αν ένα πρόσωπο είναι «φορολογικός κάτοικος Ελλάδος» ή «φορολογικός κάτοικος Εξωτερικού». Η έννοια της «φορολογικής κατοικίας» δεν ταυτίζεται οπωσδήποτε με την έννοια της κατοικίας, αλλά προσδιορίζεται και από άλλα στοιχεία. Ετσι, θεωρείται κάποιος φορολογικός κάτοικος Ελλάδος, εφ' όσον έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών συμφερόντων του, δηλαδή τους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς του, ή είναι δημόσιος λειτουργός, αλλά υπηρετεί στην αλλοδαπή, βρίσκεται δε στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 183 ημέρες αθροιστικά στη διάρκεια οποιασδήποτε δωδεκάμηνης περιόδου. Αν, σύμφωνα με τα παραπάνω, ένα φυσικό πρόσωπο έχει καταχωρηθεί στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ. στην Ελλάδα σαν «φορολογικός κάτοικος Εξωτερικού», τότε έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος, μόνο εφ' όσον αποκτά στην Ελλάδα πραγματικό εισόδημα. Αντίθετα, ένας φορολογικός κάτοικος εξωτερικού που δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα, αλλά για παράδειγμα έχει στην ιδιοκτησία του ένα σπίτι, για να διαμένει ο ίδιος, όταν επισκέπτεται την Ελλάδα, χωρίς να το εκμισθώνει σε τρίτο πρόσωπο, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Είναι σημαντικό, ότι «πραγματικό εισόδημα» θεωρούνται και οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και τα μερίσματα από ελληνικές εταιρείες.
Για την ιδιοκτησία που έχει στην Ελλάδα ένας φορολογικός κάτοικος Εξωτερικού, υποχρεούται να υποβάλει σχετική δήλωση στη Δ.Ο.Υ.;
Ναι, αλλά όχι κάθε χρόνο. Οποιος αποκτήσει στην Ελλάδα ιδιοκτησία, είτε από αγορά, είτε από κληρονομιά, είτε από γονική παροχή ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση και να περιλάβει το συγκεκριμένο ακίνητο στη «Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης» του (έντυπο Ε9). Εφ' όσον δεν υπάρξει περαιτέρω μεταβολή στην ιδιοκτησία του, και εφ' όσον δεν αποκτά στην Ελλάδα πραγματικό εισόδημα, δεν υποχρεούται να υποβάλει κάθε χρόνο «Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης».
Το ακίνητο θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στη Δήλωση κάθε χρόνο, σχετικά δε εκδίδεται ο φόρος, που στην Ελλάδα βαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων) κάθε χρόνο χωρίς άλλη ενέργεια του φορολογούμενου. Επισημαίνεται, ότι η ιδιόχρηση δεν γεννά υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ενώ, αντίθετα, η δωρεάν παραχώρηση είναι λόγος υποβολής δήλωσης.
Η φορολογική κατοικία των φυσικών προσώπων κατοίκων Εξωτερικού καθορίζεται από τη Δ.Ο.Υ. (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία);
Οχι, ο κάθε φορολογούμενος, όταν λαμβάνει για πρώτη φορά τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του (Α.Φ.Μ), δηλώνει ο ίδιος ποια είναι η φορολογική κατοικία του. Αν αργότερα κατά τη διάρκεια της ζωής του μεταβάλλει τη φορολογική κατοικία του, οφείλει να προβεί στη σχετική δήλωση μεταφοράς στη Δ.Ο.Υ. Μάλιστα, διαπιστώνεται αρκετές φορές τελευταία, ότι Ελληνες, που ζουν και εργάζονται στο Εξωτερικό εδώ και χρόνια, έχουν παραλείψει να δηλώσουν τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας τους στη Δ.Ο.Υ. Εμφανίζονται έτσι να παραμένουν κάτοχοι ελληνικού ΑΦΜ, ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, ενώ παράλληλα υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος και στο εξωτερικό, ως φορολογικοί κάτοικοι της άλλης χώρας, κάτι που είναι λάθος, καθώς ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να έχει μία και μόνο φορολογική κατοικία. Το ζήτημα μάλιστα γίνεται σημαντικό, όταν το πρόσωπο αυτό αποκτά εισοδήματα και στις δύο χώρες και αυτό γιατί δηλώνει και φορολογείται, σε κάθε χώρα, για τα εισοδήματα που αποκτά εκεί. Αυτό είναι αντίθετο στο γενικό κανόνα, ότι κάθε φορολογούμενος δηλώνει στη χώρα της φορολογικής του κατοικίας το παγκόσμιο εισόδημά του. Πρόκειται για μια μη ορθή φορολογική εικόνα που, όταν διαπιστωθεί, πρέπει να διορθώνεται.
Για τα φυσικά πρόσωπα που είναι καταχωρημένα στην Ελλάδα σαν «φορολογικοί κάτοικοι Εξωτερικού» και υποβάλλουν για το πραγματικό εισόδημά τους στην Ελλάδα δήλωση φόρου εισοδήματος, προβλέπεται κάποια ειδική υποχρέωση δήλωσης των αντίστοιχων στοιχείων τους στην αλλοδαπή;
Ναι. Φέτος για πρώτη φορά κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ο «φορολογικός κάτοικος Εξωτερικού», υποχρεούται να επιβεβαιώσει και τη χώρα φορολογικής κατοικίας του, όπως αυτή είναι καταχωρημένη στα στοιχεία μητρώου/φυσικού προσώπου, συμπληρώνοντας τον αριθμό που χρησιμοποιεί στη φορολογική αρχή της χώρας φορολογικής κατοικίας του, ως φορολογικό μητρώο (αντίστοιχο ΑΦΜ) και την πλήρη διεύθυνση κατοικίας του, στην αλλοδαπή με λατινικούς χαρακτήρες. Οι παραπάνω πληροφορίες χρησιμοποιούνται για σκοπούς ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
Για τις τραπεζικές συναλλαγές στις οποίες προβαίνουν τα φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Εξωτερικού στην Ελλάδα υφίσταται κάποια υποχρέωση δήλωσης στοιχείων Εξωτερικού;
Οι ελληνικές τράπεζες, σε συμμόρφωση τόσο με την ελληνική νομοθεσία, όσο και με την ειδικότερη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ για τη διεθνή φορολογική συμμόρφωση και το νόμο περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Ξένων Λογαριασμών, γνωστό ως FATCA, έχουν την υποχρέωση να προσδιορίζουν τους πελάτες τους, οι οποίοι θεωρούνται βάσει νομοθεσίας «Πρόσωπα ΗΠΑ» (δηλαδή είναι πολίτες ή κάτοικοι των ΗΠΑ) και να αναφέρουν, σε ετήσια βάση, συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς των συγκεκριμένων πελατών τους, μέσω της Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εξόδων (ΑΑΔΕ), προς την Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (Internal Revenue Service-IRS) των ΗΠΑ.
Ltas.gr - Γραφείο Νομικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών/ Διεύθυνση Δωδεκανήσου 22 ΤΚ 54626, Θεσσαλονίκη/Τ. 2310 548128 | 2310 516401 | 2310 534301
F. 2310516403/Πρωτοπαπαδάκη Μαρούσα proto_ma@otenet.gr
Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου