Κάτοικοι της τουρκικής επαρχίας, Κας, μιλούν για τους γείτονες τους με τα καλύτερα λόγια και ελπίζουν πως οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν.
Λίγο πιο πέρα από τα πολυτελή σκάφη αναψυχής, τα ξενοδοχεία και τα beach club, στην τουρκική μικρή πόλη Κας, ένα πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στην μαρίνα. Δεν έχει κινηθεί εδώ και μέρες, ο ρόλος του είναι να κάνει περιπολίες στις γύρω θάλασσες, μιας και αυτό το καλοκαίρι οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν άφησαν σε ησυχία όσους σχετίζονται με το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών.
Η τουρκική επαρχία βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, τα δύο μέρη απέχουν μεταξύ τους μόλις μερικά χιλιόμετρα. Τα γεγονότα με το ερευνητικό Ορούτς Ρέις τους περασμένους μήνες, οι υπερπτήσεις μαχητικών αλλά και τα αλληλοκατηγορώ της μιας στην άλλη πλευρά, είναι πράγματα που απασχολούν σημαντικά τα μέσα ενημέρωσης, λίγο όμως δείχνουν να προβληματίζουν τους κατοίκους των περιοχών αυτών και την καθημερινότητά τους.
Ο Ερντάλ Χατσιλιόγλου, ένας επαγγελματίας ηλεκτρολόγος που αγαπά την ιστορία αλλά και την χώρα του, στέλνει μήνυμα στους φίλους του στο Καστελόριζο και σπάνια αναφέρεται στα γεωπολιτικά παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα. Πίνοντας καφέ μπροστά από το κατάστημά του, μιλά για τις στενές σχέσεις ανάμεσα στην Κας και το Καστελόριζο.
Άλλωστε, η πάντοτε τουρκική Κας και το πάντοτε ελληνικό Καστελόριζο, είχαν ανέκαθεν σχέσεις μεταξύ τους, παρόλο που κάτι τις χώριζε. Η τουρκική επαρχία είναι γεμάτη από όμορφα ελληνικά σπίτια με μπουκαμβίλιες, ενώ πριν την ανταλλαγή πληθυσμών την δεκαετία του 1920, εκεί κατοικούσε σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού.
Ο Σενάι Τουρχάν, συνταξιούχος δάσκαλος ζει σε ένα ασβεστωμένο σπίτι σε έναν από τους δρόμους που έχουν ελληνικά ονόματα. Ακόμα και σήμερα, αφηγείται ιστορίες που του είπε κάποτε η μητέρα του για τους Έλληνες φίλους στο Καστελόριζο. Ο ίδιος τους χαρακτηρίζει «γείτονες και φίλους που πάντα του έφερναν δώρα». Περιγράφει τα όμορφα υφάσματα και τα εντυπωσιακά ψάρια που έρχονταν από εκεί.
Καθώς ο τουρισμός εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Μεσόγειο, τελικά έφτασε και στην Κας, μετατρέποντας την σε ένα μικρό, απομονωμένο ψαροχώρι που θεωρείται ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς διακοπών στην Τουρκία. Την δεκαετία του 1990 ξεκίνησε η υπηρεσία πορθμείων μεταξύ Κας και Καστελόριζου.
Ένας εμβληματικός αγώνας ποδοσφαίρου ήταν αρκετός για να εκκινήσουν και πάλι οι σχέσεις Τούρκων-Ελλήνων, ενώ σήμερα περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι ετησίως με σκάφη περνούν από την μια περιοχή στην άλλη. «Κάθε Παρασκευή επισκέπτονται την αγορά μας για να ψωνίσουν», λέει ο Ερντάλ.
Ένας γάμος μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας από τις δύο πλευρές ήταν ακόμα μια αφορμή για να αναπτύξουν σχέσεις οι απέναντι περιοχές. Η Ουριγκούλ Μπακιρτσί Μαγιαφί, συνάντησε τον σύζυγό της, όταν εκείνος επισκεπτόταν την Κας. Οι δύο μιλούσαν στα αγγλικά, ενώ εκείνη έμαθε να μιλά άπταιστα ελληνικά. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2012 και από τότε περνά τους χειμώνες στην Κας και τα καλοκαίρια στο ελληνικό νησί. «Είμαστε όλοι πολύ καλοί φίλοι και γνωρίζουμε χρόνια ο ένας τον άλλον», λέει η γυναίκα.
Οι κάτοικοι, τόσο στην Κας όσο και στο Καστελόριζο, ελπίζουν σε αποκλιμάκωση των εντάσεων. Πριν από δέκα περίπου μέρες, το τουρκικό σεισμικό ερευνητικό σκάφος επέστρεψε στη βάση του, ενώ η Τουρκία χαρακτήρισε το γεγονός μια «κίνηση διπλωματίας». Οι κάτοικοι της Κας πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά. «Είναι απλώς πολιτικά παιχνίδια. Τίποτα παραπάνω», επισημαίνει ο Τουχράν. «Πρώτα έρχεται ένα ελικόπτερο, μετά ένα πολεμικό πλοίο. Αλλά γιατί; Για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε εχθροί μαζί τους; Για εμάς είναι σαν οικογένεια», συμπληρώνει.
(Με πληροφορίες από aljazeera)
HuffPost Gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου