Παρασκευή, 28 Αυγούστου, 2020
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται σε όλους, υβρίζει φίλους και συμμάχους, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο και τορπιλίζει κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης.
Στον βωμό ικανοποίησης του προσωπικού μεγαλοϊδεατισμού του και στο πλαίσιο αυτό μιας τουρκικής κοινής γνώμης που έχει εκπαιδευθεί τα τελευταία χρόνια σε μαξιμαλιστικές εθνικιστικές υπερβολές, ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να θυσιάσει πολλά.
Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά η μετωπική σύγκρουση που αναζητεί θα πλήξει τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση –αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων– και παράλληλα την πορεία της τουρκικής οικονομίας.
Ομηρος ενός νεοοθωμανικού οράματος χωρίς όρια, ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται σε όλους, υβρίζει φίλους και συμμάχους, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, και τορπιλίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από δυνάμεις, όπως η προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή την περίοδο Γερμανία, που έχουν αποδείξει ότι επιθυμούν καλές πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με τη χώρα του.
Οι απειλές και οι χαρακτηρισμοί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο –ο Ερντογάν περιέγραψε την Ελλάδα ως τον «ψεύτικο τραμπούκο της Μεσογείου»–, αλλά ακόμη και αν απευθύνονται πρωτίστως στο εσωτερικό, δεν μπορεί κανείς πλέον να τα αγνοήσει.
Οχι μόνον οι χώρες εναντίον των οποίων εκτοξεύονται, αλλά ούτε και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές στην περιοχή, από τους περιφερειακούς παίκτες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος μέχρι τις μεγάλες δυνάμεις όπως η Αμερική και η Γαλλία. Η τελευταία, μάλιστα, έχει δεχθεί και αυτή επιθέσεις.
Είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι «κανείς δεν θα πολεμήσει τον δικό σου πόλεμο». Την αρχή αυτή αντιλαμβάνεται πολύ καλά η Ελλάδα.
Ωστόσο, είναι εξίσου αυτονόητο ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση των αμυντικών συμμαχιών, μεταξύ άλλων, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που επιβεβαιώνονται με τις πρόσφατες κοινές αεροναυτικές ασκήσεις, όπως και οι τριγωνικές συνεργασίες τις οποίες προωθεί η Ελλάδα από κοινού με την Κύπρο τα τελευταία χρόνια τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, προσδίδουν μια διπλωματική και γεωπολιτική υπεραξία.
Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, τόσο στη Γαλλία, η οποία μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. προσβλέπει σε έναν αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης και κύριο κέντρο αποφάσεων της Ε.Ε., με την επιρροή που αυτό συνεπάγεται σε όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Ταυτόχρονα, όπως έχει επανειλημμένως επισημανθεί, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, ιδιαίτερα κάποιες συγκεκριμένες μονάδες οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν τεράστια ζημιά τόσο στις τουρκικές δυνάμεις όσο και στην Τουρκία γενικότερα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαστε επιθετικοί, ότι δεν έχουμε συναίσθηση των κινδύνων ή ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τα όριά μας.
Η Ελλάδα ποτέ και υπό καμία πολιτική ηγεσία δεν επιζητεί τη σύγκρουση. Το επαναλαμβάνει συνεχώς. Οχι γιατί φοβάται, αλλά γιατί κατανοεί το κόστος. Απλά, κόστος θα έχουν όλοι.
Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ζει στον κόσμο του και να αγνοεί κάποιες πραγματικότητες θα πληρώσει το τίμημα. Η Ελλάδα δεν θέλει τη σύγκρουση και κάνει ό,τι μπορεί για να την αποφύγει.
Η κοινή λογική λέει ότι η στρατιωτική σύρραξη ανάμεσα σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι εκατέρωθεν εξαιρετικά ζημιογόνος, σε πολλά επίπεδα, και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί (της νυν κυβέρνησης, αλλά και του περιβάλλοντος του Τζο Μπάιντεν), όπως και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχουν επανειλημμένως επισημάνει την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να απομακρυνθεί η Τουρκία από τη Δύση και να μετεξελιχθεί σε ένα νέο Πακιστάν ή ακόμη και Ιράν.
Η διαπίστωση δεν στερείται βάσης. Ωστόσο, η αποτροπή μιας τέτοιας προοπτικής δεν επιτυγχάνεται με κινήσεις που παραπέμπουν στην επαίσχυντη «πολιτική του κατευνασμού».
Οσο για τον πρόεδρο Ερντογάν, να γνωρίζει πως η Ελλάδα και άξια της βυζαντινής κληρονομιάς της είναι και το θάρρος έχει να τον αντιμετωπίσει.
Απλώς, διαθέτει ταυτόχρονα την αναγκαία ψυχραιμία αλλά και την ευφυΐα να αντιλαμβάνεται ότι ενδεχόμενη σύγκρουση θα προκαλέσει μεγάλη ζημία σε όλους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου