Επέστρεψε ο «εφιάλτης» των γηροκομείων. Πώς «εισέβαλε» ο ιός στη δομή του Άγιου Παντελεήμονα.
Στα 40 ανέρχονται τα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ακόμη δεν έχει εντοπιστεί ο ασθενής «ο», ο οποίος διέσπειρε τον ιό στον οίκο ευγηρίας.
Την ίδια ώρα σε μία τρομακτική αποκάλυψη προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 πως όπως φαίνεται από τους πρώτους ελέγχους κάποιοι νοσηλευτές νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες.
Απολυμάνσεις και μεταφορά ηλικιωμένων σε νοσοκομεία
Πριν το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία μεταφοράς των ηλικιωμένων που διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό σε νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Αττική.
Ειδικότερα, έχουν διακομισθεί δέκα ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο» και συνεχίζονται οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων.
Παράλληλα, συνεργεία του δήμου Αθηναίων πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων.
Σε ισχύ έχουν τεθεί και περιοριστικά μέτρα από χθες το βράδυ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:
- Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
- Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
- Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.
- Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ. Σημειώνεται ότι η απόφαση αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη Διαύγεια. Μάλιστα, σήμερα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε απολυμάνσεις σε πεζοδρόμια στην γύρω περιοχή.
Οργή Τσιόδρα
Σημειώνεται πως χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αμέσως μετά την επίσκεψή του στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα χαρακτήρισε την κατάσταση ως εξαιρετικά σοβαρή και υπογράμμισε ότι και στο νέο συμβάν όπως και σε εκείνο που αφορούσε τη δομή στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται σε εργαζόμενο.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται να το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα όχι…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Πώς μπήκε ο ιός στο γηροκομείο
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, σημείωσε ότι άργησε να βρεθεί το πρώτο θετικό κρούσμα στη δομή του Αγίου Παντελεήμονα.
«Άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα. Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή περιοδικότητα ελέγχων για κορωνοϊό» σημείωσε, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα, στην εν λόγω δομή, τελευταία φορά, διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους τον Αύγουστο. «Εάν είχαν κάνει τεστ 10-15 Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα» υπογράμμισε.
«Με σοκάρει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Δε μπορεί να είναι όλα τα κρούσματα ασυμπτωματικά. Εάν είναι, οι ευθύνες της διοίκησης είναι λιγότερες. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι όλοι ασυμπτωματικοί» τόνισε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για επιμερισμό ευθυνών, τόσο μεταξύ δομών και συγγενών, καθώς όπως είπε, οι δεύτεροι αναζητούν «φθηνές μονάδες» για να προσέχουν τους συγγενείς τους.
Ο αριθμός δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο
Αναφερόμενος στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, ο καθηγητής Ιατρικής Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι κάπου έσπασε το πρωτόκολλο. «Κατά πάσα πιθανότητα κάπου παραβιάστηκε το πρωτόκολλο. Σε τέτοιες δομές πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά τα πρωτόκολλα».
Ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι σημαντικό και οι συγγενείς των τροφίμων να τηρούν όλους τους κανόνες, ενώ θα πρέπει να δουν και αν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα στα γηροκομεία που έχουν επιλέξει. «Φαίνεται αν μια δομή έχει τη σωστή φιλοσοφία στα πρωτόκολλα». Σημαντική είναι η ατομική ευθύνη που φέρει ο καθένας, καθώς «η πολιτεία δεν μπορεί να ελέγχει τον καθένα ξεχωριστά, είναι αδύνατο». Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στον οίκο ευγηρίας δείχνει ότι «πρώτον είναι πολύ καιρό και δεύτερον ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο εύρος παραβίασης πρωτοκόλλου».
Αγώνας δρόμου για να θωρακιστούν τα γηροκομεία
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε Μονάδες στο Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και στην κλινική-κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων «Ταξιάρχαι», αλλά και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.
Οι Αρχές πραγματοποιούν… αγώνα δρόμου, προκειμένου να μείνουν θωρακισμένες από επιδημία δομές φιλοξενίας και φροντίδας ηλικιωμένων. Kλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπως και της Περιφέρειας Αττικής διενεργούν εκτεταμένους εργαστηριακούς ελέγχους.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την απογευματινή ενημέρωση της περασμένης Τρίτης ο κ. Χαρδαλιάς, από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και έχουν βρεθεί 20 παραβάσεις.
TO BHMA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου