Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Ο Ηλείος αστροφυσικός Δ. Σιμόπουλος υπογράφει το πρώτο του βιβλίο για παιδιά


Σάββατο, 22 Αυγούστου, 2020


Στο “Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι” αφηγείται με τον μοναδικό, κατανοητό του τρόπο την ιστορία της διαστημικής περιπέτειας

«Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι». Αυτός είναι ο τίτλος ενός πολύχρωμου νέου βιβλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που υπογράφει ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, ένας άνθρωπος που έχει διακριθεί στο επιστημονικό πεδίο της αστροφυσικής και ο οποίος έχει καταφέρει με απλό και κατανοητό τρόπο να μεταφέρει στο κοινό όλα αυτά τα λαμπρά στοιχεία του σύμπαντος και του διαστήματος.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, στη δημοσιογράφο Ξένια Στούκα, ο κ. Σιμόπουλος που τον συνδέει μία ιδιαίτερη σχέση με την πόλη της Πάτρας καθώς εδώ έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια και εδώ πρωτοαγάπησε και πρωτοανακάλυψε τον μαγικό κόσμο του διαστήματος, ανέφερε πως έγραψε στο νέο του αυτό βιβλίο “ιστορίες για το διάστημα που έλεγε στα εγγόνια του”.
Το βιβλίο ανήκει στη θεματική κατηγορία: Γνώσεις και δραστηριότητες και απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών, έχει 80 σελίδες και πρωτοκυκλοφόρησε στα μέσα του περασμένου Μαΐου.
Πρόκειται για ένα απολαυστικό εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για να γνωρίσει κάθε παιδί την ιστορία και την εξέλιξη των αποστολών στο φεγγάρι. Με απλό και κατανοητό τρόπο ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (Επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου) βοηθάει τα παιδιά να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος: την εξέλιξη των πτητικών μηχανών, τις διαστημικές αποστολές, τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη, την ομορφιά του φυσικού δορυφόρου της Γης και τον μελλοντικό αποικισμό του.
Το κείμενο του κ. Σιμόπουλου πλαισιώνεται από ευχάριστη εικονογράφηση και φωτογραφικό υλικό.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τον Γρύλλο, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, από τον Οκτώβριο του 1972 έως και το 2014 ήταν διευθυντής στο περίφημο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην Αθήνα.
Στο βιβλίο του αυτό όπως είπε, θέλησε να γράψει πρώτη απ’ όλες μία ιστορία που στο μεγαλύτερο μέρος της, την έζησε κι ο ίδιος προσωπικά. «Ήμουν δηλαδή εκεί όταν οι αστροναύτες του προγράμματος “Απόλλων” εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν για να περπατήσουν πάνω σε έναν άλλο κόσμο, στο γειτονικό δορυφόρο της γης μας, τη Σελήνη. Κι αν όλα πάνε καλά με το πρώτο αυτό βιβλίο, έχουμε αποφασίσει σε συνεργασία με τον Νώντα Παπαγεωργίου, τον εκδότη του Μεταίχμιου να ακολουθήσει μία σειρά τέτοιων βιβλίων», ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος στον «Ελεύθερο Τύπο».
Όσο για τα ποια στοιχεία πρέπει να έχει ο μελλοντικός επιστήμονας που θέλει ν’ ασχοληθεί με την αστρονομία, ο κ. Σιμόπουλος απήντησε «όρεξη και αγάπη για την επιστήμη του όπως και κάθε άνθρωπος που θέλει να πετύχει σε αυτό που κάνει».  Και για το επίπεδο της Ελλάδας στον τομέα της αστροφυσικής ο κ. Σιμόπουλος τόνισε πως «χωρίς υπερβολή η παρουσία των Ελλήνων αστροφυσικών εντός και εκτός της χώρας μας είναι εντυπωσιακή».
Το βιβλίο «Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι» κυκλοφορεί και σε όλα τα Πατρινά βιβλιοπωλεία.
Να θυμίσουμε πως πέρυσι ο Διονύσης Σιμόπουλος κυκλοφόρησε ένα έξοχο βιβλίο όπου μπλέκει όμορφα τις αυτοβιογραφικές αναφορές του, με την Πάτρα μάλιστα να πρωτοστατεί σε πολλά σημεία του βιβλίου, ιδίως στο κεφάλαιο 3, με τις επιστημονικές του εξηγήσεις και περιγραφές που εντυπωσιάζουν τον αναγνώστη με την λεπτομέρεια σε αριθμούς και ημερομηνίες, αλλά και το πόσο κατανοητά παρατίθενται στο βιβλίο.
Ο λόγος φυσικά για το βιβλίο με τίτλο «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι, Η περιπέτεια της κατάκτησης του Διαστήματος» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που έχει αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό και στην Πάτρα παρουσιάστηκε σε μία επιτυχημένη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η «Γωνιά του Βιβλίου – Βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου» την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας (Μιχαλακοπούλου 58).
Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου