Δείτε ΕΔΩ live την 1η ημέρα του Olympia Forum
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση για μια σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε όλα τα σχέδια για την επόμενη μέρα της Αρχαίας Ολυμπίας, να γίνουν πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ίδρυση ενός Ταμείου Ωρίμανσης, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτό το ταμείο, όπως τόνισε θα μπορέσουν οι αρμόδιοι φορείς να δουλέψουν απρόσκοπτα προς όφελος των κοινωνιών και της ίδιας της χώρας μας.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
«Ελπίζω και πιστεύω το Ολυμπία φόρουμ να έχει μέλλον και προοπτική. Συγχαίρω τους διοργανωτές που για μία ακόμα χρονιά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες επιχείρησαν ένα έργο πάρα πολύ δύσκολο. Καλωσορίζω όλους τους συμμετέχοντες στο forum και ελπίζω ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουμε την ευκαιρία να τους φιλοξενήσουμε όπως αρμόζει και σύμφωνα με την παράδοση της φιλοξενίας που έχουμε. Μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για βέλτιστες πρακτικές γύρω από τα θέματα των περιφερειακών προγραμμάτων, ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ταυτόχρονα. Μιλάμε για ένα παράδειγμα ανάπτυξης για την Ολυμπία που εδώ και λίγες μέρες μαζί με την Περιφέρεια και το Σωματείο Διάζωμα το έχουμε βάλει σε μία προοπτική. Πιστεύω ότι το πιο ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι αυτό που στηρίζεται σε εθνικούς και κοινοτικούς Πόρους και είναι η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση. Μία εμπειρία που δεν έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προηγούμενο διάστημα αφού όλοι όσοι εμπλέκονταν δεν ήταν πάντα έτοιμοι να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο εργαλείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εμείς εδώ στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας μαζί με την Περιφέρεια και θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη που αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα αλλά και τον Σταύρο Μπένο τον σπουδαιότερο Έλληνα αυτοδιοικητικό που μέσα από το Διάζωμα μετέχει σε αυτό το εγχείρημα που μπορεί να αποτελέσει το εγχείρημα του μέλλοντος για την Αρχαία Ολυμπία. Η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση είναι ένα τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο που θέλει να πάρει ή να βελτιώσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιας περιοχής και να δώσει μία προστιθέμενη αξία στο Οικονομικό προϊόν.
Η Ολυμπία δέχεται κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες εκ των οποίων οι μισοί είναι επισκέπτες ολίγων ωρών κυρίως επισκέπτες της κρουαζιέρας που έρχονται από το Κατάκολο και οι υπόλοιποι είναι ο κλασικός γύρος με οργανωμένα γκρουπ. Μιλάμε για επισκέπτες συνήθως μιας διανυκτέρευσης με αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε ελάχιστα πράγματα.
Πρέπει λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδότησε και υλοποιεί ο δήμος σε συνεργασία με το Διάζωμα που με την εμπειρία που έχει μπορεί να αποκτήσουμε αυτό που λείπει από την Ολυμπία για να κερδίσει μία ακόμα διανυκτέρευση ή και περισσότερες. Η Ολυμπία έχει έλλειψη Υποδομών, υποδομές για προσβασιμότητα, αθλητισμό, πολιτισμό. Η Ολυμπία δεν μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις πολιτισμού αθλητισμού ενώ δέχεται πάρα πολλές προτάσεις για τέτοιες διοργανώσεις. Η βελτίωση της προσβασιμότητας και των υποδομών θα μας βοηθήσουν ενώ πρέπει να αναδειχθεί και το φυσικό κάλλος της περιοχής με διαδρομές περιπάτου, στον Κλαδεο, τον Αλφειό, το δρυοδάσος της Φολόης ή τους καταρράκτες της Νεμούτας. Η περιοχή μας φημίζεται για το φυσικό της κάλλος αλλά οι επισκέπτες έχουν λίγες δυνατότητες για να μπορέσουν να τις απολαύσουν. Επίσης έχουμε πλούσια γαστρονομική παράδοση που πρέπει να αναδειχθεί ή τις επισκέψεις στα Οινοποιεία και τους νερόμυλους που διαθέτουμε.
Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει ο σύγχρονος τρόπος προβολής ένας τρόπος που ήρθε σε μεγαλύτερο βαθμό με τον Covid 19 αλλά πρέπει να μείνει. Πρέπει να το κάνουμε ευκαιρία και να προβάλλουμε και ψηφιακά την περιοχή μας, δίνοντας την εικόνα μιας σύγχρονης και έξυπνης πόλης για τον επισκέπτη, χρειάζεται ένα σύγχρονο μάρκετινγκ.
Όλα αυτά που ονειρευόμαστε για την επόμενη ημέρα της αρχαίας Ολυμπίας τα ονομάσαμε αρχαιολογικό πάρκο. Θέλουμε να ενώσουμε τον αρχαιολογικό χώρο με τη ζωή στην πόλη, με τη ζωή στο περιβάλλον, το φυσικό κάλλος και τα τοπικά μας προϊόντα. Όλα αυτά να ενωθούν με την επιχειρηματικότητα που είναι το ζητούμενο για την οικονομία. Πρώτο που πρέπει να κάνουμε, και το πρώτο που θα κάνουμε, είναι να μπούμε σε μία μεγάλη διαβούλευση για να τους καταστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνούς και συμμέτοχους σε αυτό το έργο για να μπορέσει να αναπτυχθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.
Οι βιώσιμες αστικές αναπλάσεις για τις πόλεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση και το παράδειγμα του δήμου της αρχαίας Ολυμπίας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι πρωτοπόρο, τολμώ να πω, για την τοπική ανάπτυξη.
Κάνω έκκληση στην πλευρά της Κυβέρνησης, πως όλα τα παραπάνω χρειάζονται δουλειά, υπηρεσίες, πιστοποιημένες μελέτες, που είναι χρονοβόρες και που το νομικό σύστημα που τις διέπει οι δήμοι σαν την Αρχαία Ολυμπία δεν έχουν τα μέσα για να μπορέσουν να τις εκπονήσουν.
Προτείνω λοιπόν την ίδρυση Ταμείου Ωρίμανσης, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το ταμείο πρέπει να γίνει πράξη και να χρηματοδοτηθεί από Πόρους του ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε απρόσκοπτα προς όφελος των κοινωνιών μας και της ίδιας της χώρας».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου