Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, 2020
Έλληνας πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας από 2004 έως το 2009, ο πρώτος που γεννήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 στην Αθήνα και είναι γιος του Αλέξανδρου Καραμανλή, αδελφού του κορυφαίου έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστόνη στις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία της διπλωματίας, με τη διατριβή του «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδος 1928 - 1932».
Από τα φοιτητικά του χρόνια αναμίχθηκε με τα κοινά ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε υπεύθυνος για οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα. Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1984 έως το 1989, ενώ παράλληλα δίδασκε πολιτικές επιστήμες, ιστορία της διπλωματίας και δίκαιο των επιχειρήσεων στο αμερικανικό κολέγιο «Ντιρί» της Αθήνας.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1989 στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και από τότε επανεκλέγεται συνεχώς στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Το 1995 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και στις 21 Μαρτίου 1997 πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το 4ο συνέδριο του κόμματος, μετά την εκλογική ήττα του 1996 και την παραίτηση του Μιλτιάδη Έβερτ.
Υπό την ηγεσία του η Νέα Δημοκρατία επικράτησε τις ευρωεκλογές του 1999, αλλά έχασε οριακά τη νίκη στις εθνικές εκλογές του επόμενου χρόνου από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Κέρδισε τις εντυπώσεις στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002 και έχοντας αποκρούσει με επιτυχία τον επιχειρηθέντα διεμβολισμό από τον βραχύβιο πολιτικό σχηματισμό του Δημήτρη Αβραμόπουλου («Κόμμα Ελευθέρων Πολιτών», ΚΕΠ) θριάμβευσε στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Συγκέντρωσε ποσοστό 45,36%, έναντι 40,55% του ΠΑΣΟΚ, που είχε νέο αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου και εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 164 εδρών επί συνόλου 300.
Ο Κώστας Καραμανλής έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού. Στις προγραμματικές του δηλώσεις υποσχέθηκε διαφάνεια και επανίδρυση του κράτους, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία (αποκρατικοποιήσεις, φοροαπαλλαγές κ.ά.) και την εκπαίδευση, μείωση της ανεργίας και μέτρα για την τόνωση της υπαίθρου και της αγροτιάς.
Στις 16 Αυγούστου 2007, λίγες ημέρες πριν από τις καταστροφικές και πολύνεκρες δασικές πυρκαϊές της Πελοποννήσου, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, προκειμένου «να συνεχιστεί η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», όπως είχε δηλώσει ο τότε «τσάρος» της οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τις εκλογές κέρδισε η Νέα Δημοκρατία ένα μήνα αργότερα (16 Σεπτεμβρίου), εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,8% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,1% του ΠΑΣΟΚ και 102 έδρες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Κώστας Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ο ίδιος είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα της χώρας το 2005. Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Σεπτεμβρίου 2007.
Δύο χρόνια μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη του, προκήρυξε εκ νέου πρόωρες εκλογές (2 Σεπτεμβρίου 2009), αυτή τη φορά επικαλούμενος τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά πιο πολύ την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στο θέμα της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έδωσαν συντριπτική νίκη στο ΠΑΣΟΚ με δέκα μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο βράδυ, δρομολόγησε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Δύο ημέρες αργότερα παρέδωσε την εξουσία στον νικητή των εκλογών, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε στην εξουσία για 5 χρόνια και 7 μήνες. Επί της πρωθυπουργίας του διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004), υπεγράφη η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης (2005), που εγκαταλείφθηκε τελικά το 2011, ενώ ο ίδιος έθεσε βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (2008), κατά τη διάρκεια της συνόδου της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Από τα σημαντικά έργα της πρωθυπουργίας του αξίζει να επισημανθούν η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η έναρξη της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.
Την εικόνα του αμαύρωσαν και συνέβαλαν στην εκλογική ήττα του 2009 μια σειρά από σκάνδαλα, που απασχόλησαν και απασχολούν τη Δικαιοσύνη («Βατοπεδίου», «δομημένων ομολόγων», «τηλεφωνικών υποκλοπών», στο οποίο θύμα ήταν και ο ίδιος), όπως και οι πολύνεκρες πυρκαϊές της Πελοποννήσου (2007) και τα «Δεκεμβριανά του 2008», οι μεγάλης κλίμακας ταραχές που ξέσπασαν στην Αθήνα μετά τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια (6 Δεκεμβρίου 2008). Εκ των υστέρων του καταλογίζονται ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας την περίοδο της πρωθυπουργίας του και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή της εισόδου της χώρας στον αστερισμό του μνημονίων.
Στις 30 Νοεμβρίου 2009 παρέδωσε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας στον νικητή των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Από τότε διατηρεί τη βουλευτική του έδρα, αλλά η κοινοβουλευτική παρουσία του είναι σπάνια.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι νυμφευμένος από το 1998 με τη γιατρό Νατάσα Παζαΐτη και από το 2003 είναι πατέρας των διδύμων Αλέξανδρου και Αγγελικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου