Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2020
Το φετινό συνέδριο είναι τόσο ιδεολογικό, ως προς τις ομιλίες, από τον Μπέρνι Σάντερς μέχρι τον μετριοπαθή Ρεπουμπλικανό Τζον Κέισικ (John Kasich), όσο και υποστηρικτικό της πίστης.
Σύμφωνα με το «ΑΡ», την Πέμπτη, τελευταία ημέρα θα απευθυνθούν στους συνέδρους θρησκευτικοί ηγέτες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Λατίνος Ευαγγελιστής ιερέας Γκάμπριελ Σαλγκουέρο (Gabriel Salguero) από τη Φλόριδα, ο Τζέρι Γιανγκ (Jerry Young) από την Εκκλησία των Βαπτιστών στο Μισισίπι και η Ραβίνος Λόρεν Μπέρκουν, (Lauren Berkun) αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Shalom Hartman Βόρειας Αμερικής.
Το συνέδριο άρχισε τη Δευτέρα μόλις για δύο ώρες το βράδυ 9 με 11, αλλά τίποτα δεν είναι όπως πριν: Υποτίθεται ότι θα ήταν μια συγκέντρωση για το Δημοκρατικό Κόμμα στο Μιλγουόκι, προσελκύοντας χιλιάδες σε μια κατάσταση ταλάντευσης που οι Δημοκρατικοί μόλις έχασαν σε προεδρικό επίπεδο το 2016. Αντ’ αυτού, η πανδημία του κορωνοϊού το έχει αναγκάσει να είναι ως επί το πλείστον εικονικό, με ομιλίες μέσω βίντεο από όλη τη χώρα.
Η κύρια ομιλήτρια του συνεδρίου θα είναι τη Δευτέρα η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα, αλλά η πρώτη ημέρα εκτός της κυρίας Ομπάμα περιλαμβάνει μερικά μεγάλα ονόματα του Δημοκρατικού Κόμματος. Θα μιλήσει ο Μπέρνι Σάντερς, καθώς και ο πρώην κυβερνήτης του Οχάιο και μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός Τζον Κέισικ.
Οι δημόσιες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. ανατολική ζώνη ώρας. Το σχέδιο των Δημοκρατικών αυτήν την πρώτη νύχτα φαίνεται να δείχνει πόσο μεγάλη είναι η σκηνή τους για κάθε ψηφοφόρο που δεν του αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ: από την άκρα αριστερά έως το κέντρο του Δημοκρατικού κατεστημένου μέχρι τους Ρεπουμπλικανούς.
Το βράδυ της Δευτέρας θα εμφανιστούν επίσης κυβερνήτες των οποίων το όνομα έχει λάμψει στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς πολεμούν τον κορωνοϊό, όπως η Γκρέτσεν Γουίτμερ (Gretchen Whitmer) από το Μίσιγκαν και ο Αντριου Κουόμο (Andrew M. Cuomo) της Νέας Υόρκης.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής, Τομ Πέρεζ (Tom Perez), θα βρίσκεται στο Μιλγουόκι. Οχι όμως ο υποψήφιος του προεδρικού χρίσματος Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις.
Ούτε οι πολιτειακές και άλλες αντιπροσωπείες, ακτιβιστές του κόμματος και ορδές των Μέσων Ενημέρωσης που θα είχαν γεμίσει μια αρένα στο κέντρο της πόλης για να δουν τον Μπάιντεν και την Χάρις να παίρνουν το χρίσμα για να αναμετρηθούν με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς τον Νοέμβριο.
Αντ’ αυτού οι Δημοκρατικοί θα πραγματοποιήσουν ουσιαστικά ένα εικονικό συνέδριο, που θα μεταδίδει δύο ώρες προγραμματισμού πρωταρχικής ώρας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προ-μαγνητοσκοπήθηκε, Δευτέρα έως Πέμπτη. Χωρίς πλήθη. Οχι ζητωκραυγές. Και χωρίς μπαλόνια.
Το θέμα είναι σκόπιμα ασαφές, «Εμείς ο λαός». Οι θεατές θα ακούσουν από τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς (Bernie Sanders), ο οποίος τερμάτισε δεύτερος μετά τον Μπάιντεν στις προκριματικές, και από τον Ρεπουμπλικανό Τζον Κέισικ, τον πρώην κυβερνήτη του Οχάιο. Και οι δύο θα στηρίξουν τον Μπάιντεν.
Η παρουσία τους αντικατοπτρίζει μια βασική πραγματικότητα της υποψηφιότητας του Μπάιντεν: Ηταν πάντα περισσότερο μια υπόθεση ηθικής και ικανότητας εναντίον του Τραμπ παρά ένας αγώνας εντός των Δημοκρατικών. Ως εκ τούτου, η εκστρατεία του δεσμεύεται να «ενοποιήσει τη χώρα» και «να αποκαταστήσει την ψυχή του έθνους». Ωστόσο, ο Μπάιντεν πέρασε τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να ενισχύσει τις σχέσεις με την αριστερή πλευρά του κόμματος, η οποία παραμένει σκεπτική γι’ αυτόν. Εχει μια μακρά πολιτική πορεία την οποία ο ίδιος την διαφημίζει ως την πιο προοδευτική από οποιονδήποτε σύγχρονο Δημοκρατικό υποψήφιο.
Η βραδιά έναρξης του συνεδρίου θα δοκιμάσει πόσο απρόσκοπτα μπορεί να περάσει η εκστρατεία Μπάιντεν τις επόμενες 80 περίπου μέρες μέχρι την. 3η Νοεμβρίου, ρίχνοντας ένα τόσο μεγάλο δίχτυ για να ενώσει ένα κατακερματισμένο αμερικανικό εκλογικό σώμα.
Η Δευτέρα όμως εκτός από την Μισέλ Ομπάμα, ανήκει και στον Μπέρνι Σάντερς, που πριν από τέσσερα χρόνια, υπέδειξε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον στο συνέδριο στη Φιλαδέλφεια, αλλά η πικρία μεταξύ των στρατοπέδων τους ήταν εμφανής και της στοίχισε στον αγώνα απέναντι στον Τραμπ.
Δεν υπάρχει σκηνή συνεδρίου για να γίνει αγώνας φέτος. Δεν χρειάζεται οι θεατές στο σπίτι να ακούνε τους εκπροσώπους να χλευάζουν σε κανέναν από τη σκηνή του συνεδρίου να διαφωνούν. Υπάρχουν και άλλες βασικές διαφορές: Σάντερς και Μπάιντεν είναι σε προσωπικό επίπεδο περισσότερο φιλικοί μεταξύ τους από ό,τι ήταν ο Σάντερς με την Κλίντον, ενώ ο Μπάιντεν σφράγισε την πρωτοπορία του νωρίτερα έναντι του Σάντερς.
Και κυρίως ο Τραμπ δεν είναι πλέον μία υπόθεση όπως το 2016, αλλά πλέον πρόεδρος και ο Σάντερς έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτές οι εκλογές είναι πλέον υπαρξιακές για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου